2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kitap Sevgisi Yaşa Göre Nasıl Gelişir?
MAKALE #14945 © Yazan Uzm.Sibel ÖZDEMİR | Yayın Haziran 2015 | 4,701 Okuyucu
Çocukların kitaplara ilgisinin oluşması ve kitaplara sevgi duyması bir süreç ister. Çocuklarımızın yaşlara göre kitap sevgisinin nasıl oluştuğunun farkına varırsak çocuklarımıza bu süreci yaşamaları için daha bilinçli davranışlar sergileriz.

Yaşa göre çocuklarda kitap sevgisi nasıl gelişmektedir?
1-2 YAŞ
Kitap çevirmekten hoşlanır
Sayfayı açıp kapamaktan hoşlanır
Resimleri büyük yazıları az kitaplar ilgisini çeker.
Bu yaş grubuna : mukavva kitaplar, kumaş kitaplar, banyo kitapları ,sesli kitaplar, müzikli kitaplar, puset kitaplar ve duyu kitapları alınabilir.
Her sayfada tek bir resim olması tercih edilebilmelidir..

2-3 YAŞ
Bu zamana kadar kitapları oyuncak gibi kullanmaya başlayan çocuklar artık kitabı daha bilinçli kullanmaya başlarlar.
Kitapların sayfalarını birer birer çevirebilirler.
Bildikleri nesnelerin adlarını söyleyebilirler. Hatta nesnelerle ilgili cümle kurabilirler.
Dinledikleri hikayelerin tekrar tekrar anlatılmasından hoşanabilirler.
Kitapların içeriği çevrelerini yansıtan olaylar, çocuklar ve hayvanlarla ilgili olursa daha çok dikkatlerini çeker.
Kendi yaşantılarını içeren kitaplar hoşlarına gittiği için onun resimlerinden oluşan bir hikaye kitabı hazırlayabilirsiniz.
Kitap okuma sırasında sayfayı onun çevirmesini isteyebilirsiniz.
1-2 yaşlarda aldığınız kitapları bu dönemde de rahatlıkla kullanabilirsiniz ve aynı özelliklerde yeni kitaplar kütüphanenize ekleyebilirsiniz.

4-5 YAŞ
Çocuklar başkalarının hikaye anlatmasını severler ve siz hikaye okurken ara ara kendisi de katılabilir.
Çevrelerini yansıtan kitaplar yine çok hoşlarına gider. Bu yüzden çocuğunuza kitap alırken kitabın içeriğine ve resimlere bakmadan almamanız önerilmektedir.
Kitapları okurken resimlere bakarak yeni hikayeler oluşturmanız yaratıcılığını geliştirir.
Kitap okuma sırasında sayfayı onun çevirmesini isteyebilirsiniz.
Kendi kitabınızı birlikte oluşturabilirsiniz.

6 YAŞ
Bu zamana kadar biz ona kitap okurken artık daha önceden dinlediği kitapları kendisi de anlatmaya başlar.. Ama yinede başkalarının kitap okuması hoşuna gider.
Normal kitaplar alınabilirken yine mukavva dan oluşan dayanıklı kitaplarda alınmaya devam edilebilir.. Önemli olan kitap seçiminde içerik ve görselliğin ilgi çekici olmasıdır.
6 yaş çocuklarından erkek ve kızların hoşlandığı şeyler farklı olduğundan kitap seçerken buna da dikkat edilmelidir.
Sevdikleri konulara yönelik kitapların yanında farklı kitaplarda alınarak kitap okunduğunda sonunda kitaba karşı duygularını sorarak beğenisini öğrenebilirsiniz ..
Yine çocuğunuzun yaşantılarına yönelik kitapları birlikte hazırlayabilirsiniz.. Örneğin tatil kitabı , gezi kitabı, alışveriş kitabı, tiyatro kitabı vb.,
“Her çocuk kitap okumayı sevebilir”

Kitap okumayı çocuğunuz sevmiyor ise;

Annelerimizin en sık sorduğu ve çaresiz kaldığı sorulardan biri “çocuğum kitap okumayı sevmiyor ne yapabilirim?”Eğer neler yapacağımızı bilirsek işimiz daha da kolay olacaktır..“Her çocuk kitapları sevebilir” dedikten sonra neler yapabiliriz?[/list]Öncelikle kitabı siz sevin..sevdiğiniz bir şeyi aktarmanız daha kolay ve zevkli olacaktır..[/list]Bebeklikten bu yana çocuğunuzu kitap ile tanıştırın ve hikayeler anlatın..bebeğinizin anlamadığını düşünmeyin .alıcı diline destek olun ve zamanla ifade edici dilinde ortaya çıktığını göreceksiniz..[/list]Evde çocuğunuz için bir kitap köşesi oluşturunuz ve çocuğunuz bu kitaplara rahatlıkla ulaşabilmesine dikkat ediniz..[/list]Uygun yaş grubu çocuklarınızla kitap almaya beraber gidiniz..ancak çocuğunuz bilinçsizce her kitabı almays çalışabilir..bu durumda siz iki kitap seçiniz ve birini seçmesini isteyiniz ..[/list]Kitap okurken ses tonu jest ve mimik kullanmak çocuğunuzun ilgisini çekecektir..hikaye kahramanlarını farklı ses tonları ile vurgulayınız..[/list]Kitap okumayı düzenli hale getirin.. Örneğin ne zaman okuyabilirsiniz bunu belirleyin ve o zaman okuyun.. Düzenli saatiniz dışında da kitap okuyabilirsiniz..

0-6 yaş dönemi öğrenmenin yoğun ve kalıcı olduğu bir dönemdir..
Çocuğunuzla bu dönemi verimli geçirmeye özen gösteriniz..
Çocuğunuzun kitap sevgisini kazanması için bu süreci yaşamasına izin veriniz..

Son olarak şu soruyu kendinize sorunuz:
.
“Siz ne kadar kitap okuyorsunuz ve seviyorsunuz ? “
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kitap Sevgisi Yaşa Göre Nasıl Gelişir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Sibel ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Sibel ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sibel ÖZDEMİR Fotoğraf
Uzm.Sibel ÖZDEMİR
Ankara
Uzman Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Sibel ÖZDEMİR'in Makaleleri
► Kitap Sevgisi Aşılama Psk.Mutlu İNCESOY
► Borderline Kişilik Bozukluğu Nasıl Gelişir? Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kitap Sevgisi Yaşa Göre Nasıl Gelişir?' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuğum Parmak Emiyor! Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:05
Top