2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ses Sağlığını Koruma Önerileri
MAKALE #16036 © Yazan Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK | Yayın Ocak 2016 | 4,149 Okuyucu
Ses sağlığı hayatımızın her alanına etki eden çok önemli bir faktördür. Sesini iş hayatında aktif olarak kullanan meslek gruplarında ses problemleri kişilerin sosyal ve iş yaşamını olumsuz yönde etkiler. Öğretmenler, akademisyenler, ses sanatçıları, tiyatrocular, politikacılar, çağrı merkezi çalışanları ve din görevlileri gibi profesyonel ses kullanıcıları, günlük yaşamlarında seslerini yoğun olarak kullandıkları için ses telleri zarar görür ve bu kişilerde ses kısıklığı, çabuk yorulma, seste çatallaşma, boğazda gerginlik ve acı hissi görülebilir.

ÖĞRETMENLERİN KARŞILAŞTIĞI EN ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNU…

Ses bozuklukları en çok öğretmenler arasında yaygındır. Ses kısıklıkları, ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Öğretmenlerin karşılaştıkları en önemli sağlık sorunları genellikle ses tellerinde ve boğaz bölgesindedir. Boğazda gerginlik, acı, yanma, yabancı cisim hissi, kuruluk, gıcık ve öksürük gibi faranjit bulguları bu meslek grubunda sık görülür. Sürekli kalabalık ve kapalı ortamda çalışmak, boğazda tahriş yaratan maddelere maruz kalmak ve sık konuşmak bu belirtilerin nedenleri arasındadır. Yoğun ses kullanımı nedeni ile bu kişilerin sesleri sık sık kısılabiliyor, ses tellerinde tahriş ve şişlik oluşabiliyor. Ses tellerinin fazla zorlanması ses telleri üzerinde “nodül” denilen sert çıkıntılara ya da ses telinin belirli bir noktada fazla şişmesi ile ortaya çıkan “polip” denilen, cerrahi tedaviye kadar ilerleyebilen hastalıklara yol açabilir. Bu hastalıkların oluşmasını engellemek için sesin doğru kullanılması gerekir. Sesin çabuk kısılmasına neden olan bu hastalıklar seslerini kullanarak mesleklerini icra eden kişileri olumsuz yönde etkiler. Ses hastalıkları sadece sesin yanlış kullanımı sonucu oluşmaz, üst solunum yolu ve boğaz hastalıkları da sese olumsuz yönde etki eder.

SES TELLERİNDE NODÜL OLUŞABİLİR

Vokal kord nodülleri, sesin kısık çıkmasına ve kişinin konuşma esnasında çabuk yorulmasına neden olur. Kişiler genellikle bu gibi durumlarda kendi seslerini suiistimal ettiklerinin farkında değildir. Sesi doğru kullanmanın teknikleri var ve doğru kullanıldığı takdirde bu belirtiler ortaya çıkmaz. Çoğu zaman nodüller yanlış ses kullanımı ile başlar. Kısılan ve zayıflayan sesi duyurmak için ses tellerini zorlayarak konuşmak hasarın daha da artmasına neden olur. Nodüllerin büyüklüğü sesin istismar süresi ile orantılıdır, bu süre ne kadar uzarsa nodül o kadar sert ve büyük olur. Nodüller sadece ses kısıklığı ve bozukluklarına neden olmaz, boğazda yumru hissi, boyun ağrısı, vücut yorgunluğuna da neden olur. Her durumda zamanında tedavi sesin kalıcı olarak zarar görmesini engeller. Bu hastalıkların oluşmaması ve tekrarlanmaması için ses terapisi desteğiyle sesi doğru şekilde kullanma tekniklerinin öğrenilmesi gerekir.

SES TERAPİSİ İLE NODÜL TEDAVİ EDİLEBİLİR

Vokal kord nodülleri ses terapisi ile tedavi edilebilir. Ses terapistleri hastanın ses üretimini değiştirmek, vokal kord nodülü oluşumunu teşvik eden zararlı alışkanlıkları ortadan kaldırmak için hastayı yönlendirirler. Ses terapistleri kişiye özel tedavi yöntemleri ile hastanın sesi etkili ve doğru kullanma yeteneğini geliştirirler. Terapide kullanılan egzersizler sayesinde, ses telleri güçlenir ve nodüller gerileyerek iyileşmeye başlar. Gelecekte nodül oluşma riski engellenir. Ortalama 8 hafta süren bir ses terapisinin ardından hastalar ses sağlığına kavuşur ve ses kısıklığı sorunu yaşamadan uzun süre konuşabilmeleri sağlanır. Eğer zamanında müdahale edilirse, vokal kord nodülü ses terapisiyle iyileşir. Zamanında müdahale edilmeyen nodül vakalarında cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahale sonrasında kişi muhakkak ses terapisi alarak sesini doğru şekilde kullanmayı öğrenmelidir, aksi takdirde nodül oluşumu tekrarlanır. Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖR), tiroit sorunları ve alerji gibi tıbbi problemlerin de ses tellerinin üzerinde etkisi vardır. Bu hastalıkların da ses sağlığı için tedavi edilmesi gerekir.

BUNLARA DİKKAT!

Sık boğaz temizlemek, öksürmek ses tellerine zarar verir. Bu durumda su içerek öksürüğünüzün geçmesini sağlayabilirsiniz. Bol sıvı alınması, sigara ve alkol kullanılmaması, kuru ortamlardan uzak durmak, aşırı sıcak/soğuk içecekler tüketmemek ve sağlıklı beslenmek ses sağlığı için alınması gereken önlemler arasındadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ses Sağlığını Koruma Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sümeyra ÖZTÜRK Fotoğraf
Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK
İstanbul
Uzman Dil Ve Konuşma Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi49 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK'ün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Ses Sağlığını Koruma Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Apraksi Nedir? Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:52
Top