2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Çocuk Yetiştirme Sürecinde Doğru Kitap Seçiminin Önemi ve Ailelere Kitap Reçetesi
MAKALE #4367 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Ocak 2010 | 7,655 Okuyucu
Kıymetli anne ve babalar! Kanımca bir ailenin çocuğu için yapabileceği en önemli iyilik, ne onları dersaneye göndermesidir, ne özel öğretmen tutmasıdır, ne de bankaya adlarına para yatırmaktır. Onlar için yapılabilecek en büyük iyilik, küçük yaştan itibaren düzenli olarak kitap okuma alışkanlığının kazandırılabilmesidir. Bu faydalı alışkanlık çocukların ellerine, hayatta karşılarına çıkabilecek her türden kapıyı kolayca açabilmeleri için bir maymuncuk vermek gibidir. Yoksa çocuklar yaşamları boyunca karşılaşacakları her kapı (zorluk, sıkıntı ve engel) için ayrı ayrı anahtarlar aramak, böylece sürekli yorulmak zorunda kalacaklardır.

Her şeyden önce okumak, bilgilenmektir. Bilgi ise beyin makinamızın çalışması, düşünce üretiminde bulunması işlemi esnasında gereksinim duyduğu en önemli hammaddedir. Beynimiz, "Yargıda bulunma, hüküm verme, yorum yapma, analiz etme, karar alma, sonuca gitme" gibi bir dizi zihinsel işlemlerde bulunurken (ki bu işlemler yaşamımız için hayati bir öneme sahiptir) hammadde olarak bilgiyi kullanır. Beyin, eğer bilgi hammaddesi olursa ancak o zaman sağlıklı olarak çalışabilmekte, dolayısı ile de ancak o zaman sağlıklı zihinsel ürünler ortaya koyabilmektedir. Beynimizin (aklımızın) olması onun sağlıklı olarak çalışması anlamına gelmemektedir! Tıpkı kapımızın önünde arabamızın olmasının onun iyi çalışması anlamına gelmediği gibi.

Evet, bilgi aklımızın sağlıklı olarak çalışması için çok önemlidir. "Her zaman makul düşünme, yaşama ve olup biten herşeye karşı gerçekçi bir bakış açısı taşıyabilme, olayları soğukkanlı ve sağ duyu içersinde değerlendirebilme, karşı karşıya olunan durumları doğru analiz edebilme ve en uygun kararları alabilme, insiyatif taşıyabilme, sonuca gidebilme" gibi bir çok sağlıklı zihinsel ürün bu hammaddenin kullanıldığı sağlıklı zihinsel işlemlerin bir sonucudur.

Yine bilgi ruhumuzun temel gıdasıdır. Yeni bilgilerle gıdası sürekli tazelenmeyen ruh bayatlayan eski bilgileri kullana kullana zaman içinde zehirlenir. Derken, kısa bir müddet sonra hasta olur.

Ruhun hastalanmasından kastım, kabaca "can sıkıntısı, anlamsızlık" ve mutsuzluk diye tarif edebileceğim "bayat duygulara" yakalanmasıdır. O yüzden, günlük sıkıntıları olan yahut stres, depresyon ve anksiyete yaşayan bir çok hastama ettiğim tavsiyelerin başında hep günlük düzenli olarak kitap okunması gelmiştir.

Bu alışkanlığın kazandırılması, her acıktıklarında hazır balık vermek yerine balık tutmayı öğretmek gibidir de. Eğer onlara hazır bir kaç balık (bilgi) vermek yerine balık tutmayı öğretebilirseniz eğer, siz olmasanız bile onlar şu uzun ve zahmetli yaşam yolculuğunda hiçbir zaman aç kalmayacaklardır. Her zaman, her durumda kendi başlarının çaresine rahatlıkla bakabileceklerdir.

Eserleri Batı’da, özellikle de Amerika'da en çok satanlar listesinde yer alan dünyaca ünlü mütefekkirimiz Mevlana, "Kaynaktan uzaklaşan su kirlenir" der. Kirli su da susuzluğu giderir ancak hijyenik olmadığı için hasta yapma potansiyeli taşır. O yüzden çocuklarınıza, kaynağından çıkan saf ve temiz suyu içirmek misali kaynak kitaplar okutmanızı, kaynak eserler okuma alışkanlığı kazandırmanızı tavsiye ediyorum. Kaynak bir tarih kitabı, temel bir ansiklopedi eseri gibi...

Mesela, piyasada bolca rastlanılan ve ortalama 100 - 150 - 200 sayfadan oluşan güncel / popüler psikoloji içerikli kitapları değil; daha çok psikoloji biliminin temel kitaplarını kaynağından okutmak ya da bir yazarın tarihle ilgili kendi şahsi görüşlerini anlatan güncel bir çalışmayı değil; tarihle ilgili gerçeklere kaynaklık edebilecek nitelikte temel bir eseri okutmak gibi.

Kaynak kitap okumanın / okutmanın bir faydası da şudur:

Sözünü ettiğim kaynak kitaplar genelde konuları zihnimizin anlamasını, organize etmesini kolaylaştıran bir sistematik içinde ve derinlemesine işlerler. Dolayısı ile bu tür eserlerin zihinleri besleyici değeri fazladır. Çocuklarınızın kaynak eserlerden bir konuyu derinlemesine öğrenmeleri, kaynak olmayan bir kitaptaki pek çok konuyu bölük pörçük, sığ ve birbirinden kopuk kopuk (derme çatma)öğrenmelerinden her zaman için daha fazla fayda sağlayacaktır.

Bilimsel bir kıymet taşımamakla, tamamen benim şahsi görüşümü yansıtmakla birlikte sizlere, son yıllarda yazılan eserleri değil; mümkün mertebe eski – klasik olmuş kitapları okutmanızı tavsiye ediyorum. Gözlemlediğim kadarıyla son yıllardaki kitapların bir çoğu sığ içeriklere sahip, birbirinin kopyası niteliğinde olan, daha ziyade ticari mülahazalarla kaleme alınmış, çabuk tükenen ve zihinleri besleyici değerleri düşmüş olan kitaplardır. Aynen eski besinlerin (yumurtaların vs.) vitamin değerleriyle şimdiki besinlerin protein / vitamin değerlerinin aynı olmayışı gibi. Günümüzde malum, pek çok besinin vitamin - protein değeri eskiye oranla düşmüş durumdadır. Bu olgu malesef ki günümüz kitaplarının önemli bir kısmı için de geçerlidir.

Peki o halde çocuklarınıza hangi tür kitapları okutmalısınız?

Her kitap sonuçta bir gıdadır. Ancak her gıdanın vücut için önemi ve besleyici değeri bir değildir. Kaldıki gıda almaktan maksat sadece doymak değil, beslenmektir. O yüzden, amaç sadece okumuş olmak için okumak olmamalıdır. Ünlü mütefekkir Gazali, "Üç çeşit bilgi vardır" der. Bu bilgileri de, "Gıda olan bilgi, ilaç olan bilgi ve zehir olan bilgi" diye de tasnif eder. Bir çok gıda temelde bitkilerden alınır lakin her bitki gıda değeri taşımayabilir. Hatta bazıları zehirli bile olabilir. O bakımdan sizlere, çocuklarınız için hem gıda hem de ilaç olabilecek bilgiler içeren bazı temel eserleri tavsiye etmek istiyorum.

Nasıl ki çocuk büyütürken ilk 6 - 12 ay sadece anne sütü yeterlidir. Fakat daha sonra ek besinlere de geçmek gerekir. Aynı şekilde, çocuklarınız için de bir süre sonra "Kırmızı Kurdelalı Kız, Pembe Panjurlu Ev, Kaf Dağının Arkası, Alican Piknikte" gibi masal türü kitaplar kafi gelmez.

Bu nedenle çocuklarınızı, şimdi bahsedeceğim türdeki eserleri okumaları konusunda teşvik etmenizi tavsiye ediyorum.

Nutuk gibi, Safahat gibi Yakın Tarihimizle ilgili kitaplar, (A vitamini)
Herhangi bir Temel Ansiklopedi (Mutlaka), (B vitamini)
Herhangi bir Sosyoloji Kaynak Kitabı, (C vitamini)
Herhangi bir Psikoloji Temel Kitabı, (D vitamini)
Herhangi bir Felsefe Temel Kitabı (veya ünlü filozofların düşüncelerini detaylı anlatan herhangi bir kitabı), (Yağ)
Tarih Ders Kitapları (veya herhangi bir tarihi olayı detaylı anlatan temel bir kitabı), (E vitamini)
Sanat Tarihi kitabı, (Enerji)
Coğrafya Ders Kitapları, (“Sodyum)
Dünya Klasikleri (Mutlaka), (Proteinler)
Türk Klasikleri (Mutlaka), (Karbonhidratlar)
Milli Eğitim Bakanlığının Tavsiye ettiği 100 temel eser (Mutlaka), (Mineraller)
Otobiyografi (bazı kişilerin yaşamını anlatan) türü eserleri, (Nükleotidler)
Mevlana’nın bütün eserleri, (prebiyotik lifler)
Milli / Yerli ve Evrensel değerleri, bu türden hassasiyetleri olan yazarların (çünkü zaman çok değişti, artık her yazar bu türden hassasiyetleri taşımayabiliyor) kaleme aldığı hikaye ve romanları, (K vitamini).

Bu temel eserlerle (gıdalarla) ve benzeri kaynak kitaplarla (besinlerle)zamanında tanıştırılan çocuklarınızın zihin, hafıza, algı, yargı, muhakeme, bilinç hücrelerinden oluşan psikolojik dünyası daha çok güçlenecek, böylece yaşamın bin bir çeşit zorluklarına ve sorunlarına karşı sağlam ve son derece sağlıklı bir psikolojik bünyeye (bağışıklığa) sahip olabileceklerdir.

Psk. İzzet Güllü
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Çocuk Yetiştirme Sürecinde Doğru Kitap Seçiminin Önemi ve Ailelere Kitap Reçetesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Çocuk ve Kitap Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Kitap Sevgisi Aşılama Psk.Mutlu İNCESOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Çocuk Yetiştirme Sürecinde Doğru Kitap Seçiminin Önemi ve Ailelere Kitap Reçetesi' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:58
Top