2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedi ve Köpekte Kulak ile İlgili Sorunlar
MAKALE #1031 © Yazan Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR | Yayın Mayıs 2008 | 81,724 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Kedi ve köpeklerin kulak hastalıklarında yaz aylarının gelmesiyle birlikte bir artış gözlenir.Köpeklerin gezinti alanları olan park,bahçe,mesire yerlerindeki pisipisi otu başakçıkları nedenlerin başındadır. Bunun yanında yeterince kulak kiri temizlenmemiş kulak, arpa, buğday başakçıkları, sinek, kene,akarlar gibi parazitlerde nedenler arasında sayılabilir.

KULAĞIN SARKIK KISMINDA KANAMA.

Kanamanın nedenleri:

Ba
şka bir hayvanla kavga etmesi.
Yaralanma(tele takılma, kesici,delici aletle yaralanma,travma gibi.).

Veterinere getirilmeden önce yapılması gerekli olan ilk yardım:

Kanayan bölgeye bir bez veya sargı
beziyle direk basınç uygulayın.
Kanama, sadece bası
nç uygulaması ile kesinlikle durmayacaktır, kafa bandajı kullanılabilir. Bandajın çok sıkı bağlanmamasına özen gösterilmelidir, aksi takdirde hayvan nefes almada zorluk çekebilir.
Kafa bandajı şu şekilde uygulanmalı;
1-Yara üzerine sargı
bezi süngeri veya başka temiz bir bez parçası yerleştirin.
2-Kulağı
sargı bezi veya diğer yumuşak temiz bir bez ile sarın. Kulağı, baştan uzak tutun, kulağın ucundan başlayın ve aşağı doğru sarın.
3-Kulağı
n taban kısmını ulaştığınızda, başın yanı etrafına sarmaya devam edin.
4-Çene etrafı
na oradan da başın ve yüzün diğer yanına gelin(sarın).
5-İ
ki ya da üç kez tekrarlayın ve materyalinizin (bezin) sonunu bantlayın.
6-Bandajı
n içine iki parmağınızı yerleştirebileceğinizden emin olun ki böylece bandaj çok sı olmamış olsun.
7-Nefes almada hiçbir zorlanmanı
n olmadığından emin olmak için hayvani izleyin.

KULAK ENFEKSİYONLARI

Kulak enfeksiyonları
, yüzeysel enfeksiyonlardan işitme kaybına neden olabilecek derin enfeksiyonlara kadar ciddiyetle çeşitlilik gösterebilmektedir.
Kulak enfeksiyonları 3 başlık altında toplanabilir.
1)Dış kulak yolu hastalıkları
-Dış kulağın yabancı cisimleri.
Dış kulağın yabancı cisimleri köpeklerde çok rastlanır.En çok rastlanan yabancı cisim yaz aylarında görülen pisipisi otu başakçıklarıdır.Bundan başka arpa,buğday başakçıkları,tahta kıymıkları,kum taneleri,kemik parçacıkları,kulak kiri birikimi,sinek,kene ve akarlar gibi parazitlerdir.
-Dış kulağın tümörleri.
Kulak kepçesinde ve dış kulak yolunda deride,eklenti bezlerinde,bağ doku ve kıkırdak dokudan kaynaklanan tümörlere az olarak rastlanılır.
-Dış kulağın yangısı.
Kedilerden çok köpeklerde rastlanılır.Paraziter ya da parazit dışı etmenlerle oluşur.Kulak uyuzu,kulakta oluşan mantar,kene,bit,pire gibi paraziter etkenler sebeplerdendir.

2)Orta kulak hastalıkları
Kedi ve köpeklerde kronik seyirli olgulara rastlanılır.Genellikle genç köpeklerde tek taraflı yaşlı köpeklerde çift taraflı görülür.

3)İç kulak hastalıkları
İç kulağın yangısı,iç kulak boşluğunun yangısıdır.Köpek ve kedilerde çok az rastlanır.

Genel olarak nedenleri:

Bakteriler, maya veya parazitlerin neden olduğ
u enfeksiyonlar.
Kulak içinde su (yüzme veya banyodan kaynaklanan).
Kulak akarları
, özellikle aşırı kalabalık ortamlarda yaygın bir parazit. Bu, hem kedilerden hem köpeklerden ve hem kedilere hem köpeklere geçen çok bulaşıcı bir parazittir.
Irk yatkı
nlığı: Özellikle, cocker spaniel ,pointer ve bassetount gibi uzun sarkık kulaklı ırklar.

Genel olarak ne gibi belirtiler görülür.

Kulakta madde (siyah, kahverengi, beyaz olabilir veya irin (iltihap)gibi görünebilir)


Kulaktan gelen kötü koku.


Kulak kaşınması.


Kafa sallama.


rmızışişmiş kulak, muhtemelen kanlı.


Başı yana eğme.

Sallantılı yürüyüş,dengesizlik.


İlk olarak yapılması gereken kulak enfeksiyonu nedenini belirlemesi ve uygun ilacı
yazması amacıyla, hayvanı veteriner bir hekime muayene ettirin .

Önlem: Veteriner hekim tarafından maya enfeksiyonları teşhisi konulduysa, bir ölçü beyaz sirkeye 10 ölçü su ekleyerek yaptığınız karışım ile hayvanın kulağını temizleyerek ileride oluşabilecek bu enfeksiyonların oluşmasın engellemeye yardımcı olabilirsiniz. Sargı bezini bu karışıma batırın ve haftalık olarak kulakları temizleyin. Bu, kulağın ph derecesini düşük tutmaya yardımcı olur ki bu da mayanın gelişmesini önler.
Yüzme, banyo veya temizlemeden sonra hayvanı
nızın kulağını kurutun. Sargı bezi süngeri kullanın.

Kulak akarları teşhisi konulan hayvanı, diğer hayvanlardan uzak tutun.
Hayvanı
n kulakları temiz tutun. Veteriner hekiminizden, size hayvanın kulaklarının güvenli bir şekilde nasıl temizleneceğini göstermesini isteyin. Asla, kulak kanalının içine ilaçlı pamuk yerleştirmeyin. rıntıları kulağın içine dahada itebilirsiniz.

Kulağın sarkık kısmında şişme ( kulak hematomu).

Kulak hematomu, kedi veya köpeğin kulağın sarkık (yumuşak)kısmını katmanları arasında kan toplanmasıdır.

Başlıca Nedenleri:

Kulak enfeksiyonunda dolayı kronik baş sallama.

Travma.

Kanama bozukluğu belirtileri.

Kulağın sarkık kısmında şişme.

Şişlik yumuşaktır ve sıkılabilir.

Enfeksiyon .
Öncelikle yapılması gereken ;hayvanın veteriner bir hekime götürün. Bu durum genellikle kulağın sarkık kısmının cerrahi bir müdahale ile boşaltılıp temizlenmesini gerektirir.

SONUÇ OLARAK;kulak enfeksiyonlarının oluşur oluşmaz tedavi ettirin.Geç kalınmış hastaların tedavisi de o oranda uzun ve zor olmaktadır.
Hayvanı
nız kulak enfeksiyonlarına eğimli ise, hayvanınızın kulaklarını, kulak kirini parçalayan veterinerliğe ait bir ürün ile haftada bir veya iki kez temizleyin.(veteriner hekiminizden hayvanınız için en iyi olan ürünü tavsiye etmesini isteyin.
Veteriner kliniğine rutin aşıya gelindiğinde, köpeğinizin kulaklarını muayene ettirin. Kulakları temizlemek için pamuklu kulak temizleme çubukları kullanabilirsiniz.Asla, bir kulağın içine görebildiğinizden daha derinler gitmeye teşebbüs etmeyin. Kulak temizliği bittikten veya banyodan sonra kulağın iç kısmını tamamen kurutun.Dış parazitlere karşı (bit,kene,pire )düzenli olarak veterinerinizin kontrolünde korunma tedbirleri alın.

SIKLIKLA SORULAN SORULAR

1)Köpeğin kulağında hastalık olup olmadığını hangi belirtilerden anlayabiliriz ?
Yanıt:Hastalığın seyrine ve bulunduğu yere göre (iç-orta-dış kulak)belirtiler değişir.Genel olarak;başı sallama,kulaktan fena koku veya akıntı gelmesi,kulağı sürekli kaşıma,dengesiz yürüyüş,sallantılı yürüyüş,huzursuzluk,iştahsızlık,işitme kaybı,kulak kepçesinde kızarma,tüy dökülmesi sayılabilir.Kulaktaki kaşınma görüldüğünde (kaşıma sıklıkla olmasa bile) veteriner hekime mutlaka gösteriniz.Erken teşhis için bu önemlidir.

2)Kulak hastalığına karşı bir önlem var mı ?Ne yapılabilir?
Yanıt;Köpeğin banyosundan sonra pamuklu kulak çubuğuyla kulağın içi kurulanmalıdır.Zaman zaman veterinerinize muayene ettirip,temizletmelisiniz.
Köpeğinizi gezdirdikten sonra kulaklarını yabancı cisimler açısından devamlı kontrol etmelisiniz.Kene,bit,pire,uyuz,mantar gibi parazitlerle rutin olarak köpeğinizi-kedinizi veterinerinize ilaçlatmalısınız.Veterinerinize mantar aşılarını uygulatmak ya da 2 ayda bir kez damla tarzındaki antiparaziter uygulamalar yaralı olur.

3)Kedi-köpekteki Kulak hastalığı bulaşıcı mıdır?
Kulak hastalıkları bulaşıcı hastalık olarak düşünülmesede en hızlı olarak kulak akarları bulaşır.Uyuz,mantar temas suretiyle köpekten köpeğe bulaşabilir.

İ.SERDAR SAYAR veteriner hekim -ADANA

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedi ve Köpekte Kulak ile İlgili Sorunlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR'ın Makaleleri
► Kedi ve Köpekte Kusma ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi-Köpekte Tüy Dökülmesi Problemi Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
► Kedi ve Köpekte İshal (Diyare) ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi-Köpekte Gebelik ve Doğum Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte Kusma Belirtileri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
► Kedi ve Köpekte İshal Belirtileri ve Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Tolgay AYTAR
► Kedi ve Köpekte Kanlı İdrar Görülmesi. ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedi ve Köpekte Acil Bir Vakayı Farketme. ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kedi ve Köpekte Kulak ile İlgili Sorunlar' başlığıyla benzeşen toplam 77 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Köpek Göz Hastalıkları ÇOK OKUNUYOR Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:03
Top