2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukluk Dönemi Depresyonları
MAKALE #14670 © Yazan Uzm.Psk.Cenya KATALAN | Yayın Mayıs 2015 | 3,414 Okuyucu
Çağımızda artık çocukluk döneminde depresyon görülmesi git gide artmaktadır. Depresyonun başta gelen sebepleri olarak genetik yatkınlık, beynin duygu ve davranışlarından sorumlu olan merkezlerinde sinirler arasındaki iletimi sağlayan bazı kimyasal maddelerde (serotonin, dopamin ve noradrenalin gibi) düzensizliktir. Bunlar çocuğu depresyona yatkın hale getirir ve maruz kaldıkları yaşam koşulları depresyonu tetikler.

Çocukluk döneminde anne babadan mahrum kalmak, çok sevilen bir kişiden ayrı olmak veya bu kişiyi kaybetmek, duygusal ilgiden mahrum kalmak, bebekliğin özellikle ilk senesinde bakımının yeterince sağlanmamış olması, taşınmak veya göç etmek, aile içinde geçimsizlik, boşanma, ebevynlerde veya birinde ruhsal sorun, çocuk ihmali ve istismarı, ekonomik sorun, sınav heyecanı, akademik başarısızlık, kronik fiziksel hastalıklar, çevresi ile geçimsizlik depresyonu tetikleyen faktörlerdir.

Çocukluk Dönemi Depresyon Belirtileri:

Sıkıntılı ve çökkün ruh hali,
Eskiden keyif alınan aktivitelerden keyif alamama,
Uykuda artma veya azalma,
Ümitsizlik, keyifsizlik, pişmanlık, suçluluk ve değersizlik duyguları,
Yorgunluk ve enerjide düşüklük,
Konsantre olamama ve kararsızlık,
İştahta artma veya azalma,
Tekrarlayan ölüm, intihar etme düşünceleri veya eylemleri
Çocuğun bakımını üstlenmiş kişilerin bu belirtilerin 5’inin veya daha fazlasının çocukta 2 haftadan fazla sürede gözlemlemesi durumunda bir psikiyatre veya uzman bir psikoloğa başvurması gerekmektedir.

Çocuklarda Depresyonla İlişkili Görülebilecek Diğer Problemler nelerdir?

Zeka ve Okul Performansı: Depresyonun şiddeti ve çocuğun zeka potansiyeli arasındaki ilişkinin oldukça zayıf olduğu bilinmektedir. Ancak depresyonun çocuğun odaklanma, dikkatini sürdürebilme, hızlı çalışabilme becerilerini kötü yönde etkilediği de unutulmamalıdır. Bu yüzden depresyonu olan çocukların akademik performansında bir düşüklük beklenmektedir. Depresyonda olan çocuk kendini ve yeteneklerini tam olarak ortaya koyamaz. Genel olarak depresyon ve akademik zorluklar arasındaki ilişki depresyon ve sosyal zorluklar arasındaki ilişki kadar güçlü değildir.

Bilişsel Bozukluklar: Kendini değersiz görme ve “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum” gibi genel ve olumsuz düşünme şekilleri depresyonda sıkça görülür. Depresyondaki çocukların başarısızlıklarını ısrarlı bir şekilde kendi yetersizliklerine vermeleri, akademik performanslarını ve sosyal ilişkilerini kötü yönde etkiler. Bu da yetersizlik ve değersizlik inançlarının pekişmesinde rol oynar.

Arkadaşlık İlişkilerindeki Problemler: Depresyondaki çocukların az sayıda ve yakınlıkta ilişkiler kurduğu görülmüştür. Etkili iletişim becerilerindeki aksaklıklar bu içe kapanık ve yalnız hallerine yol açan faktörlerdendir. Sosyal problemlerle etkili bir şekilde nasıl baş edeceklerini bilmelerine rağmen pasif bir şekilde, kaçınarak ya da saldırgan yollarla bu problemleri çözmeye çalıştıkları sık rastlanan durumlardır.

Aile İlişkilerindeki Problemler: Depresyon geçiren çocukların diğer aile üyeleriyle olan ilişkilerinin çok destekler nitelikte olmadığı ve çokça çatışma barındırdığı bulunmuştur. Çocuğun aile içindeki izolasyonu; iletişim kurma becerilerinden çok, çocuğun aile üyeleriyle zıt düşmekten kaçınmasından kaynaklanmaktadır.

Madde ve Alkol Kullanımı: Depresyon madde ve alkol kullanımının artmasında önemli risk faktörlerinden biridir. Özellikle ergenlik çağına yaklaştıkça bu risk daha da fazla artmaktadır.

İntihar: Umutsuzluk, keder, acizlik gibi duygular yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da intihar düşüncelerini harekete geçirebilir. Bu düşüncelere sahip çocukların üçte birinin intihara kalkıştığı saptanmıştır. Silah, kendini boğma ve ilaçla zehirlenme sırasıyla çocuklar tarafından en çok kullanılan yöntemlerdir. İntihar girişimleri en çok 13-14 yaşlarında artmakta, 17-18 yaşlarından sonra ise azalmaktadır.

Çocukluk dönemi depresyonu ciddiye alınmalıdır. Tedavi edilemeyen çocuk gelişimini her anlamda tamamlayamayacağı için akademik ve sosyal anlamda yaşıtlarının gerisinde kalır. Çocukluk döneminde intihar girişimi ile kayıplar azımsanamayacak ölçüdedir. Bu nedenle mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Uzm. Klinik Psk. Cenya Katalan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukluk Dönemi Depresyonları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Cenya KATALAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Cenya KATALAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cenya KATALAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Cenya KATALAN
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Cenya KATALAN'ın Makaleleri
► Çocukluk Dönemi Korkuları Psk.Dnş.Tuğba ŞENDİR
► Erken Çocukluk Dönemi ve Oyun Psk.Dnş.Hatice ŞEN
► Çocukluk Dönemi Ruhsal Bozuklukları Psk.Dnş.Azize Gül OZAN
► Çocukluk Dönemi Korku ve Kaygıları Psk.Dnş.Aslı DENİZ
► Çocukluk Dönemi Ruhsal Sorunları Psk.Kamil ERTEKİN
► Çocukluk ve Ergenlik Dönemi Sorunları Dr.Psk.Melis DEMİRCİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocukluk Dönemi Depresyonları' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:59
Top