2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yavru Köpek Bakımı
MAKALE #8767 © Yazan Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA | Yayın Nisan 2012 | 47,924 Okuyucu
YAVRU BAKIMINA AİT GENEL BİLGİLER

Sağlıklı bir yavrunun ağzında süt dişleri bulunmaktadır. Bu dişler süt beyazı olmalıdır.

Diş etine parmakla hafifçe basıp geri çektiğimizde oluşan sarı rengin diş etinin rengine dönme süresi maksimum 2-3 sn olmalıdır.
Burun hafif nemli veya ıslak olmalıdır.
Kulak içlerine bakıldığında temiz olmalıdır ve pembe renkli doku görülmelidir. Herhangi bir akıntı, kaşıntı ve koku olmamalıdır.
Gözlere bakıldığında gözler sağlıklı, canlı, çapaksız ve parlak olmalıdır. Alt göz kapağı açılıp gözün alt kısmındaki dokuya bakıldığında görünen doku pembemsi olmalıdır.
Köpeğinizin sağlığında bir problem varsa ya gözünden ya burnundan ya da kulaklarından bir şekilde bunu belli eder.
Derisi sağlıklı ve parlak olmalıdır. Ellerinizi deri üzerinde gezdirdiğinizde herhangi bir oluşum, deri kabartısı gelmemelidir.

Peki köpeğinizin bu halde olması için neler yapmalısınız?


Yavru bakımı annenin doğumu ile başlar, yani köpeğinizi sahiplendiğiniz üreticiden başlar yavru bakımı. Çünkü ilk yirmibeş gün yavruları anne emzirdiği için ve yavrularının tüm bakımı ile anne ilgilendiği için sizin anneye iyi bakmanız gerekir. Annenin süt kalitesini etkileyen şey sizin anneye verdiğiniz yiyeceklerle doğru oranda değişir. Sizin verdiğiniz yiyecekler anneden süt olarak çıkar dolayısıyla siz köpeğinizi ekmekle beslerseniz annenin süt kalitesi elbette düşük olacaktır. Köpeğinizi doğum ve yavru sayısına uygun bir mama ile beslerseniz, günlük tüketeceği miktarı hesaplar ve önüne servis ederseniz, sadece kuru mama ile değil de doğum ve emzirme sırasında ilave protein kaynaklarıyla, ilave kalsiyum kaynaklarıyla beslerseniz, yavru köpekleriniz çok daha sağlıklı ve başarılı bir şekilde büyüyecektir.

Köpek almadan önce mutlaka Veteriner Hekiminize danışın ve onun önerdiği üretim çiftliklerinden almaya çalışın.

Anne sütten kesilene kadar yavrularını minimum günde 6 sefer emziriyor. Sütten kesilip 35 günlük yaşa gelen köpekler için bu görevi siz üstlenmelisiniz. Siz bu yavruyu günde 6 sefer beslemelisiniz. Yeni sütten kesilmiş yavruların kuru mamaya alıştırılması zordur. Bunu ilk beş gün milupa - aptamil gibi yeni doğanlar için formülize edilmiş mamalarla karıştırarak vermelisiniz. İlk beş günden sonra suda ıslatılmış yani yumuşatılmış (süt ve yoğurt gibi gıdalarla değil) mamaları yavaş yavaş yavruya servis etmelisiniz.


45 günlük yaşa gelmiş yavru köpeğinizi günde 6 kez mama ile beslemelisiniz. Çalışma durumunuza göre günde en az 4 kez beslemelisiniz. Bu besleme saatleriniz mümkünse belirli saat aralıklarında günün aynı saatlerine gelmesine özen göstermelisiniz. Günün ilk mamasını sabah saat 8’de verdiyseniz ertesi günde saat 8’de bir sonraki günde saat’8 de hatta hep sabah kahvaltısını saat 8’de vermelisiniz. Bu yüzden beslenme saat çizelgesini iyi ayarlamanız gerekmektedir. Bu köpeğinizin sindirim sisteminin iyi çalışması ve köpeğinizin sizden beklentilerini tam olarak aldığını hissetmesi için çok önemlidir. Bu sizin ilerde vereciğiniz tuvalet eğitimi ve temel itaat eğitimleri için de çok önemlidir. Köpeğinizin önünde her zaman taze ve içilebilir nitelikte su bulunmalıdır. Kuru mama ile beslenen köpeklerde ciddi anlamda su ihtiyacı şekillenir.

Yavrunuzu ilk dört-beş aylık yaşa kadar taramanıza gerek yok. Çünkü yavrunuz 4 aylık yaştan sonra tüylerini atmaya başlayacaktır. Bu yaştan önce taranması köpeğinizde deri hassasiyetinin artmasına deride alerjik reaksiyonlar görülmesine neden olabilir. Bunun yerine petshoplarda bulunan, ele geçirilen, yumuşak “plastik uçları” olan köpek masaj tarakları kullanabilirsiniz. Bu tarakları köpeğinizi severcesine kullanabilirsiniz. Bu köpeğinizin derisine hafifçe masaj yapar. Bu masaj tarakları köpeğinizi taranmaya alıştıracaktır ve ilerde taradığınızda çok fazla sorun çıkarmayacaktır.


Yavru köpeğinizin bakımında bir diğer önemli husus aşı programıdır. Bunun için Veteriner Hekiminize danışmalısınız. Aşılama programına başlamadan önce yavru köpeklerin plasenta yoluyla ve emzirme döneminde aldığı iç parazitlerden arındırılmaları gerekmektedir. Bunun için öncelikle ağız yoluyla ya da enjeksiyonla anti paraziter ilaç uygulamaları yapılır. Bunun yanında aşı yapılacak hayvanın sağlıklı olması gerekmektedir. Belirttiğim gibi asilama öncesi mutlaka paraziter ilaçlama yapilmali ve metabolizma asiya hazirlanmalidir.


Her üç ayda bir kist aşısı ve dış parazit damlası uygulanmalıdır.


Ilk asilama 8 haftaligi doldurmus yavrulara uygulanmalidir.


Köpeklerde kullanılan aşılar şunlardır;


-Karma Aşılar


Karma aşılar DHPPI, DHPPI+L, DP, CPV/CV gibi değişik formlarda formüle edilmişlerdir. Bu harfler, aşının köpeğinizi bağışık kıldığı hastalıkların baş harflerini göstermektedir. Bunlar;


Distemper (Köpek Gençlik Hastalığı)


Köpekler basta olmak üzere çoğu etçilleri etkileyen, hızlı bir gelişim devresi ve seyir seyreden, solunum sisteminde, sindirim sisteminde ve sinir sisteminde bozukluklar oluşturan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Köpek viral hastalıkları arasında en yüksek ölüm oranına (kuduz hariç) sahip olanıdır.


Enfeksiyöz Canine Hepatitis Köpek Karaciğer Hastalığı


Köpek Adenovirusu tip-1 tarafından oluşturulan, başta karaciğer olmak üzere sindirim sistemi, solunum sistemi ve sinir sistemini etkileyen, ateş, kanama ve pıhtılaşma bozuklukları ile karakterize, bulaşıcı ve ölümcül viral bir hastalıktır.


Parvoviral Enteritis (Kanlı İshal Hastalığı)


Köpeklerde hızlı gelişen, kusma, ishal, dışkıda kan görülmesi ve ani ölümle karakterize bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır. Yavru köpeklerde (4-8 hafta) kalp kaslarındaki yangıya bağlı olarak kalp yetmezliklerine, gençlerde (2-12 ay) kanamalı mide-barsak rahatsızlıklarına neden olan bir hastalıktır.


Leptospirosiz


Hızlı bir şekilde gelişebildiği gibi kronik olarak da seyredebilen, bir çok memeli hayvan türünü etkileyen, hemoglobinuri (eritrositlerin parçalanmasına bağlı olarak idrarda kan görülmesi), kanlı ishal, sarılık ve böbrek bozukluğu oluşturan, bulaşıcı bakteriyel bir hastalıktır.


Kuduz Asisi


Kuduz; merkezi sinir sistemine etkileyen, hızlı gelişim gösteren, bilinç kaybı, huzursuzluk, salya akıntısı, yutkunma güçlüğü ve çeşitli felçlerle karakterize, ölümle sonuçlanan viral bir hastalıktır. insan dahil olmak üzere tüm memeli canlılarda görülebilir.


Bronchicine Aşısı


Bu asi köpek boğmacası olarak adlandırılan Kennel Cough hastalığına karsı yapılır. Kennel cough; her yastaki köpeklerde görülebilen, üst solunum yollarında enfeksiyon oluşturan, kronik bir öksürükle karakterize, bakteriyel bulaşıcı bir hastalıktır.


Corona Asisi


İştahsızlık, kanlı-mukuslu ishal, kusma ve beyindeki bozukluklardan kaynaklı depresyonla karakterize bulaşıcı bir hastalıktır. Ayrıca köpeğin, parvo virüse karşı olan direncini de düşürmektedir.


Kist Asisi


Genellikle kist hydatid diye bilinen bu uygulama aslında bir antiparaziter ilaçlamadır. Bu uygulama iç parazitlerden (dahili parazitler) kaynaklanan enfestasyonlarin engellenmesine ve sağaltımına yöneliktir. Halkali solucanlar(tenya), kancali kurtlar ve seritler bu iç parazitlere örnektir.


Lyme Asisi


Hastalığın etkeni Borrelia burgdorferi türü bakteridir. (Spiroket) Lyme hastalığı insanlara da bulaşabilen bir hastalıktır. Etken Ixodes cinsi keneler aracılığı ile yayılır. Enfekte olmuş yani etkeni taşıyan ara konakçı kenelerin diğer bir hayvandan kan emişi sırasında bulaştırması ile taşınır.


NOT:


Aşı, hayvanın vücut ısısının yükselmesine, ateşinin çıkmasına neden olur. Bu normaldir. Kesinlikle ateş düşürücü ya da aspirin vermeyin.! Hayvanınız yemeden içmeden kesilirse derhal veterinerine başvurunuz.


ÖNERİLEN AŞI PROGRAMI


Parazit tedavileri yapıldıktan sonra;


KÖPEK AŞI TABLOSU


İlk aşı 45-60. gün: Karma aşı

14-21 gün sonra: Karma aşı ve Corona aşısı
14 gün sonra: Karma aşı ve Corona aşısı
Tekrarı bir yıl sonra
7 gün sonra: Bordotella aşısı ve mantar aşısı
14-21 gün sonra: Bordotella Broncoseptica ve mantar aşısı
Tekrarı bir yıl sonra
7 gün sonra: Kuduz(rabies) aşısı
Tekrarı bir yıl sonra
7 gün sonra: Lyme aşısı
Tekrarı bir yıl sonra


Beş-altı aylık yaşa gelmiş köpekleriniz için bir diğer yaptırmanız gereken bazı temel kurallar vardır.


Köpeğinizi ilk önce Veteriner Hekiminize götürerek fiziksel muayenesini ve diş muayenesini yaptırmalısınız.


Dişi köpekleri kısırlaştırma (OvarioHysterectomy) ; Yapılan araştırmalar da kızgınlıktan önce yapılan Ovariohysterectomy operasyonu ile köpeğinizin ilerde meme kanseri olma ihtimalini düşürdüğü saptanmıştır.


Erkek köpekleri kısırlaştırma (orchiectomy) ; Erkek köpeklerde kısırlaştırmanın, bölge savunma duyarlılığında ve saldırganlıkta azalma, yine bölge belirlemede kullandığı, idrarla iz bırakma işlemini düşürdüğü veya yok ettiği, prostat kanseri olma ihtimalini düşürdüğü saptanmıştır.


Derialtı Microchip uygulaması; Avrupa Birliği Pet Pasaport Yasasına göre evcil hayvanların başka bir ülkeye götürülürken mikroçip uygulaması zorunlu hale gelmiştir. Yurtdışında yıllardır yapılan uygulamalar göstermiştir ki evcil hayvanları kayıt altına almanın en güvenli yolu mikroçip uygulamasıdır.


Tasmaya takılacak kimlik künyeleri kötü niyetli kişilerce kolayca sökülebilir, diğer bir uygulama olan dövme zaman içinde silinmektedir. Deri altına yerleştirilen mikroçip sadece cerrahi müdahale ile çıkartılabilir. Mikroçip takılmış bir hayvan kolaylıkla tanımlanabilir ve bu sayede sahibi tespit edilebilir. Bu sayede de kaybolan ya da çalınan can dostlarımız başkaları tarafından bulunduğunda sistemin içerisinde olan veteriner klinikleri sayesinde sahipleri ile buluşmaları 24 saat gibi kısa bir sürede sağlanmaktadır.
Mikroçip uygulamasının diğer bir insani yönü ise, bu uygulama ülkemizde zorunlu hale geldiği takdirde sokağa terk edilen evcil hayvanlar kolaylıkla tespit edilebilecektir. Sorumsuzca evcil hayvanları sokağa terk eden insanlara cezai müeyyide uygulama imkanı doğacak ve insanlar evcil bir hayvanın sorumluluğunu alıp almama konusunda daha dikkatli davranacaklardır. Sadece bu sebepten bile bütün hayvan severlerin mikroçip uygulamasına destek olması gerekmektedir.

Yavrunuz yavaş yavaş büyüdü aşıları tamamlandı artık yavaş yavaş eğitmeye başlayabiliriz. Köpeğiniz her yaşta eğitime hazırdır. Yeter ki eğitime ayıracağınız vakit kadar köpeğinize süre ayırın. Köpeğinize iki-üç aylık yaşta eğitmeye başladığınızda, köpeğinize 10 dakika süre ayırıyorsanız, köpeğiniz ile sizin aranızda güven duygusunun zedelenmesine sebep olur. Köpeğiniz 5 aylık yaşa geldiğinde artık ona eğitim vermeye başlayabilirsiniz. Otur, kalk, pati ver, yat, bekle, gel, getir, dur, git, yuvarlan gibi eğitimler verebilirsiniz.


Köpeğiniz için bir diğer önemli hususta onu hangi mama ile beslemeniz gerektiğidir. Köpeğinizi süper Premium mama ile beslemelisiniz. Bunun için size önerebileceğim mamalar bizimde kliniğimizde önerdiğimiz, hasta köpeklerimizde kullandığımız Hill’s olabilir. Bunun dışında Royal Canin, Eukanuba gibi mamaları kullanabilirsiniz. Köpeğinize evsel besleme konusunda bilgi almak için kliniğimize danışabilirsiniz. Unutmayın evsel beslemenin de mama kadar maliyeti vardır. Maliyeti yönünden evsel besleme yapmak isteyenlere kuru mama ile beslemelerini tavsiye ederiz.


Veteriner Hekim
Mahir KAYA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yavru Köpek Bakımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mahir KAYA Fotoğraf
Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
Adana
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA'nın Yazıları
► Yavru Köpek Bakımı Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Köpeklerde Doğum ve Yavru Köpeklerin Bakımı Vet.Hek.Doç.Dr.Güçlü GÜLANBER
► Yavru Köpekte Tuvalet Alışkanlığı Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
► Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Vet.Hek.Mehmet Erkan AVAN
► Yavru Kedi ve Köpeklerde Isırma Problemi Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yavru Köpek Bakımı' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Köpek Kafesi Kullanımı Ağustos 2011
◊ Kedi ve Köpekleri İçin İsim Önerileri ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2011
◊ Hayvan Burçları Temmuz 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:53
Top