2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Botoks ve Dolgu Uygulamaları
MAKALE #14785 © Yazan Dr.Engin KOCABAŞ | Yayın Mayıs 2015 | 5,260 Okuyucu
BOTOKS NEDİR?

Botoks (Botox) ya da Botulinum toksini, Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir ilaçtır. Bu ilaç 20 yılı aşkın bir süredir, çok sulandırılmış (hafifletilmiş) bir durumda kas kasılmalarına karşı rahatlatma sağlamak amacıyla tıbbi olarak kullanılmaktadır. Amerika Birleşik Devletlerinde, FDA bu ilacın kullanımını onaylamıştır. Dünyada en çok uygulanan estetik müdahaledir.

ETKİ MEKANİZMASI

Yüzümüzün mimiklerini ve hareketlerini yapmamızı sağlayan kaslar, üstlerindeki deriye yapışıktır. Yaşlanma ile birlikte kullanım sonucu kaslar, üzerlerindeki deride gözle görülür çizgiler ve kırışıklıklar oluştururlar. Deriye bağlı yüzeysel kasları gevşeterek, kırışıklıkları rahatlatmak ve yumuşatmak mümkündür. Kasların gevşemesi ile daha fazla kırışıklık oluşması engellendiği gibi daha huzurlu ve daha genç görünüm ortaya çıkar. Zaman içinde giderek daha uzun süreli etkiye sahip olarak yüzün üst kısmındaki yaşlanmayı yavaşlatır.

Bu madde zerk edildiği kasları geçici olarak gevşetmektedir. Botoks, sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salgılanmasını önleyip, sinirler ile sinirlerin ulaştığı kaslar arasındaki bağlantıyı geçici olarak durdurarak etki eder.

Botoks uygulaması, cerrahi olmayan bir uygulamadır. Ayrıca istenmeyen bir etki gelişebilme olasılığına karşı, elde edilen sonuç geri dönüşümlü olmalıdır.

UYGULAMA ALANLARI

Tedavi için en uygun bölgeler alın, göz çevresi ve kaşların arasıdır. Botoks ayrıca boyun çizgileri, burun kenarlarındaki kırışıklıklar, burun ucu kaldırma, dudak üzerleri, çene bölgesi kırışıklıklarında da kullanılır.

UYGULAMA ŞEKLİ

Uygun dozda sulandırma sonrası 15-20 dakika kadar kısa bir sürede işlem tamamlanır. Sulandırılmış ilacın çok küçük bir miktarı tedavi edilen bölgedeki kaslara enjekte edilir. Bu prosedür tedavi odasında, siz dik bir pozisyonda otururken çok hızlı bir şekilde uygulanır. Tedaviden sonra 1-2 saat süreyle dik bir pozisyonda kalmak botoks ilacının zerkedilen yerde kalmasını sağlamak açısından çok önem taşır. Ayrıca bu süre boyunca ilacın enjekte edildiği kaslara egzersiz uygulanmamalıdır.

ETKİ SÜRESİ

Botoks enjeksiyonu ile aşırı çalışan mimik kasları gevşer ve çizgiler azalır. Uygulanan Botoks’un etkisi 2-7 günde görülür. Bu etki 3-6 ay sürer. Bu süre sonunda yeni enjeksiyonlara ihtiyaç duyulur. Yapılan çalışmalar peşi sıra yapılan enjeksiyonların, tedaviler arasındaki aralığı uzattığını göstermiştir.

İlk uygulamalarda 4 ayda bir, tekrar eden uygulamalarda 6 ayda bir, düzenli uygulamalardan sonra yılda bir yapılacak botoks uygulamaları son derece başarılıdır. Daha büyük yüz kaslarına sahip olan hastalarda (erkekler gibi) veya yüz kaslarını daha fazla kullanan, çok mimikli kişilerde tedavinin daha sık aralıklarla uygulanması gerekebilir. Genellikle, botoks enjeksiyonları sonucu yüz kasları fazla hareket etmemek konusunda adeta '' eğitilirler ''. Zaman içerisinde, çizgileri rahatlatmak için daha az botoks kullanmak yeterli olur.

BOTOKS ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Aspirin veya aspirin içeren ilaçlar alınmamalıdır. Uygulama öncesi bir hafta süre ile alkol almayınız. Alkol de kanama ve/veya çürük(morarma) görüntüsü oluşma olasılığını arttırabilir.

BOTOKS SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Öncelikle tedavi alanına uygulama sonrası 2-3 saat dokunulmamalıdır. Ayrıca hasta 2-3 saat boyunca dik pozisyonda kalmalı ve mimik kasları çalıştırılmalıdır. 24 saat süreyle zorlayıcı egzersiz hareketlerinden uzak durulmalıdır.

BOTOKS ENJEKSİYONLARI AĞRILI MIDIR?

Bu kişinin ağrı eşiğine göre değişir. Bazı hastalar botoks enjeksiyonlarının yapılması sırasında sızlama hissedebilirler. Ancak, tedavi sonrasında acı hissedilmesine çok nadir rastlanır. Tedavi öncesi enjeksiyon uygulanacak bölgelere anestezik etkili kremler kullanmak, enjeksiyonla ilgili rahatsızlıkları azaltacaktır.

BOTOKS’UN YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?

Toksin çok düşük miktarlarda enjekte edildiği için, tedavi güvenli, yan etkiler minimaldir. Enjeksiyon sırasında hastaların yarısında hafif yanma meydana gelir. Nadiren enjeksiyon alanında morarma olabilir. Diğer yan etkiler göz kapakları ve kaşlardaki düşüklüktür. Göz kapağı düşüklüğü % 1 oranında görülür, ortalama dört haftada geriler.

UYGULAMA SONRASI MİMİKLERDE KAYBOLMA OLUR MU?

Alınacak sonuç enjeksiyon yapılan bölgeye ve verilen ilaç miktarına bağlıdır. İlacın özellikleri, uygulama yöntemleri ve uygulamayı yapan kişinin tecrübesi başarıyı etkileyen en önemli faktörlerdir. Alında ve kaşlarda kırışıklıklara neden olan hareketler (mimikler) engellenecektir, arzu edilirse hafif hareketli halde uygulanabilir. Yüzün diğer kasları botoks enjeksiyonlarından etkilenmez. İlaç sadece uygulama yapılan bölgede etkilidir.

BOTOKS’UN YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?

Botoks enjeksiyonlarının yan etkisi yok denecek kadar az ve geçicidir. Hafif bir baş ağrısı, birkaç günde iyileşen ve makyajla kapatılabilen morarma olabilir. Hatalı uygulamaya bağlı olarak botoks, göz kapağına yakın bir noktaya doğru kayarsa, üst göz kapağının geçici olarak aşağıya sarkması gibi bir durum ortaya çıkabilir. Ancak bu çok nadir olarak görülen bir yan etkidir.

KİMLERE BOTOKS UYGULANMAZ?

Hamile olan veya bebek emziren kadınlar enjeksiyonları yaptırmak için beklemelidirler. Nöromüsküler rahatsızlıkları veya kanama problemleri olanlar, tedavi yapılması istenilen bölgede deri hastalıkları olanlar botoks enjeksiyonları için uygun adaylar değildir.

Dolgu Uygulamaları

ESTETİK DOLGU NEDİR?

Estetik dolgu zamanla birlikte cilt altında azalan cilt elemanlarının yerine konması işlemidir.

Ciltte zamanla birlikte bazı cilt elemanları miktar olarak azalmaktadır, bunlar içerisinde en önemli maddeler destek dokusu olarak görev yapan hyaluronik asit ve kollajen’dir.
Kollajen cilde destek görevi görürken hyaluronik asit yüksek su tutma özelliği ile cildin nemli kalmasını sağlar.

Zamanla birlikte bu destek maddelerinin azalmasına bağlı olarak ciltte kırışıklıklar, çökmeler, sarkmalar meydana gelir. Bu sebeple kırışıklıklar genellikle burun kenarlarında üst ve alt dudak bölgesinde, ağız köşelerinde ortaya çıkar.

Estetik dolgu amacıyla son yıllarda genellikle Hyaluronik asit ürünleri kullanılmaktadır. Bu ürünler doğal olarak ciltte mevcut olan ve zamanla azalan maddelerdir. Kullanılan hyaluronik asit ürünleri uygulamaya hazır olarak bulunup, doğal maddeler olması sebebi ile uygulama öncesi test yapmaya gerek yoktur.

ESTETİK DOLGU KİMLERE-HANGİ BÖLGELERE UYGULANIR?

Estetik dolgu uygulaması genellikle yüz bölgesinde zamanla birlikte azalan destek maddelerine bağlı olarak oluşan kırışıklık ve çökmelerin giderilmesinde kullanılır. Özellikle burun kenarlarındaki kırışıklıklarda, ağız köşesi sarkmalarında, elmacık kemiği dolgunlaştırılmasında sıklıkla estetik dolgu uygulamaları ilk tercihtir.

Alın ve göz kenarı bölgesi kırışıklıkları ve mimiklere bağlı kırışıklıklarda ilk tercih botoks uygulamasıdır. Eğer botoks uygulaması sonrası kırışıklılarda istenilen tedavi sağlanamazsa estetik dolgu uygulaması da tedaviye eklenir. Estetik dolgu yüz bölgesi dışında vücut bölgelerinde de kullanılabilir.

VÜCUTTA ESTETİK DOLGU UYGULAMASI

Estetik dolgu bazı vücut bölgelerinin düzeltilmesi amacıyla kullanılabilir. Özellikle göğüslerin dolgunlaştırılmasında; kalçaların dolgunlaştırılması amacıyla estetik dolgu uygulaması tercih edilir. Kaza veya başka sebeplerle vücutta oluşmuş doku kayıplarında, daha önce liposuction yapılan hastaların bazı bölgelerinde oluşmuş çökmelerin tedavisinde dolgu maddeleri tercih edilir.

ESTETİK DOLGU NASIL UYGULANIR?

Estetik dolgu uygulaması ancak bu konuda deneyimli hekim tarafından, klinik ortamında yapılır. Estetik dolgu uygulamalarının evlerde, ofis ortamında ve hekim olmayan deneyimsiz kişilerce yapılması istenmeyen sonuçlar yaratabilir.
Uygulama öncesi hastanın ayrıntılı muayenesi yapılır, dolgu yapılacak alan, miktar, kullanılacak ilacın özellikleri ayrıntılı olarak belirlenir.
Uygulama bölgesi önce dezenfekte edilir. Ardından ağrıyı azaltmak için anestezi sağlayan kremler kullanılabilir. Veya aynı amaçla soğuk kompreste yapılmaktadır. Estetik amaçla kullanılacak dolgu maddesi uyguma alanına ince iğneler ile verilir. Uygulama çok ağrılı değildir.
Estetik dolgu uygulama süresi 10-30 dk dır. Uygulama sonrası kişi sosyal hayatına dönebilir.
Estetik dolgu uygulaması 1 hafta aralıklarla 2 kez yapılır.

ESTETİK DOLGU NE KADAR SÜRE KALICIDIR?

Estetik dolgu uygulamasının kalıcılığı profesyonel uygulamaya ve kullanılan dolgu maddesine bağlı olarak değişir. Estetik dolgu uygulaması ancak bu konuda deneyimli hekim tarafından yapılmalıdır.

• Yapılan dolgunun cinsi
• Uygulanan teknik prosedür
• Verilen dolgu maddesinin miktarı
• Kusurun doğası, doldurulan yerin özellikleri
• Bölgenin maruz kaldığı kronik stres miktarı

Genellikle estetik dolgu uygulamalarından sonra kalıcılığı 6-12 ay arasında değişmektedir. İlk kez yapılıyorsa 2 veya 3 hafta sonra tamamlayıcı bir seans daha gerekebilir. Bu durum kişiye ve uygulanan bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Sonuçta, belirli süreler zarfında dolguyu tekrarlamak gerekmektedir. Fakat görülmektedir ki, dolgu maddelerinin su tutma ve cildin nemlenmesinin artırması sebebi ile cilt kalitesi artmaktadır.

Dolgu maddesinin kalıcılık süresinin sonunda cilt uygulama öncesi durumuna geri döner Unutmamak lazım ki kalıcı dolgu maddelerinin etkisi kadar, oluşabilecek sorunlar da kalıcı olurlar.

ESTETİK DOLGU KİMLERE UYGULANMAZ?

Estetik dolgu uygulaması kullanılan etken maddeye alerji sorunu olan kişilere uygulanamaz,
Sistemik hastalığı olanlar ve devamlı ilaç kullananların uygulama öncesi bu bilgilerini hekimlerine iletmeleri gerekir. Devamlı olarak Aspirin ve benzer ilaç alanların uygulama öncesinde hekimlerine danışarak ilaçlarını kesmeleri gerekebilir.
Deride iyileşme bozukluğu, aşırı iz ve yara izinde kalınlaşma (keloid ve hipertrofik skara yatkınlık) öyküsü varsa, bu hastalarda enjeksiyon bölgelerinde rahatsız edici nedbe (yara izi) dokusu oluşma ihtimali vardır.
Enjeksiyon alanında enfeksiyon ve inflamasyon varlığında uygulamanın ertelenmesi önerilir.

ESTETİK DOLGU SONRASI ÖNERİLER

Estetik dolgu uygulaması sonrası kişi önerilerle sosyal hayatına dönebilir.
İşlem sonrasında hastaya hemen 15-20 dakika hafif buz uygulaması yapılır ve hasta dinlendirilir.
• Başı yukarıda uyuması önerilir.
• Enjeksiyondan sonraki 6 saat hiç makyaj yapmaması istenir. Bir güne kadar da egzersiz yapmaması önerilir.
• Hasta kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa ve uygulamadan önce kesilmişse, 3 günden sonra başlanır. Öte yandan eğer bir zorunluluk yoksa kan sulandırıcı ilaçlar, ağrı kesiciler ve aspirinden ilk hafta uzak durması önerilir.

• Üç gün boyunca dolgu yapılan alanlarla oynanmaması istenir. Ancak bazı dolgu maddelerinde istisnalar olabilir, lütfen doktorunuzun tavsiyelerine uyunuz.

• Dudak dolgusu yapıldıysa ilk iki gün yumuşak diyet önerilir.

• Aşağıdaki durumlar oluştuğunda hemen uygulamayı yapan doktora bildirilmelidir:

• Ağrı ve yumru şeklinde şişme (yaygın eşit dağılmış bir şişkinlik beklenen bir şeydir)
• Gözlerde ağrı, görme bulanıklığı
• Baş ağrısı
• Enjeksiyon bölgelerinde kızarma, yanma, uçuk oluşumu

HAMİLELİKTE DOLGU UYGULAMASI YAPILABİLİR Mİ?

Hamilelik, emzirme ve 18 yaş altındaki gruplar için dolgu maddelerinin pek çoğu ile henüz yeterli çalışma bulunmadığı için önerilmemektedir.

UYGULAMA SONRASI KARŞILAŞILABİLECEK SORUNLAR

Alerjik reaksiyonlar; Sığır kollajeninin kullanıldığı dolgu maddelerinde sık görülür. Oluşan reaksiyonun 4 ay ile 2 yıl arasında gerilediği bildirilmiştir.
Alerjik reaksiyon sadece kollajenle sınırlı değildir. Hyaluronik aside karşı da çok sık olmasa da reaksiyon olduğu bilinmektedir.
Doku nekrozu; Her türlü dolgu maddesinde görülebilir. O bölgedeki dolaşımı bozacak kadar çok dolgu maddesi verilmesinden veya dolgunun direkt olarak damar içine enjekte edilmesinden dolayı olabilir.
Enjeksiyon yerinde morarma; Enjeksiyon uygulanan alanlarda küçük morarma alanları oluşabilir.
Enfeksiyon; Çok karşılaşılan bir durum değildir.
Nodül oluşumu; Tüm dolgu maddelerinde görülebilir. Sıklıkla dolgu maddesinin çok yüzeyel enjekte edilmesi nedeniyle olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Botoks ve Dolgu Uygulamaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Engin KOCABAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Engin KOCABAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Engin KOCABAŞ Fotoğraf
Dr.Engin KOCABAŞ
İzmir
Doktor "Deri ve Zührevi Hastalıklar - Dermatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Engin KOCABAŞ'ın Makaleleri
► Dolgu Uygulamaları Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Yüze Dolgu Uygulamaları Dr.Bircan KARABAĞIR
► Botoks Uygulamaları Doç.Dr.Tamer SEYHAN
► Dolgu Maddeleri - Deri Altına Dolgu Yapılması Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Botoks ve Dolgu Uygulamaları' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:29
Top