2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedi ve Köpekte İshal Belirtileri ve Tedavisi
MAKALE #4953 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Mayıs 2010 | 74,330 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
KEDİ İSHAL TEDAVİSİ BELİRTİLER KÖPEK İSHAL TEDAVİSİ BELİRTİLER
Hayvanların sık sık ve sulu kıvamda dışkı çıkartması olayına ishal(diarhoe) adı verilmektedi.İshal köpeklerde ve kedilerde sık olarak görülür. İshal kedi köpeklerde barsak salgılarının artmasıyla beraber kalın barsaklarda sıvıların geri emilmesinin azalmasından kaynaklanan bir olgudur.Bütün kedi ve köpek cinslerinde görülebilir.Yangı sonucuda ortaya çıkabilir.İshalle seyreden hastalıkların ilk günlerinde genelde hayvanda konstipasyon (kabızlık) ishale dönüşür ve neden ortadan kalkıncaya kadar sürekli veya aralıklı olarak sürme eğilimindedir.
Bu ishal olguları hafif veya şiddetli, kanlı ya da değil, kötü kokulu veya diger özelliklerde olabilir. İshal olan bir köpekde karın şişliği, ağrı şikayeti ve ağız kokusu görülebilir,vücut ısısında düşme,dehidrasyon,göz çukurlarında çökme,okülerde matlaşma gözlenir hatta bazen ishal fışkıran şekildedir. ishalle beraber kusma bazen görülebilir bazen görülmeyebilir.ishalli bir hayvan günde normal bir günde çıkardığı dışkı miktarının 20-30 misline kadar dışkı çıkarabilir.İleri olgularda bitkinlik,ayağa kalkamama,bilinç kaybı,kalp ritminde bozulma(aritmi), kilo kaybı görülür.
Kedi köpeklerde ishal aslında hayvanlarda vücudun savunmasına hizmet eden bir eylemdir,öncelikle hayvan vücudu için zararlı etkenleri ve hastalık etkenlerini vücuttan atılmasına yardım ettiği için faydalıdır yalnız ishal çok şiddetli seyrettiği zaman ve uzun süreli olduğu durumlarda hayvan için zararlı olabilir ve ishal kedi köpeğin ölümüne neden olabilir.İnce barsak hastalıklarında dışkı çok suludur, kalın barsak hastalıklarında cıvık ve mukusludur.Köpeklerde ve kedilerde protein parçalanmasından dolayı dışkı kötü kokuludur.Dışkıda kan veya irin görülmesi kalın barsak sorununa işaret etmektedir.
Kedi köpek ishal belirtileri/ ishalin süresine niteliğine,şiddetine,etkenine,yaşına,direncine göre değişir.
-Kedi köpeklerde yoğun ishallerde sıvı kaybına bağlı dehidrasyon şekillenir kedi köpek çok süratle kilo kaybeder,deride esneklik azalır,hayvanın gözleri içeri çöker.
-Kalp kasında kalp fonksiyonları bozulur,nabız zayıflar.
-Durgunluk,iştahsızlık,vücut ısının düşmesi,koma,ölüm görülebilir.
-Kan koyulaşır,idrar azalır,kan basıncı azalır.
-Kedi köpegin elektrolit dengesi bozulur.
-Stres görülür.
Kedi köpeklerde ishalin tipleri şunlardır
a)Hafif ishal olguları/hayvanın iştahı kaybolmamıştır,çok fazla miktarda su içerler,hafif durgunluk,kanda koyulaşma oluşmamıştır deride elastikiyet kaybı yoktur.Hemotokrit değeri normalin üzerinde,dışkı sulu,mukozalar kurudur.
b)Orta dereceli ishal Olguları:kedi ve köpek bitkindir,iştah tamamen kaybolmuştur,su içme ya yoktur yada çok azdır,dehidrasyon belirgindir,kornea donuktur,kulak ve bacak uçları soğumaya yüz tutar,hemotokrit değer normalin üst sınırını geçmiştir.
b)Şiddetli ishal olguları/bitkinlik,iştah tamamen kesilmiş veya az,kornea donuk,göz küreleri kurumuş,göz çukurları çökmüş,kan koyulaşır,iskelet kaslarının tonusunda azalma mevcuttur,solunum yüzlektir,bilinçte zayıflama görülür,hemotokrit değer yükselmiştir.
c )İleri derecede ishal olguları/iyice bitkinleşme oluşur,komaya girer ölüme neden olabilir.
Kedi köpeklerde ishal nedenlerini sınıflandırmamız gerekirse şöyle sınıflayabiliriz.
1-Kedi köpeklerde zehirli maddelerin yenmesinden ileri gelen hastalıklar/Çürümüş beklemiş gıdaların verilmesi,bozuk ve tarihi geçmiş kuru mamaların kedi köpeklere verilmesi,kurşun,civa zehirlenmesi,antifirizli suların içilmesi.
2-Kedi köpek mantarlardan ileri gelen ishaller/Yemlerde ve sularda ,yaşam ortamlarında bulunan mantarlar ve bunların ürettiği toksinlerden ileri gelmektedir.Tetrasiklinler gibi geniş spektrumlu antibiyotiklerin bilinçsiz kullanımı vücuttan bulunan bakterilerin üremesi candida,proteus,preudomonas,e.coli gibi bakteriler anormal olarak çoğalır.
3-Kedi köpek parazit kaynaklı ishaller/Mide ve barsaklara yerleşen parazitler hayvanlarda en sık karşılaşılan ishal nedenidir.cocsidiyosis, mide-barsak kıl kurtları(nematodirus spp,bunostomum spp,stronyloides spp ,oxiyuslar,trichuris spp vs)
4-Gıda kaynaklı ishaller/hatalı beslenmeler,stres,asidoz,alkaloz,alışkın olmadığı miktarda gıda verilmesi,mide barsak ta bulunan mide ve barsakta bulunan normal bakteri florasının bozulması sonucu meydana gelir.Gıda değişiklikleri özellikle kedi köpeklerde kuru mamalarda özellikle marka değişikliklerinde ishal olayı görmekteyiz bu tip durumlarda diğer mama bitmeden yeni mamadan eski mamaya azar azar karıştırılarak geçiş yapmayı önermekteyiz.
5-Kedi köpeklerde bakteriyel enfeksiyonlar/barsaklara yerleşmektedirler. Enterotoxemie ,salmonella.
6-Kedi köpeklerde viral enfeksiyonlar ve miks enfeksiyonlar/köpeklerde gençlik hastalığı,köpeklerde parvo virüs(köpek kanlı ishal virüsü),köpeklerde corana virüs,leptospirosis,kedilerde panleucopenia,hepatitis contagioza canis,köpeklerde distemper
7- Yabancı cisimler /Çöp veya sindirilemeyen bir nesnenin(oyuncak gibi), kirli bez,ağaç dalları yenmesi ve yutulmasıyla şekillenebilir.Kedi ve köpeklerde oyun alanlarında yabancı cisim bırakmamanızı tavsiye ederim.
8-Malabsorbsiyon,Yangısal barsak ve mide hastalıkları,intestinal lenfomalar,riketsiyal hastalıklar,toksik enteritler,insektisit kullanımı,dezenfektanlar, antiinflamatuar ilaçlar, allerjik hastalıklar,
9-Kedi köpeklerde bağışıklık sisteminin zayıflaması,kısa barsak sendromu,ince bağırsak tümörleri.
10-Kedi ve köpeklerde protozoanlar/ Giardia, Coccidia
Kedi ve köpeklerde ishal vakalarında neden olduğunun belirlenmesinde belli bir sıralama takip etmek gerekmektedir öncelikle anemnez fiziksel muayene yapıldıktan sonra a) Akut dönem /gıda faktörlerinin eleminasyonu-dışkı muaynesi-dışkı kültürü-semptomatik sağaltım-ilaç ve toksinlerin eleminasyonu b)Kronik dönem/dışkı muaynesi-sistemik hastalıkların eleminasyonu için labratuvar muayneleri yapılır durum 1-ince bağırsak orjinli ise kedilerde felv,fıv testi,abdominal radyografi,endeskopi,destekleyici tedavi,malabsorbsyon için serum folate-cobalamin tayini,tlı tayini,hipertiroidizmin eleminsayonu yapılmalıdır.2-Kalın bağırsak orjinli ise endeskopi,destekleyici tedavi yapılır.
Kalın bağırsak ishallerinin nedeni yangısal bağırsak hastalıkları(fıp,felv,salmonella,klostridyum sppvs),kalın bağırsakların obstrüktif hastalıkları(intralüminal tıkanma(konsttipasyon,neoplazi,yabancı cisim vs),neoplastik kalın bağırsak hastalıkları(lenfosarkoma,adenokarsinoma),Yangısal olmayan kalın bağırsak hastalıkları(akut pankreatitis,motilite anormallikleri),sistemik hastalıklar(toksisiteler,üremi,toksemiler),gıda ile ilişkili hastalıklar(gıda zehirlenmesi,yabancı cisim,intolerans yada allerji)
İnce bağırsak ishallerinin özellikleri
Akut faz/genelde 48 saatten kısa sürelidir,nadiren mukus içerir,sindirilmemiş gıda içerir,dışkı miktarı deyişkendir,iştahsızlık,dışkılama sıktır,semptomatik sağaltım etkilidir,ıkınma olabilir
Kronik faz/7-10 gün sürebilir,dışkı miktarı artmıştır,dışkı kahverengidir,mukus içermez,ıkınma yoktur,kilo kaybı vardır,spesifik tanı ve sağaltım gerekir.
Kalın bağırsak ishallerinin özellikleri
Akut faz/48 saatten uzun sürebilir,dışkı miktarı azdır,mukus ve taze kan içerebilir,sindirilmemiş gıda içermez,dışkıda lökosit vardır,kahverenği veya kırmızıdır,dışkılama çok sık değildir,ıkınma şiddetlidir,semptomatik sağaltım etkilidir.
Kronik faz/7-10 günden beri sürüyordur,mukus içerir,dışkı miktarı azdır,dışkıda taze kan vardır,dışkı kahverengidir,ıkınma vardır,biyopsi gerekebilir.
İshal şikayetlerinde nedenin belirlenmesinde radyoloji,laboratuvar,dışkı mikroskobik inceleme,göz kontrolü,tam kan,biyokimya testleri,röntgen,ultrasonografi,biyopsi,endoskopi,laporotomi vs yöntemler kullanılmaktadır.Kedi köpek sahiplerine önerim ishal olgularında hemen acil olarak bir veteriner hekime başvurmalarını tavsiye ederim.Gecikilmiş olgular tedaviyi güçleştirmektedir.Yoğun ishallerde özellikle kedi köpeklerde böbrek fonksiyonlarında inanılmaz tahribat oluşmaktadır. Hasta sahipleri ishal olgusunu basit zannetmekte ve başlangıçta önem göstermemektedirler bu nedenle tedavi süreci uzamaktadır ve başarı şansı düşmektedir. Bu yazıyı bu nedenle yayınlamak istedim
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedi ve Köpekte İshal Belirtileri ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Tolgay AYTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     12 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Yazıları
► Kedi ve Köpekte Kusma Belirtileri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
► Kedi ve Köpekte İshal (Diyare) ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte Kusma ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi-Köpekte Tüy Dökülmesi Problemi Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
► Kedi-Köpekte Gebelik ve Doğum Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte Kanlı İdrar Görülmesi. ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte Kulak ile İlgili Sorunlar ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte Acil Bir Vakayı Farketme. ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kedi ve Köpekte İshal Belirtileri ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:49
Top