2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpek Kafesi Kullanımı
MAKALE #7339 © Yazan Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA | Yayın Ağustos 2011 | 20,121 Okuyucu
Yavru kafesi, içine konması planlanan köpeğin erişkin büyüklüğüne göre dizayn edilmiş plastik kutu ya da metal kafes biçiminde bir çeşit ev içi köpek barınağı ya da kulübesidir. Kolaylıkla ülkemizde de kullanılan taşıma kutuları da bu amaçla kullanılabilir. Amacı, yavrunun tuvalet eğitimi ve ev içinde yapması ve yapmaması gerekenleri öğrenme süreci içinde onu gözünüz üzerinde olmadığı zamanlarda güven içinde bu kafeslerine koyarak istenmeyen kötü alışkanlıkların ortaya çıkmasını ve edinilmesini engellemektir.

Köpekler de ataları kurtlar gibi "in" hayvanı olduğundan doğaları gereği bu fikre yatkındırlar. Bu nedenle uygun şekilde tanıştırıldıklarında köpeğiniz kendini güvende hissedeceği ve istediğinde rahatsız edilmeden dinlenebileceği bir yere sahip olacaktır.
Kafesler kesinlikle insanların yakınında bir yerde olmalıdır. En ideali yatak odanızda ya da salonda herkesi görebileceği; ama ayak altı olmayan bir yer doğru noktalardır.
Doğal olarak köpekler için yapılmış her şey yanlış kullanılarak hayvanı taciz etmeye de müsaittir. Bu onu kötü bir yöntem ya da araç yapmaz. Ne yapılması gerektiğinin bilincinde olunması önemlidir. Akıldan çıkarılmaması gereken şeyler şunlar olmalıdır.

Kafes, köpeğin ayağa kalkıp etrafında dönebileceği kadar büyük olmalıdır.
Yavru bir köpek bir kerede 3-4 saatten fazla kafesinde tutulmamalıdır.
Erişkin bir köpek günde 5-6 saatten fazla kafesinde bırakılmamalıdır.
Hiç bir köpek kafesinin içini pislemeye mecbur bırakılmamalıdır.
Her köpeğin sürekli kafeslerine konması gerekmemektedir. Erişkin oldukça, zamanla ev içinde güvenilirlikleri arttığında onları kafeslerine koymadan da evde yanlız bırakabilirsiniz.
Özellikle erişkin köpekleri kafeslerine uygun şekilde alıştırılmalıdır. Çoğu köpek kafeslerini sevse de bazılarının alışması zaman alır.
Kafesi artık kullanmasanız bile uyuyabileceği sakin bir köşe olarak yerinde bırakmanızda fayda vardır. Bu tür bir eğitimi almış köpek evde, arabada ve veteriner kliniklerinde daha kolay kontrol edilebilir.

Kafesin Doğru Kullanımı

Yavru ya da erişkin bir köpeğin kafese kapatılması insanlara cazip gelmese de köpekler için zalimce bir tavır değildir. Köpek kafesi çocukların oyun bahçesinden pek farklı değildir. Köpekler etobur hayvanlardır ve gün içinde sürekli harekete gereksinimleri yoktur. Yeterli egzersiz ve birliktelik imkanı sağlandıktan sonra her köpek bu durumu doğal güdüleriyle kabul edecektir.

Kafesin kullanımının ana amacı hatasını düzeltemeyeceğiniz bir anda köpeğinizin yanlış bir şey yapmaması ve bunu bir alışkanlık olarak edinmemesidir. Düzeltmeler köpeğin hatayı işlediği saniyede yapılması gerekir. Köpekler çağrışımsal hafızaya sahip olmadığından bir kaç saniye sonra dahi halı üzerindeki ıslaklık ile yedikleri azarın arasında bağlantı kuramazlar. Yine de en iyi yöntem köpeğin hatayı yapmasına imkan vermeyeceğiniz bir ortam yaratmaktır. Kafesin ana amacı da budur.
İkinci amaç köpeğin büyüme dönemi boyunca eve minimum zarar vermesini sağlamaktır. Bu köpeğin görebileceği olası zararları da engelleyecektir.

Bir köpek yavruluğundan itibaren kafes eğitimi aldıysa sürekli kapatılmaya gereksinim duymayacaktır. Yavrular ya da ev içinde güvenli olmayan köpekler sürekli kapatılma ihtiyacı duyarlar. Kafes eğitiminin birinci yılında (bu süre uzayıp kısalabilir) köpek ev içinde yapması ve yapmaması gerekenleri anladığında daha büyük özgürlüklere sahip olacaktır.

Köpeğin Kafesine Alıştırılması

Yavru köpekler için bu süreç doğal olarak daha kolay olacaktır. Başta günlerinin büyük bir kısmını uyuyarak geçireceği için kafese alışması da daha kendiliğinden gerçekleşebilecek bir süreçtir. Uyanık olduğu zamanlarda tuvalet ve oyun için düzenli olarak dışarı çıkarılması dışında onun için uygun oyuncaklarla kafesinde kendi başına yetmeyi de öğreneceğinden daha sonra evde yanlız kaldığında ayrılık problemleri de yaşanmayacaktır.

Erişkin bir köpeği kafese alıştırmak doğal olarak zaman alabilir. Öncelikle yatağını başta kafesine taşıyarak onu yeni yerinde dinlenmeye cesaretlendirebilirsiniz. İlk günden kafesin kapağını kapatmaktansa bir süre varlığına alışmasında fayda vardır. Sonra oyuncaklarını kafesinde kemirmek gibi keyifli durumlarla doğru çağrışımlarla alışma sürecini kısaltabilirsiniz.

İlk günden köpeği kafesine kapatıp gitmektense ev içinde belki de televizyon seyrederken kısa sürelerle kafesin kapağını üzerine kapatarak fikre alışmasını ve koltuk yerine artık dinlenme yerinin burası olduğu gerçeğini kabullenmesini sağlayabilirsiniz.

Yapılması ve Yapılmaması Gereken Şeyler

Kafesi iyi bir şey olarak düşünün. Zamanla köpeğiniz de sizinle hem fikir olacaktır.
Köpeğinizi kafesinin içini pisletmek zorunda kalmayacak şekilde yeterince sıklıkta dışarı çıkarın.
Yavru tuvaleti olduğu için ağlıyorsa bunun için dışarı çıkarın. Tuvaleti yoksa ve alışık olmadığı için havlayıp sızlanıyorsa hatasını düzeltin.
Kafesi düzenli olarak temizleyin.
Köpek kafesini pislettiyse onu cezalandırmayın. Bu yeterince kötü bir şeydir ve muhtemelen buna mecbur kalmıştır.
Kafesi asla ve asla ceza aracı olarak kullanmayın.
Köpeği çok fazla kafesinde bırakmayın. Köpekler bol bol uyur ve dinlenir; fakat sürekli değil. Oyun ve egzersize de gereksinimleri vardır. Siz evdeyken (geceleri hariç) kafeslerinde olmalarına gerek yoktur. Çok gerekiyorsa sadece gözünüzün üzerinde olabileceği bir alanda durmasını sağlayın.
Köpeğinizin ev içinde güvenilir olup olmadığını anlamak için onu tamamen serbest bıkamayın. Onun yerine kısa sürelerle başlayın.

İyi bir nedeni olmadan kafesin içine yastık battaniye gibi şeyler koymayın. Çoğu köpek serin yeri tercih eder. Pek çok köpek de bu gibi eşyaları parçalayacak ve parçaları yutmaya kalkacaktır. Plastik bir tabanlık vs iyi bir seçenek olabilir.

Kafesin Kullanımının Azaltılması

Kafes kullanımının amacını hatırlarsak bunun geçici bir eğitim ve kontrol yöntemi olması gerektiğini anlayabiliriz. Sürekli kafesin daha kısa sürelerle kullanacağınız dönemlere göre plan yapmalısınız.

Tuvalet eğitiminde yavru büyüdükçe (büyük bir ihtimalle 4-6 aydan önce olmayabilir) size doğal ve kendine has yöntemlerle dışarı çıkması gerektiğini anlatacaktır. Sizin de buna onu cesaretlendirmeniz gerekmektedir. Bu gerçekleşmeye başladıkça kafes sürelerini azaltmaya başlayabilirsiniz. Kafes dışındayken hata yapmasına imkan vermeyecek düzenlemelerle yavruyu ev içinde güvenli kılabilirsiniz. Kontrolsüz ev içinde koşuşturan yavru bir köpeğin yaramazlık yapması muhtemeldir.

Pek çok ırk, özellikle daha büyük ve aktif olanlar, ev içinde güvenilir oluncaya kadar gençlik dönemlerinde kafeslerinde güven altına alınmalıdırlar. Unutulmaması gereken, kafesler köpek tamamen ev içinde güvenli olmadığını kanıtlamadığı sürece sürekli olarak kullanılmalıdır. Genellikle 2-3 yaşından sonra köpekler erişkinliğe ulaştıklarından ev içinde daha güvenilir olacaklardır.

Kafesten ev içi özgürlüğe geçerken hafta sonlarında alıştırmalar yaparak başlayabilirsiniz. Bir saatliğine onu evde bırakın ve eve dönün. Bu onbeş dakika da olabilir. İşe yarayan bir süre seçin ve uzun süreler köpeğinizi evde siz olmadan güvenle bırakabileceğiniz bir ortam yaratın. Eve geldiğinizde onu ödüllendirmeyi unutmayın. Evde yanlış giden bir şeyle karşılaştığınızda köpeği aradan zaman geçen bir hata için cezalandıracağınıza gelecek sefere buna imkan tanımayacağınız önlemler alın. Bu alıştırma süresinin aylar hatta bir yıl alabileceğini en baştan anlamanız gerekiyor.
Yine de bir kurtarma evinden evlat edinilmiş, ayrılık sorunları yaşayan, sürekli bir şeylere zarar veren köpekler ve evi ve bölgelerini işaretleyen köpekler asla ev içinde güvenli olmayabilirler.

Herkes Kafes Kullanır Mı?

Pek çok insan bunu zalimce bir uygulama olduğunu düşünmektedir. Avrupalılar genellikle bu yöntemi kullanmamaktadır. Yine daha önce bu konuda bir şey duymamış insanlar da doğal olarak kafes kullanmamaktadır. Bir bahçeniz varsa yine ev içi kafesi kullanmayabilirsiniz. Kesinlikle çok faydalıdırlar; fakat ev içi ve tuvalet eğitimin tek yolu da değildirler. Pek çok kişiye göre bunu yapmanın en iyi yöntemlerinden biridir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Köpek Kafesi Kullanımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mahir KAYA Fotoğraf
Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
Adana
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA'nın Yazıları
► Kedi, Köpek ve Evcil Hayvanlarda İlaç Kullanımı. ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Köpek Göz Hastalıkları ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Yavru Köpek Bakımı Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Kedi - Köpek Kılı Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Yavru Köpek Bakımı Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Köpek Kafesi Kullanımı' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yavru Köpek Bakımı Nisan 2012
◊ Kedi ve Köpekleri İçin İsim Önerileri ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2011
◊ Hayvan Burçları Temmuz 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:12
Top