2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Süreci
MAKALE #9157 © Yazan Uzm.Nilüfer EVGİN | Yayın Haziran 2012 | 4,926 Okuyucu
Tuvalet Eğitimi Süreci

Tuvalet eğitimi için, her çocuğun fiziksel ve zihinselgelişim hızı ve hazır oluş dönemi farklıdır. Bu nedenle öncelikle her çocuğunhazır oluşunu beklemek ve belirlemek gereklidir. Ortalama olarak tuvaleteğitimine başlama yaşı 1,5 – 2,5 yaş arasıdır. Öncelikle çocuğun tuvaleteğitimine hazır olup olmadığı belirlenmelidir. Anne baba ya da tuvaleteğitimini verecek olan kişi bazı noktaları belirlemelidir. Dikkat edeceğinoktalar: Çocuk öncelikle yüzündeki organları sorduğumuz zaman tek tekkarıştırmadan gösterebiliyor mu? Gösterebiliyorsa bu onun tuvalet eğitimisürecinde beyin kontrolünü sağlayabileceğinin göstergesidir. İkinci olarakbezini taktıktan sonra, belli aralıklarla (not alarak) bezinin açılıp kuru olupolmadığı kontrol edilmelidir. 10 ar dakika aralarla açıp kontrol ettiğinizdeuzun süre kuru olduğunu ve kuru kalabildiğini görmüş iseniz bu bize hazır oluşkriterlerinden birini vermektedir. Bu durum yani uzun süre bezinin kurukalabilmesi bize çocuğun kas ve sfinkterlerinin gelişmiş olduğunu, kaslarını vesfinkterlerini artık kontrol edebildiğini gösterir.

Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olduğunu hissediyorsanız vebu dönemde herhangi bir stres yaratacak olay ya da sıkıntı yoksa ( taşınma,hastalık v.b) ve uygun mevsim olarak düşünüyorsanız öncelikle hazırlıklarabaşlayabilirsiniz.

Hazırlıklara başlamadan kasıt; özellikle ailenin de bunahazır olmasıyla başlanılmalıdır. Çocuğun aile bireylerini tuvaletini yaparkengözlemlemesi ve bunun normal bir durum olduğunu hissetmesi gerekir. Bununyaklaşılmaması gereken bir tabu değil, fizyolojik normal bir faaliyet olarak algılanmasısağlanmalıdır.

Çocukla birlikte alışverişe çıkılıp, bir klozetin üzerinekonulabilecek yanlarda tutma kolu olan klozet adaptörü alınmalıdır. Adaptörünyanlardan tutacak kollarının olması çocuğa güven verecek, düşme korkusunuönleyecektir. Lazımlık ya da tuvalet oturağı gibi materyaller tuvaleteğitiminde süreyi geciktirecek ve güçleştirecektir. Çocuk tuvalet oturağınıoyuncak gibi algılayacak, odasına veya televizyonun yanına götürmek isteyecek,onu koltuk gibi algılayacaktır. Adaptörün klozet üzerine konulduğunu ve sadecetuvalet amacıyla kullanıldığını öğrenmelidir. Anne baba ile eşit şartlardatuvalet ortamı olacak, sadece çocuğun işini kolaylaştırmak için uyarlanmışolacaktır. Adaptörlü klozete çıkmakta güçlük çekeceği için bir yükselticiayaklarının altına konulursa kendisini daha güvende hissedecektir. Tuvaleteğitimi süreci içerisinde yine beze son vermeden önce çocuğun beze yapmışolduğu kaka, çocukla birlikte bir materyalle alınıp klozetin içine atılır,üzerine de sifon çekilir.

Böylece çocuk çiş ve kakasının yolculuğunu, tuvaletinamacını öğrenmiş olacaktır. Adaptör alındıktan sonra çocukla tuvalet eğitimikonusunda konuşulur. Kendisine çok açık, net ve basit olarak açıklamalaryapılır. Çocuk bezi çıkarılıp adaptöre oturtulur, alkışlanır, provalar yapılır.Daha sonra sifona çocuğun basması istenir ve tekrar alkışlanır. Belliaralıklarla çocuğun bize söylemesi beklenmeden tuvalete gitme teklif edilir vebu gidiş oyuna dönüştürülür. Giderken el ele tutuşup ambulans gibi gitme, atgibi koşarak gitme vb. küçük eğlenceli oyunlar yapılır. Her defasında sonuçtaalkışlanır ve sifona basma ödülü çocuğa verilir. Çocuğa baskı olmadan, oyunlaeğlenceli öğretim yaklaşımı uygulanır. Zaman zaman bu süreçte kazalar olabilir.Kazalar görmezden gelinip, hiç kızmadan, elbiseler değiştirilir. Güleryüz veanlayışla eğitime devam edilir. Dikkat edilmesi gereken önemli nokta çocuğunçişini tuvalete, kakasını ise beze yapmayı teklif etmesi ve bunu böylecesürdürmek istemesi durumudur. Böyle bir teklifin uygun olmayacağı açıklanmalıve bu yanlış yola girilmemelidir. Bazı aileler bunu başlangıçta masumca kabuletmişler ve sonra 5-6 yaşa kadar devam etmek zorunda kalıp çözümbulamamışlardır. Bu büyük bir hatadır, tuvalet eğitimi sürecini yanlış bir yolasürükler, onarılması güç olan başka problemlere neden olur.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta tuvalet eğitimindeanne babanın kararı tamamen çocuğa bırakmasıdır. Burada 5 yaşına gelip elindebezle ‘‘kendisi istemedi, bizde tuvaleteğitimi veremedik’’ cümlesiyle acizlik durumunu anlatan ebeveynler olabilmektedir.Tam verecektik, yazlıkta oynadığı bir arkadaşı vardı o erken dönünce tuvaleteğitiminden vazgeçti gibi nedenler sıralayabilmektedirler. Burada tuvaleteğitimi sürecini yönetecek olan, liderlik edecek olan kişi anne babadır. Çocuktek başına değildir. Öyle olsaydı anne babaya gerek olmazdı. Çocuğun uygun yaşagelip, ‘’anne baba ben karar verdim bezimi atıyorum’’ deme olasılığı düşüktür.Yani bu süreç anne babalar tarafından yönetilmelidir. Eğer çocuk bir okulöncesi eğitim kurumuna devam ediyorsa tuvalet eğitimi okulda ve evde aynı andabaşlanılmalı, işbirliği, anlayış ve sevgi dolu bir süreçle birlikteuygulanılmalıdır.

Geceleri ise uyumadan önce çocukla konuşulmalı, açıklamayapılmalı, belli aralıklarla kaldırılıp tuvalete götürülmelidir. Bu aralıklarbir süre sonra genişletilerek her çocuğun biyolojik ritmine göre ayarlamayapılmalıdır. Çocuğun tuvalet eğitimi sürecindeki başarıları övgüylekarşılanmalı, kutlanılmalı başarısı takdir edilmelidir.

Nilüfer Evgin
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Süreci" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Nilüfer EVGİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Nilüfer EVGİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilüfer EVGİN Fotoğraf
Uzm.Nilüfer EVGİN
İzmir
Uzman Eğitim Yöneticisi Ve Denetçisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Nilüfer EVGİN'in Makaleleri
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Süreci Psk.Elif DEMİRCİ
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Nilufer KOCA
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Serap DUYGULU
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Gizem HÜNERLİ
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Burçak DEMİRKAN
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Sümeyye BÜYÜK
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Dr.Psk.Hale Nur KILIÇ MEMUR
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Serap DUYGULU
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Eda GÖKDUMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Süreci' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:34
Top