2007'den Bugüne 92,865 Tavsiye, 28,331 Uzman ve 20,033 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Ders ve Sınav Başarısızlığı ve Başarı Nasıl Sağlanır
MAKALE #16140 © Yazan Gönül BAYALTUN | Yayın Ocak 2016 | 6,693 Okuyucu
Çocuklarda başarısızlığın çeşitli nedenleri vardır.Başarsızlıgın altta yatan nedeni dogru bir tespitle bulunamadan ve ortadan kaldırılmadan başarı için çalışmak,sonucu başından bilinen olumsuz bir durum olmaktan ileri gidemiyecektir. Başarısızlık, bazı ebeveynlerin tanımlama şekliyle 'kafası almama, zekası yetersiz olma, yeteneksiz olma' durumu değil, çoğunlukla bir veya birden çok etkinin sonucu ortaya çıkan bir durumdur.

Başarısızlığın gözlemlenen en önemli nedenlerinden biri, çocuğun algılama seviyesi ve yaşadığı sorunlar göz önüne alınarak bir plan yapılamamasıdır. Bu planın ders çalışmayı ve yanı sıra çocuğu rahatlatacak, beyni dinlendirecek, dikkati de artıracak etkinleri ve sosyalleşmeyi de içeren; çocuğun yaşamını çok yönlü düzenleyen günlük bir plan olması gerekir. Bu planı doğru ve dengeli bir şekilde oluşturmak ve tutarlı bir şekilde sürdürmek gerekir. Yanlış ve uygunsuz günlük planlarla çocuğu yormaktan, bıktırmaktan ve bunaltmaktan; bu şekillerde çocuk üzerinde baskı oluşturmaktan kaçınılmalıdır. Ebeveynleri asıl bu konularda bilinçlendirmek çok önemlidir.

Çok iyi yapılmış, çocuğun ihtiyaçlarını ve seviyesini göz önüne alan bir program bile, çocuk eğer aşağıda bahsedilen

sorunları yaşıyorsa hedefe ulaşamaz, başarı getirmez. Çocuğunuzda eğer korku, kaygı, huzursuzluk, üzüntü varsa ise; uyum-iletişim sorunları yaşıyorsa, ailede okulda arkadaşlarıyla çatışmalar yaşıyorsa; sevgi, ilgi eksiklikleri,güvensizlik, kıskançlıklar, kekemelik, alt ıslatma, çekingenlik-utangaçlık, dikkat dağınıklığı, hiperaktivite, özgüven eksiklikleri, öz saygı, takdir onay kabul eksiklikleri var ise, ne kadar zeki olursa olsun başarısızlık çocuğunuzu bekleyecektir. Çünkü çocuğun yaşadığı sorunlar, çocuğun tüm beyin gücüyle derse veya bir konuya odaklanabilmesini engelleyecek; dikkat dağınıklıkları, unutkanlıklar, öğrenme güçlükleri, ilgisizlik, ders sevmeme, sıkılma davranışları gözlenecektir. Bu durum çocuğun 'ödev yapma ve ders çalışma'yı zihninde zor, sıkıcı, yorucu ve baskı olarak algılamasına neden olabilir. Ödev ve ders çalışmayla barışık olmamasına, bu tür çağrılara tepki duymasına sonuç olabilecektir. Bu durumda çocuğun çok zeki olmasının da önemi kalmaz çünkü başarı, zeka ve çalışmanın ürünüdür. İkisi de önemlidir. Zekası normal olan çocuklar için yapılması gereken, çocuğa özgü çalışma koşullarını oluşturabilmektir.


Bu konuda destek almadan ebeveynlerin başarılı olabilmesi çok seyrektir. Ayrıca çocukların özelliklerini program yaparken çok iyi bilmek, bu konuda bir danışmanla çalışmak gerekir. Her çocuğa aynı program yapılmaz. Hiperaktif, dikkat dağınıklığı olan, dürtüsel davranışlı çocuklar, çekingen, utangaç, iletişim sorunları yaşayan çocuklar, korkulu kaygılı başarısızlık korkusu, sınav kaygısı olan çocuklar.. Hep farklı program içerikleriyle değerlendirilmelidir.

Başarı için nasıl ebeveynle çocuğun onay, değer, takdir, sevgi düzeyinde bir iletişimi olması gerekliyse; çocuğun öğretmeniyle de aynı sempatik ve olumlu iletişimi sürdürebilmesi gerekir. Öğretmen tarafından yaramaz, tembel, başarısız, sorunlu ve kötü olarak nitelenen çocuklar, durumu kabul eder ve aynen devam ederler. Oysa öğrencilerin ders çalışmalarının en önemli nedenlerinden biri, yaşamlarının rol modeli, görüşlerine çok önem verdikleri öğretmenleri tarafından onay ve ilgi almaktır. Bunlardan yoksun öğrenci, ders çalışmak ve başarılı olmak için en önemli motivasyon kaynaklarından birinden yoksun olur. Bu konuda ebeveynler bilinçli olmalı, öğretmenlerle sempatik ve olumlu ilişkiler geliştirmeli, çocuğun durumundan haberdar olmalı. Böylece bir sorun oluştuğunda sorunlar bir yumak haline gelmeden bir danışma alabilme şansına sahip olmalıdır.

Ders başarısı çocuğun arkadaş ilişkilerinde de önemlidir. Özellikle ergenlik çağında, yaşamında en çok önem verdiği kişilerin arkadaşları olduğu bu dönemde başarıyı küçümseyen, hedefleri olmayan, ders çalışma alışkanlığı kazanmamış, farklı ve yanlış alışkanlıkları olan başarısız çocuklar, çocuğun başarısız olmasını destekler. Ebeveynler çocuğun kimlerle arkadaşlık yaptığını bilmeli, yol yakınken çocuğuna başarılı, ders çalışan, ders dinleyen, hedefleri olan doğru ve iyi alışkanlıkları olan arkadaşlar edindirmenin yollarını aramalıdır. Başarısız arkadaş başarısızlığa, başarılı arkadaş başarıya modeldir. Bu konudaki tecrübeler ebeveynlerin, çocuğun arkadaşları ve okulda yaşadığı sorunlar, arkadaş ilişkileri ve sıkıntılar hakkında hakkında yeterince ve gerçekçi bilgileri ve farkındalıkları olmadıklarını; her şeye rağmen çocuktan mutlak başarı bekleyerek çocuğun aileyle de iletişiminin bozularak sorun ve sıkıntıları bir kar topu gibi yuvarlayarak daha da büyüttüklerini ve içinden çıkılmaz hale getirebildiklerini göstermektedir

Ebeveynlere önerim, sorun pekişip başka sorunlara da yol açtığında değil, bir sorunu fark ettiklerinde danışma almalarıdır. Aldıkları destek onları doğru bir davranış kulvarına çekecek, başarı konusu bir hayal olmaktan çıkacak, başarısızlığın kader olmadığını anlamalarını sağlayacaktır.


Başarısız çocuklar ve başarısız çocuğun maruz kaldığı ailelerin özellikleri:

-Çocuk odaklı aileler. Her şeyin çocuğun istediği ve kararı doğrultusunda yapılan aileler.

-Kurallara uymada güçlük çeken, sınırsız sorumsuz doyumsuz çocuklar ve ödül ve cezayı yanlış uygulayan aileler.

-Koyduğu kurallar konusunda kararlı tutarlı dengeli davranamayan aileler.

-Ders konusunda yüksek beklentiler içinde olan aileler. Bu aileler çocuklarda "Yapamam, başaramam, yetersizim, eksiğim" duygusu oluşturabilirler.

-Çocuğu sürekli kardeşleri ve arkadaşlarıyla kıyaslayan, bu şekillerde çocukta kaygı, özgüven eksikliği, üzüntü, sıkıntı yaratan aileler.

-Başarı olarak çocuğun günlük programına uymasını değil de, notları baz alan aileler. Bu aileler çocuklarda başarısızlık korkusu ve sınav kaygısı oluşturarak başarısızlığa destek verirler.

-çocuğa uygun gelişim ve eğitim ortamı sağlayamayan aileler.

yaşam başarısı ve mutluluk sizinle ve çocuğunuzla olsun
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Ders ve Sınav Başarısızlığı ve Başarı Nasıl Sağlanır" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Gönül BAYALTUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Gönül BAYALTUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gönül BAYALTUN Fotoğraf
Gönül BAYALTUN
Denizli
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi78 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Gönül BAYALTUN'un Yazıları
► Evlilikte Başarı Nasıl Sağlanır Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Okul Başarısızlığı Psk.Burçin DEMİRKAN
► Okul Başarısızlığı Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Okul Başarısızlığı ve Nedenleri Psk.Şebnem ALTINIŞIK YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,033 uzman makalesi arasında 'Okul Ders ve Sınav Başarısızlığı ve Başarı Nasıl Sağlanır' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:37
Top