2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Tuvalet Eğitimi
MAKALE #14520 © Yazan Psk.Burçak DEMİRKAN | Yayın Nisan 2015 | 3,246 Okuyucu
ÇOCUĞUN TUVALET EĞİTİMİNE HAZIR OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Öncelikle çocuğun yürüyebilmesi, kolay kıyafetlerini tek başına giyip çıkarabilmesi, basit isteklerini yerine getirebiliyor olması gerekir. Çocuk günde 2 saatten fazla kuru kalabiliyorsa, bağırsak hareketleri belirli bir düzendeyse ve bunu tahmin edebiliyorsa, bezinin kirli ya da ıslak olmasından rahatsızlık duyduğunu ifade ediyorsa tuvalet eğitimi için hazır demektir. Bu dönem normal gelişim gösteren çocuklarda genelde 20 ay civarındadır. Tuvalet eğitimine başlama yaşı her çocukta farklılık gösterir. Çocuktan çocuğa değişebilmesine rağmen ilkokul çağına kadar tamamlanmış olması gerekir. Israrla altına kaçıran çocuklarda ise başka fizyolojik ve psikolojik nedenler olabileceği de göz önüne alınarak uzmanlardan yardım istenmelidir.

Çocuk hazır olmadan tuvalet eğitimine başlanmamalıdır. Ancak hazır olduğuna dair tüm sinyaller olmasına karşın çocukta direnç görülüyorsa çocuğa baskı yapılmamalıdır. Bu durumda eğitime biraz ara vermek ve daha sonra denemek gerekir.

TUVALET EĞİTİMİNDE ADIMLAR
- Tuvalet eğitimine, çocukla birlikte lazımlık seçmekle başlanabilir. Lazımlık başta çocuğun oyun oynadığı alana konularak, benimsemesi ve alışması sağlanmalıdır. Çocuk gün içinde kıyafetleriyle lazımlığa oturmak için cesaretlendirilmelidir. Bu süreçte çocuğun anne veya baba tuvaletteyken gözlemlemesine ya da sifonu çekmesine izin verilebilir. Bu aşamada çocuğa tuvalette ne yapması gerektiğiyle ilgili açıklamada bulunmak ve anlamasını sağlamak faydalı olacaktır. Çocuk lazımlığa alıştıktan sonra, çamaşırını çıkararak lazımlığa oturması için cesaretlendirilmelidir. Alıştıktan sonra tuvaletini lazımlığa nasıl yapacağı açıklanmalıdır. Hoşlanacağı bazı ufak ödülleri önceden hazırlamak ve tuvaletini lazımlığa yaptığı zaman vermek faydalı olacaktır.

- Çocuğa sadece başlangıçta açıklayıp, kaç dakika boyunca lazımlıkta oturması gerektiğini söylemek gerekir. Örneğin ‘’tuvaletini yapana kadar burada oturacaksın’’ gibi cümleler kurulmamalı, oturması gereken süre belirtilmelidir. Yanında kalarak hoşlanacağı şeyler yapmak (kitap okumak, masal anlatmak gibi) çocuğun lazımlıkta oturmasını sağlayacaktır. Çocuk tuvaletini lazımlığa yaptığında ona sarılmalı, onu övmeli ve belirlenmiş olan ödül çocuğa verilmelidir. Örneğin, ‘’ sen artık ağabey, abla oldun, tuvaletini artık beze değil, lazımlığa yapıyorsun’’ gibi cümleler çocuk için teşvik edici olabilir.

- Onun yanında lazımlığı tuvalete boşaltıp nereye gittiğini basitçe açıklamakta fayda vardır. Eğer lazımlığa dışkılama sağlanamamışsa kesinlikle kızgınlık belirtisi göstermemek, sakin davranmak gerekir. Bir dahaki sefere tekrar denemesi söylenebilir. Çocuk 1-2 saatte bir tuvalete götürülmeli ve bu işlemler gün içerisinde sürekli tekrar edilmelidir. Bu süreçte çocuğun altına kaçırmaları hoş görülmeli, kızma ve cezalandırmalardan kaçınılmalıdır. Çocuk altına yaptıktan sonra size haber veriyorsa, bir dahaki sefere daha erken haber vermesini söyleyin. Çocuk, bezine kakasını yaptıysa, onun göreceği şekilde kakayı önce lazımlığa, sonra tuvalete boşaltarak, lazımlık-dışkı ilişkisini kurmasını sağlamak gerekir.

ÇOCUĞA BU SÜREÇTE NASIL DAVRANMAK GEREKİR?

- Çocuğun korktuğu veya direnç gösterdiği noktada kesinlikle üstüne gidilmemelidir. Onun yerine biraz zaman tanımak gerekir.
- Anne-baba bu süreçte çok sabırlı olmalı, küçük kaçamak ve başarısızlıkları hoş görmelidir. Çocuğa kızmak yerine doğru davranış alternatifleri üretmek ve ona örnek olmak gerekir.
- Çocuğun ufak bir başarısı bile desteklenmeli ve övülmelidir. Başlarda çocuğun lazımlığa oturması bile takdir edilmeli, ‘’bir dahaki sefere tuvaletini de yaparsın’’ şeklinde desteklenmelidir.
- Sevgi hiçbir çocuk eğitiminde olmadığı gibi tuvalet eğitiminde de ödül ya da ceza olarak kullanılmamalıdır. ‘’tuvaletini yapmazsan seni sevmeyeceğim’’ ya da ‘’tuvaletini yaparsan seni seveceğim’’ gibi cümleler çocuklara asla kullanılmamalıdır.
- Çocuğun lazımlığa dışkılamasının ardından tuvaletinden iğrenmesine neden olacak ‘’çok kötü koktu’’, ‘’ne pis’’ gibi cümleler kullanılmamaya özen gösterilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Tuvalet Eğitimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burçak DEMİRKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burçak DEMİRKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burçak DEMİRKAN'ın Makaleleri
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Nilufer KOCA
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Serap DUYGULU
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Gizem HÜNERLİ
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Sümeyye BÜYÜK
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Dr.Psk.Hale Nur KILIÇ MEMUR
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Serap DUYGULU
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Eda GÖKDUMAN
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Süreci Psk.Elif DEMİRCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Tuvalet Eğitimi' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Türkiye'de Boşanma Durumu Aralık 2012
► Çocuk ve Televizyon Ekim 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:44
Top