2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadının Cinsel İlişkiye Girememesi: Vajinismus
MAKALE #14130 © Yazan Uzm.Psk.Evin AYDIN | Yayın Şubat 2015 | 3,740 Okuyucu
Kadınlarda görülen bir cinsel ağrı bozukluğu olan vajinismus kadının cinsel ilişkiye girememesi olarak da adlandırılabilecek bir problemdir. Cinsel birleşme öncesinde pelvik kaslarının istemsiz olarak kasılması ile kendini gösteren vajinismusta kadının cinsel ilişkiye dair yoğun endişe ve korkuları vardır. Kadın cinsel ilişki sırasında titreme, kasılma, aşırı derecede heyecanlanma, bedeni partnere kapatma gibi durumlar yaşar. Zaman içinde cinselliğe duyulan isteğin azalması ile suçluluk, kendiden nefret etme, öfke, hayal kırıklığı gibi duygular ortaya çıkar.

Vajinismus cinselliğin başladığı nadan itibaren ortaya çıkabildiği gibi normal bir cinsel yaşamın varlığında taciz, tecavüz gibi acı veren travmatik olayların ardından da gelişebilir.

Vajinismus problemi olan yaşayan kadınlar genellikle bu sorunun sadece kendilerinin başına geldiğini düşünürler ve kendilerini çok yalnız hissederler. Çoğunlukla suçluluk duygusu yaşayan kadınlar bazen kendilerini eşiyle “tam bir karı-koca” gibi hissedemediklerini söylerler. Bu problemi yaşan birçok kadın kendini eksik ve kusurlu görür.

Vajinismus genellikle çiftler tarafından tedavisi sürekli ertelenen bir problemdir. Tedavi için başvuran ve bilinen en uzun süreli vajinismus problemi yaşayan çift 36 yıllık evlidir. Vajinismusun tedavisi bazen de yanlış yerde aranmaktadır. Mesela cinsel ilişkiye giremeyen kadınların din hocalarına götürülmesi, muska hazırlanması gibi yöntemler sıklıkla başvurulan yanlış yöntemlerdir.

Vajinismus çok büyük oranda (%90’dan fazla) psikolojik kökenli bir problemdir. Küçük bir olasılık da olsa vajinismus fizyolojik nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Bu olasılığın belirlemesi için bir kadın doğum uzmanı tarafından jinekolojik muayene yapıldıktan ve sorunun fizyolojik olmadığı bilgisi edinildikten sonra cinsel terapiye başlanır.
Vajinismusun sadece kadının problemi olarak değerlendirilmesi yanlıştır. Problem kişinin değil çiftin problemi olarak değerlendirilmesi ve bu nedenle tedavi süresince görüşmelere eşle birlikte devam edilmesi gerekmektedir.
Her on kadından birinde görülebilen vajinismus bazen bir bazen de birden çok nedene dayanabilir. Vajinismusun belli başlı nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
* Cinsellik konusunda yeterli bilgiye sahip olmama
* Başkalarından duyulan abartılı ilk gece hikâyeleri (çok fazla kan aktı, çok canım yandı, öldüm sandım… gibi)
* Cinsel taciz, tecavüz gibi travmatik yaşantılar
* Baskıcı otoriter aile yapısı (cinselliğin tabu olduğu veya reddedildiği aileler)
* Eşle yaşanan problemler (isteği dışında evlendirilmek, iletişim problemler... gibi)
* Çocukluk döneminde çocuğa yapılan telkinler (bacaklarını kapat, kızlar bacakları açık oturmazlar, orana dokunma… gibi)
* Ağrılı ve acılı jinekolojik muayene deneyimi yaşamış olmak
* Cinsellik hakkında doğru bilinen yanlışlar (İlk ilişki çok ağrılıdır. Cinsel ilişkiyi her zaman erkek başlatmalıdır. Kadının zevk alması doğru ve gereken bir şey değildir… gibi)
Vajinismus çiftler arasındaki problemlerden kaynaklaması durumunda ilişkideki tele problemlerin belirlenmesi ve üzerine çalışılması gerekmektedir. Eşler arasındaki problemlerin çözülmesiyle vajinismus tedavisi de kolaylaşmaktadır.

Hangi nedene dayanırsa dayansın vajinismus, tedavisi iyi bir cinsel terapiyle mümkün olan bir problemdir. Genellikle egzersizlerle sürdürülen tedavinin sonunda kişiler sağlıklı ve keyifli bir cinselliğe kavuşmaktadırlar.
Yazan
Uzm.Psk.Evin AYDIN
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadının Cinsel İlişkiye Girememesi: Vajinismus" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Evin AYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Evin AYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Evin AYDIN
Uzman Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Evin AYDIN'ın Makaleleri
► Vajinismus (Cinsel İlişkiye Girememek) Psk.Atiye KAYTAZOĞLU
► Kadınlarda Cinsel İlişkiye Girememe - Vajinismus Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Vaginismus (Cinsel İlişkiye Girememe) Dr.Psk.Belgin TORUCU
► Vajinismus ve Cinsel Mitler Psk.Merve EKŞİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kadının Cinsel İlişkiye Girememesi: Vajinismus' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon... Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:10
Top