2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedi ve Köpekler İçin Aşı Programı
MAKALE #7252 © Yazan Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA | Yayın Temmuz 2011 | 40,714 Okuyucu
KEDİ VE KÖPEKLER İÇİN AŞININ ÖNEMi

Minik dostlarımızın sağlığı için koruyucu uygulamalar yapmalıyız. 1 yaşından küçük ve 8 yaşın üstündeki köpekler ve kediler viral hastalıklara karşı savunmasızdırlar. Bu nedenle aşı programlarının dikkatli olarak takip edilmesi gerekir. Bu nedenle Pegasus Veteriner Kliniğinde aşı takibi profesyonelce yapılmaktadır.

Viral hastalıkların özel bir tedavisi bulunmadığından bu hastalıklara yakalandıktan sonra ölüm oranı çok yüksektir.

Aşılama programına başlamadan önce yavru kedi ve köpeklerin plasenta yoluyla ve emzirme döneminde aldığı iç parazitlerden arındırılmaları gerekmektedir. Bunun için öncelikle ağız yoluyla ya da enjeksiyonla anti paraziter ilaç uygulamaları yapılır. Bunun yanında aşı yapılacak hayvanın sağlıklı olması gerekmektedir. Belirttiğim gibi asilama öncesi mutlaka paraziter ilaçlama yapilmali ve metabolizma asiya hazirlanmalidir.

Her üç ayda bir kist aşısı ve dış parazit damlası uygulanmalıdır.

Ilk asilama 8 haftaligi doldurmus yavrulara uygulanmalidir.

Köpeklerde kullanılan aşılar şunlardır;

-Karma Aşılar

Karma aşılar DHPPI, DHPPI+L, DP, CPV/CV gibi değişik formlarda formüle edilmişlerdir. Bu harfler, aşının köpeğinizi bağışık kıldığı hastalıkların baş harflerini göstermektedir. Bunlar;

Distemper (Köpek Gençlik Hastalığı)

Köpekler basta olmak üzere çoğu etçilleri etkileyen, hızlı bir gelişim devresi ve seyir seyreden, solunum sisteminde, sindirim sisteminde ve sinir sisteminde bozukluklar oluşturan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Köpek viral hastalıkları arasında en yüksek ölüm oranına (kuduz hariç) sahip olanıdır.

Enfeksiyöz Canine Hepatitis Köpek Karaciğer Hastalığı

Köpek Adenovirusu tip-1 tarafından oluşturulan, başta karaciğer olmak üzere sindirim sistemi, solunum sistemi ve sinir sistemini etkileyen, ateş, kanama ve pıhtılaşma bozuklukları ile karakterize, bulaşıcı ve ölümcül viral bir hastalıktır.

Parvoviral Enteritis (Kanlı İshal Hastalığı)

Köpeklerde hızlı gelişen, kusma, ishal, dışkıda kan görülmesi ve ani ölümle karakterize bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır. Yavru köpeklerde (4-8 hafta) kalp kaslarındaki yangıya bağlı olarak kalp yetmezliklerine, gençlerde (2-12 ay) kanamalı mide-barsak rahatsızlıklarına neden olan bir hastalıktır.

Leptospirosiz

Hızlı bir şekilde gelişebildiği gibi kronik olarak da seyredebilen, bir çok memeli hayvan türünü etkileyen, hemoglobinuri (eritrositlerin parçalanmasına bağlı olarak idrarda kan görülmesi), kanlı ishal, sarılık ve böbrek bozukluğu oluşturan, bulaşıcı bakteriyel bir hastalıktır.

Kuduz Asisi

Kuduz; merkezi sinir sistemine etkileyen, hızlı gelişim gösteren, bilinç kaybı, huzursuzluk, salya akıntısı, yutkunma güçlüğü ve çeşitli felçlerle karakterize, ölümle sonuçlanan viral bir hastalıktır. insan dahil olmak üzere tüm memeli canlılarda görülebilir.

Bronchicine Aşısı

Bu asi köpek boğmacası olarak adlandırılan Kennel Cough hastalığına karsı yapılır. Kennel cough; her yastaki köpeklerde görülebilen, üst solunum yollarında enfeksiyon oluşturan, kronik bir öksürükle karakterize, bakteriyel bulaşıcı bir hastalıktır.

Corona Asisi

İştahsızlık, kanlı-mukuslu ishal, kusma ve beyindeki bozukluklardan kaynaklı depresyonla karakterize bulaşıcı bir hastalıktır. Ayrıca köpeğin, parvo virüse karşı olan direncini de düşürmektedir.

Kist Asisi

Genellikle kist hydatid diye bilinen bu uygulama aslında bir antiparaziter ilaçlamadır. Bu uygulama iç parazitlerden (dahili parazitler) kaynaklanan enfestasyonlarin engellenmesine ve sağaltımına yöneliktir. Halkali solucanlar(tenya), kancali kurtlar ve seritler bu iç parazitlere örnektir.

Lyme Asisi

Hastalığın etkeni Borrelia burgdorferi türü bakteridir. (Spiroket) Lyme hastalığı insanlara da bulaşabilen bir hastalıktır. Etken Ixodes cinsi keneler aracılığı ile yayılır. Enfekte olmuş yani etkeni taşıyan ara konakçı kenelerin diğer bir hayvandan kan emişi sırasında bulaştırması ile taşınır.

Kedilerde kullanılan aşılar şunlardır;

Leukemia (Feline Leukemio Virus)

Kedi Lösemisi olarak da bilinen leukemia hastalığı için aşılama iki ya da üç aşamalı olarak yapılmaktadır. Bununla birlikte kedinizi leukemia'ya karşı aşılatmadan önce leukemia testi yaptırmalısınız. Zira kediniz ne yazık ki leukemia ise bu durumda onun sağlığını daha da kötüleştirmeniz söz konusudur. Bu hastalığı taşımadığını test ile tespit ettikten sonra aşılamaya geçilmelidir.

Karma Aşı (FCV+FHV+FPV)

Karma aşı aslında üç rahatsızlığa ("Feline Calicivirus", "Feline Herpes Virus" ve "Feline Panleukapenia Virus") karşı yapılan bir toplu aşıdır.

Feline Panleukapenia Virus, kediler için öldürücüdür. Virüs kedilerde "iştah kaybı" ve "kusma" ile kendini gösterebileceği gibi hiçbir belirti göstermeden de etkili olabilir. Bu virüs inanılmaz sıcaklıklarda, nemli ortamlarda bile yaşayabilen çok güçlü bir virüstür. O sebeple aşılama önemlidir.

Feline Calicivirus ve Feline Herpes Virus, kedilerde solunum yolu rahatsızlıklarına sebebiyet verir. Kedilerdeki solunum rahatsızlıklarının % 80'inin arkasındaki bu virüsler bulunur. Nezleli kedilerden ya da nezleli insanlardan geçebilir. (Akan gözler, burunlar bu virüslerin dağılmasında etkendir.)

Özellikle nezleli ortamlarda kedilerin yiyecek kaplarının nezlenin etkisinden iyi korunması gerekir. Bu virüs ciddi solunum hastalıklarına sebep olur.

NOT:

Aşı, hayvanın vücut ısısının yükselmesine, ateşinin çıkmasına neden olur. Bu normaldir. Kesinlikle ateş düşürücü ya da aspirin vermeyin.! Hayvanınız yemeden içmeden kesilirse derhal veterinerine başvurunuz.

ÖNERİLEN AŞI PROGRAMI

Parazit tedavileri yapıldıktan sonra;

KÖPEK AŞI TABLOSU

İlk aşı 45-60. gün: Karma aşı
14-21 gün sonra: Karma aşı ve Corona aşısı
14 gün sonra: Karma aşı ve Corona aşısı
Tekrarı bir yıl sonra
7 gün sonra: Bordotella aşısı ve mantar aşısı
14-21 gün sonra: Bordotella Broncoseptica ve mantar aşısı
Tekrarı bir yıl sonra
7 gün sonra: Kuduz(rabies) aşısı
Tekrarı bir yıl sonra
7 gün sonra: Lyme aşısı
Tekrarı bir yıl sonra


KEDİ AŞI TABLOSU

İlk aşı 45-60.gün: Rhinotraheitis, calisivirus, panleucopenia aşısı (karma)
7-15 gün sonra: Kedi lösemi virüsü(FeLV)aşısı
7-15 gün sonra: Karma aşının tekrarı
Tekrarı bir yıl sonra
7-15 gün sonra:FeLV aşısının tekrarı
Tekrarı bir yıl sonra
7-15 gün sonra: Kuduz aşısı(rabies)
Tekrarı bir yıl sonra

Önemli Notlar:
Her üç ayda bir kist aşısı ve dış parazit damlası uygulanmalıdır.
Hamile hayvanlar aşıya götürülmemelidir.
Dişi kediler çiftleştirilmeden önce leukemia aşılaması yapılmış olmalıdır.
Hayvanınız hasta olmamalıdır.
Süt emen yavrular sütten kesilmeden aşıya götürülmemelidir. (Zira anne sütünün içinde yavruları hastalıklara karşı koruyan enzimler bulunmaktadır. Bu enzimler aşılamanın sağlayacağı gücü azaltır.)
Aşı yapıldıktan sonra stres yaratacak etkenlerden uzak tutun. Mümkünse istirahat etmesini sağlayın. (Aşıdan sonra genel yan etkiler; hafif rahatsızlık, hafif ateş, iştah kaybı, aktivite kaybı)
Aşıdan sonraki ilk saatler aşının yan etkilerini gözlemlemek açısından çok önemlidir. Evcil hayvanınızda normal dışı gelişmeler ya da alerji söz konusu ise vakit geçirmeden veterinerinizle irtibata geçin. (Kedilerin çok da az olsa aşıya karşı reaksiyon geliştirmeleri mümkündür.)
Aşı yerini ara ara kontrol edin. 10.000'de bir olmakla birlikte aşı yerinde tümör oluşma olasılığı vardır. Böylesi bir oluşum aşılanmadan 2 aya kadar sonra söz konusu olabilir.


Veteriner Hekim Mahir KAYA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedi ve Köpekler İçin Aşı Programı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mahir KAYA Fotoğraf
Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
Adana
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA'nın Yazıları
► Kedi-Köpek Aşı-Aşılama Programı Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Köpekler ve Kediler İçin Aşı Takvimi Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Sadık Dostumuz Köpekler Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Köpekler ve Çiğneme Problemleri Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Köpeklerde Beslenme: Köpekler Çöp Kutusu Değildir ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Kedi ve Köpeklerde Kan Grupları Vet.Hek.Önder ERGÖRÜN
► Kedi ve Köpeklerde Polisitemi Vet.Hek.Alper BAYRAKAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Kedi ve Köpekler İçin Aşı Programı' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yavru Köpek Bakımı Nisan 2012
► Köpek Kafesi Kullanımı Ağustos 2011
◊ Kedi ve Köpekleri İçin İsim Önerileri ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2011
◊ Hayvan Burçları Temmuz 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:45
Top