2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebeğimin Özgüvenini Nasıl Destekleyebilirim?
MAKALE #14950 © Yazan Uzm.Sibel ÖZDEMİR | Yayın Haziran 2015 | 4,761 Okuyucu
Anne olduktan sonra birçok alışkanlıklarımızdan ve hoşlandığımız şeyleri yapmaktan vazgeçebiliriz. Bu yeni hayat ilk başta zor gelse de zamanla bunun tadını çıkarmaya başlarız. Sizin vazgeçilmez bir uzantınız olan bebeğiniz için yapacağınız çok şey olacak ve bunları yapmakta asla geç kalmayın !! Bunlardan ilki ise bebeğinizin sevgi ve güven içinde büyümesidir. Bebeğiniz bunun sonucunu size özgüveniyle gösterecektir.

Bebeğinizin gelişen özgüveni:

Hızla büyüyen bebeklerinin iyi yönde gelişip gelişmediğini merak eden anne babalar bebek gelişimi hakkında bir çok kitap okuma çabası içerisine girerler. Bu durum daha çok ilk bebeklerde yaşanır. Çünkü anne-babalar ikinci bebeklerinde daha rahat tavırlar sergilerler.
Yeni doğan bebekler dış dünyaya alışma çabası içerisinde olmaktadır. Daha dünyaya ilk geldiği anda annenin bebeğini kucağına almasıyla ve beslemeye başlamasıyla özgüvenin ilk sinyalleri verilmeye başlar. Bu sinyaller diğer aktivitelerle devam eder. Bunlar; bebeğinizle konuşmanız, ağladığında ihtiyaçlarını zamanında karşılamanız, bebeğinizin huzurlu olması vb..
Zamanla büyüyen bebeğiniz dış dünyaya karşı anlamsal tepkiler verir. Sosyalleşmenin ilk belirtisi olarak kabul edilen ilk gülümse ortalama 2 ay civarında ortaya çıkar. Başını sağa sola çevirmeler ile sizi takip etmeye başlayan bebeğiniz ortalama 3 aylıkken başını dik tutabilir. Yüzünüze odaklanabilir, mimiklerinizden hoşlanabilir. Bu zamanda bebeğinizin özgüvenini, uyanık olduğu zamanlarda onunla geçireceğiniz keyifli zamanlar destekleyecektir. Bebeğiniz hoşlandığı durumlarda size gülümseyecek hatta zamanla sesli gülerek ilk kahkahasını da atacaktır. Nesneleri elinde tutmaya başlayan bebek zamanla nesneyi elden ele geçirmeyi öğrenecektir. Sağına-soluna dönmeye başlayacaktır. Bu deneme-yanılma çabaları kendinin farkında olmasıyla zamanla artacaktır. Yeni şeyler denedikçe daha mutlu olacaktır. Size düşen görev ise, yeni şeyleri denemesine destek olup ona cesaret vermenizdir.
Desteksiz oturmaya başlayan bebekler, dış dünyayı oturma eylemi ile gerçekleştireceklerdir. Kendinizi bir düşünün, 5-6 ay boyunca hep yattığınız yerden etrafı incelediniz. Birdenbire oturmaya başladınız ve bütün her şey size daha farklı gelmeyecek mi? Oturmaya başlayan bebekler için de hayat gerçekten öyle.. Hemen eli ile uzanabileceği yerlere oyuncak koyarak onu elde etmesini sağlayın. Ona oyuncak verin..Şarkılar söyleyin.
Emeklemeye başlayan bebekler için güvenli bir ortam sağlayarak etrafı keşfetmelerine yardımcı olun. Onun ayağa kalkma tutunma çabalarını destekleyin. Başardığı durumları alkışlayın, onu övün..Kendi kendine keşfettiği şeylerin , sizin ona sunduğunuzdan daha çok önemli olduğunu unutmayın..
Ayakta durma, sıralama derken artık adım atmaya başlayan bebekler hayatı hızlı yaşamayı severler. Yürüyen çocuğun birden huyu suyu değişir.. Bu zamana kadar tanıdığınızı sandığınız bebeğiniz artık kendi kişiliğini ortaya koymaya başlar. Başını sağa sola çevirir, jestlerle size tepki verir. Bağırmayı, atmayı, fırlatmayı keşfeder.. Bu dönemde endişeye kapılan anneler çok olur. Bebeğime ne oluyor? Neden böyle davranıyor? Hiç böyle yapmazdı? Fırlatan, atan, bağıran bebekler daha bunu ilk kez yapıyor. Yine deneme-yanılmalarla hayatı keşfediyor ve ilk başta bunlardan haz alıyor. Siz bunları en başta engellerseniz onun çevresini tanımasına engel olursunuz. Zamanla sizin ona koyduğunuz sınırlarla aldığınız önlemlerle bu davranışlarında iyi yönde gelişme görebilirsiniz.
Sunulan öneriler bebeğinizin özgüvenini yerleştirme yolunda attığınız adımlar olarak görülebilir. İnanıyorum ki, birçok anne bunların çoğunu yapıyordur. Yine de hatırlamakta yarar olduğunu düşünüyorum.

İçe dönük – Dışa Dönük Bebeklerde Özgüven

İçe dönük bebekler genellikle özgüveni yetersiz, dışa dönük bebekler ise özgüveni yeterli olarak tanımlanabilir. İçe dönük bebeklerin özellikleri; çevreye ilgileri az, fazla sakin ve az hareket eden bebeklerdir. Dışa dönük bebeklerin özellikleri ise, tam tersi çevreye ilgileri fazla, hareketli ve meraklı bebeklerdir. Bebeğinizin içe mi yoksa dışa mı dönük olduğunu çok rahat gözleyebilirsiniz.

Özgüveni arttırma yolları:

· Bebeğinizin girişimlerini destekleyin.
· Bebeğinizin başarılarını övün.
· Aşırı koruyucu tutumlarınızdan uzak durunuz.
· Bebeğiniz için güvenlik önlemlerini alınız.
· Oyun oynayabileceği ve rahat hareket edebileceği uygun ortamları hazırlayınız.
· Bebeğinizin ihtiyaçlarını zamanında karşılayınız.
· Bebeğinizi kucağınıza almaktan korkmayınız.
· İyi havalarda dışarıya çıkarınız.
· Duyularını geliştirici oyun ve oyuncaklar tercih ediniz.
· Bebek gelişimi hakkında bilgi edininiz.
· Evin diğer bireyleri ile etkileşim içinde olmasını destekleyiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebeğimin Özgüvenini Nasıl Destekleyebilirim?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Sibel ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Sibel ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sibel ÖZDEMİR Fotoğraf
Uzm.Sibel ÖZDEMİR
Ankara
Uzman Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Sibel ÖZDEMİR'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Bebeğimin Özgüvenini Nasıl Destekleyebilirim?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuğum Parmak Emiyor! Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:10
Top