2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpekler ve Kediler İçin Aşı Takvimi
MAKALE #4702 © Yazan Vet.Hek.Işıl KARATAN | Yayın Mart 2010 | 8,016 Okuyucu
Köpekler İçin Aşı Takvimi:

Köpek Aşılama protokolümüz, AAHA (American Animal Hospital Association) ‘nın aşı programı baz alınarak uygulanmaktadır..

Core (Çekirdek) Aşılar
DHPP (Distemper, Hepatitis, Parvovirus, Parainfluenza) ve Rabies aşıları tüm köpekler için tavsiye edilmektedir.

DHPP (Karma)
- İlk seri aşılama:
- Yavrular için - 8, 12, 16 haftalık yaş
- Erişkinler için - 2 doz 3-4 hafta aralarla
- Son aşı tarihi baz alınarak 1. yıl tekrar
- Sonra her yıl aynı tarihte tekrarlanır.

Rabies ( Kuduz)
- İlk aşılama en erken 16. hafta dolduğunda ya da daha sonra uygulanır.!!!
- 1.yıl tekrarlanır.
- Sonra her yıl aynı tarihte tekrarlanır
NOT: Yurtdışında her 3 yılda bir tekrarlanması öngörülen bu aşılamalar yasa gereği ülkemizde her yıl yapılması mecburidir.

Non-Core Aşılar
- Leptospira, Bordatella, ve Lyme aşıları hayat şartları baz alınarak bazı köpeklere uygulanması tavsiye edilen aşılardır.
Leptospira ve/veya Lyme
- Vahşi yaşam şartlarında yaşayan veya bu bölgelere seyahat edecek olan köpeklere uygulanır.
- İlk seri aşılama: 2 doz 3-4 hafta aralıklarla (en erken 12 haftalık olduğunda uygulanmalıdır.)
- Sonra her yıl tekrarlanır
Bordatella
- Bir çok köpeğin yaşadığı bir ortama girecek ya da orada yaşayacak olan köpeklere yapılır. Örneğin köpek eğitim çiftlikleri ya da barınaklar…
- Her yıl tekrarlanır.
- İdeali çiftliğe ya da barınağa gitmeden en az 1 hafta önce uygulanmasıdır.

Örnek Köpek Aşı Programı
(Dog Vaccination Schedule)

YAŞ AŞI
Yavrularda
5 ya da 6.hafta Parvovirus: Yavru köpeklerin parvo’ya maruz kalma riskleri çok yüksektir. Bazı veteriner hekimler bu aşılamayı köpek 5 haftalık olduğunda önermektedir. Biz kliniğimizde öncelikle iç ve dış parazit tedavisini uyguluyoruz, herhangi bir sağlık problemi olmadığına emin olduğumuzda ve köpek en az 6 haftalık olduğunda aşı programına başlıyoruz.
6 & 9 hafta Karma Aşı* leptospirosis olmaksızın.
Coronavirus: Bölgede corona virus söz konusu olduğunda.
12 hafta yada büyük Rabies: Aşılama yasalara göre değişiklik göstermekle beraber ülkemiz yasalarına göre her yıl yapılması öngörülmüştür.
12 & 15 hafta ** Karma Aşı
Leptospirosis: Leptospirosis içeren karma aşı kombinasyonu uygulanır. Leptospirosis var olan bir bölgede yaşıyor ya da seyahat edecekse uygulanır.
Coronavirus: Bölgede corona virus söz konusu olduğunda.
Bordetella ve parainfluenza : Kennel cough için genellikle aşı takviminde son aşı olarak uygulamaktayız.
Lyme: Lyme hastalığının varolduğu bölgede yaşıyor ya da o bölgeye seyahat edecekse uygulanır. Rutin aşılama programımıza henüz girmemiştir.
Erişkinlerde (aşı tekrarları)
§ Karma Aşı
Leptospirosis: leptospirosis hastalığının var olduğu bölgede yaşıyor yada seyahat edecekse uygulanır ki bu aşı karma aşılarla kombine olarak yapılmaktadır.
Coronavirus: Bölgede corona virus söz konusu olduğunda tekrarlanır.
Lyme: Lyme hastalığının varolduğu bölgede yaşıyor ya da o bölgeye seyahat edecekse uygulanır. Rutin aşılama programımıza henüz girmemiştir
Rabies: Aşılama yasalara göre değişiklik göstermekle beraber ülkemiz yasalarına göre her yıl tekrarlanması öngörülmüştür.
Bordetella ve parainfluenza: Köpeklerde görülen kennel cough hastalığına karşı tam bir koruma sağlamak için bu aşılamayı yapmaktayız. Genellikle çiftliklere ve barınaklara gidecek olan köğekler için mutlaka uygulanmalı ve her yıl tekrarları yapılmalıdır.


Referanslar ve Kaynaklar
Ford, R.B. Feline Vaccination Guidelines. In Bonagura, JD; Twedt, JD (eds.) Current Veterinary Therapy XIV. W.B. Saunders Co. Philadelphia, PA; 2008; 1275-1278.
Greene, CE; Schultz, RD. Immunoprophylaxis. In Greene, CE (eds.) Infectious Diseases of the Dog and Cat, ed 3. W.B. Saunders Co. St. Louis, 2006; 1069.
Klingborg, DJ; Hustead, DR; Curry-Galvin, EA; Gumley, NR; Henry, SC; Bain, FT; et al. AVMA Council on Biologic and Therapeutic Agents' report on cat and dog vaccines. Journal of the American Veterinary Medical Association. November 15, 2002 (Volume 221, No. 10); 1401-1407.
Levy, J; Crawford, C; Hartmann, K; Hofman-Lehmann, R; Little, S; Sundahl, E; Thayer, V. 2008 American Association of Feline Practitioners' feline retrovirus management guidelines. Journal of Feline Medicine and Surgery. 2008; 10:300-316.
Richards, JR et al. The 2006 American Association of Feline Practitioners Feline Advisory Panel Report, Journal of the American Veterinary Associaiton, 2006; 229(9):1405.
Al-Sarraf, R. Update on feline vaccine-associated fibrosarcomas. Veterinary Medicine. 1998;729-35.
American Association of Feline Practitioners/Academy of Feline Medicine. Recommendations for Feline Leukemia Virus Testing. The Compendium on Continuing Education for the Practicing Veterinarian. 1997;1105-7.
Bell, FW. Recommendations for FeLV- and FIV-positive cats with cancer. In August, JR (ed.) Consultations in Feline Internal Medicine. W.B. Saunders Co. Philadelphia, PA; 1997;572-8.
Bergman, PJ; Couto, CG; Hendrick, MJ; Macy, DW; Richards, JR; Starr, RM (contributors). Vaccine-associated feline sarcoma symposium. Sponsored by the Vaccine-Associated Feline Sarcoma Task Force and the Arm & Hammer Division of Church & Swight Co., Inc. July 25, 1998.
Brakeman, L (ed.) Researchers suspect genetic cause for vaccine site sarcomas. dvm 1998; July 1, 41-45.
Cole, R. Rethinking canine vaccinations. Veterinary Forum; 1998 Jan;52-7.
Greene, CE. Immunoprophylaxis and immunotherapy. In Greene, CE (ed.) Infectious Diseases of the Dog and Cat. W.B. Saunders Co. Philadelphia, PA; 1998;717-750.
Jarrett, O. Development of vaccines against feline leukemia virus. In Kirk, RW; Bonagura, JD (eds.) Current Veterinary Therapy XI. W.B. Saunders Co. Philadelphia, PA; 1992;457-60.
Klingborg, DJ; Hustead, DR; Curry-Galvin, EA; Gumley, NR; Henry, SC; Bain, FT; et al. AVMA Council on Biologic and Therapeutic Agents' report on cat and dog vaccines. Journal of the American Veterinary Medical Association. November 15, 2002 (Volume 221, No. 10); 1401-1407.
Pfizer Animal Health. Duration of immunity in companion animals after natural infection and vaccination. Pfizer Animal Health; June 30, 1998.
Roitt, I; Brostoff, J; Male, D. Immunology. CV Mosby Company. St. Louis, MO; 1985.
Rosen, DK. Feline infectious diseases and rational vaccine protocols for immunization. Presented at the Wisconsin Veterinary Medical Association Convention. October 10, 1998.
Schultz, RD. Current and future canine and feline vaccination programs. Veterinary Medicine. 1998;233-253.
Tizard, I; Yawei, N. Use of serologic testing to assess immune status of companion animals. Journal of the American Veterinary Medical Association. 1998;213;54-60.
Veterinary Learning Systems. Recombinant vaccine technology. Supplement to The Compendium on Continuing Education for the Practicing Veterinarian. 1997;19(2).
Veterinary Learning Systems. Vaccine technology in the 21st century. Supplement to The Compendium on Continuing Education for the Practicing Veterinarian. 1998;20(8c).


Çeviri: Veteriner Hekim Işıl Karatan

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Köpekler ve Kediler İçin Aşı Takvimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Işıl KARATAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Işıl KARATAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işıl KARATAN Fotoğraf
Vet.Hek.Işıl KARATAN
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi100 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Işıl KARATAN'ın Yazıları
► Kediler İçin Aşı Takvimi Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kedi ve Köpekler İçin Aşı Programı Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
► Sadık Dostumuz Köpekler Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Köpekler ve Çiğneme Problemleri Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Köpeklerde Beslenme: Köpekler Çöp Kutusu Değildir ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılmalı Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Köpekler ve Kediler İçin Aşı Takvimi' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Hayvan Hakları Kanunu Haziran 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:06
Top