2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aşk Üzerine...
MAKALE #16161 © Yazan Psk.Akın ÖZGÜN | Yayın Ocak 2016 | 3,199 Okuyucu
Aşk hakkında söylenmiş milyonlarca şey bulabilir insan ve hiçbiri doğru veya yanlış, güzel veya çirkin, tam veya eksik değildir. Aşkı güzel yapan da bu herkesin kendiliğince yaşaması, genel geçer olmamasıdır belki. İşte bu yüzden aşkın sınırlarını çizmek, onu tanımlamak zordur: Sizin yaşadığınız mı aşktır yoksa diğerlerininki mi? İki kişilik midir aşk, tek kişilik mi? Tutkulu mu, sakin mi? Kimilerine göre ise önemli olan yaşadığının aşk olup olmaması değildir. Onlar için o anda yaşıyor olduğu “şey”dir aşk.

İlişkilerde Şiddet Yaygın
Peki, böylesine aradığımız, bulduğumuzda deliye döndüğümüz, yitirdiğimizde acılar çektiğimiz “şey” nasıl oluyor da bazı ilişkilerde, bazı zamanlarda, bazı kişiler tarafından şiddetle birlikte anılıyor? Bu konuda yapılan bir çalışmada, Ankara’daki devlet üniversitelerinde eğitim gören ve hâlihazırda bir flört ilişkisi olan öğrencilerin yaşadıkları ilişkide ne sıklıkta şiddet içeren davranışlar gösterdiklerini ve ne ölçüde bu davranışlara maruz kaldıkları incelenmiş ve yapılan araştırmaya katılan kadınların %83’ü; erkeklerin ise %75’i, yaşadıkları ilişkide en az bir kere şiddete maruz kaldıklarını dile getirmişler. Yine aynı araştırmada “Yaşadıkları ilişkide en az bir kere şiddet uyguladığını söyleyen kadınların, katılımcıların %88’ini; erkeklerin ise %78’ini oluşturduğu gözlenmiş.
Sonuçlar beklenin üzerinde ve oldukça da şaşırtıcı. Peki, ilişkilerimizde şiddetle bu denli iç içeyken nasıl oluyor da bunun farkına varamıyor, farkına vardığımızda kabullenemiyor, kabullendiğimizde harekete geçemiyoruz? Harekete geçmenin öncelikli koşullarından birinin “farkındalık” olduğu bilimsel bir gerçektir. Farkındalık –farkında olmak- ise bilmeyi gerektirir. Diğer bir deyişle neyi nasıl yaşadığımıza, neyin sağlıklı ve sağlıksız olduğuna dair bir bilgimiz yoksa, farkında olamayız; farkında değilsek, değişmeyi, değiştirmeyi düşünmeyiz.

Sağlıksız İlişki/Sağlıksız Davranışlar
İlişkileri tanımlamak, ilişkilerin sınırlarını çizmek zor; fakat yaşanılan ilişkinin sağlıklı olup olmadığını anlamak görece daha kolaydır. İlişkideki bazı işaretler sağlıksız bir ilişki hakkında az çok ipucu verir nitelikte. Bu konuda çalışan uzmanlar farklı işaretler ve ipuçları vermekle birlikte, hepsinin üzerinde uzlaşmış olduğu birtakım işaretlerden söz edebiliriz.
Uzmanların ortak özellikler dışında üzerinde uzlaştıkları bir diğer konu ise sağlıksız ilişkiyi tanımlamanın, sağlıklıyı tanımlamaktan daha kolay olduğu yönünde. Bu nedenle gelin bir ilişkinin sağlıksızlığını gösteren işaretlere göz atalım. Uzmanlara göre birlikte olunan kişi (ya da siz) aşağıdaki davranışlardan bir kısmını ve/veya birçoğunu sıklıkla sergiliyorsa, bunlar sağlıksız bir ilişkide olunduğuna dair işaretlerdir. Bu davranışlar farklı başlıklar altında değerlendirilebilir. Kişi her davranışı gösterecek diye bir koşul yoktur. Bazı davranışları sergilemesi ise normaldir. Önemli olan davranışların derecesi ve sıklığıdır.
Önyargılı olmak, peşin hükümlü olmak
Manipüle etmek, kendi çıkarları için kullanmak
Katı cinsiyet rollerine sahip olmak, kadın ve erkek rolleri konusunda esnek olmamak
Terk etme, ayrılma gibi durumlarda intihar etmek ile tehdit etmek, ayrılmak isteyen kişiyi bu yolla durdurmaya çalışmak
Ailesi veya ebeveyni ile zayıf ilişkileri olmak, eşin/partnerin bu boşluğu doldurduğunu iddia etmek
Çabuk sinirlenmek, (size/ona göre) nedensiz yere sinirlenmek, olaylara tepkileri ile korkutmak
Düşük tahammül eşiğine sahip olmak, hoşgörüsüz olmak
Sık sık yalan söylemek
Kendi sorunlarından/davranışlarından dolayı partnerini veya başkalarını suçlamak, sorumluluk almamak
İlişkide bir sorun olduğunu ve/veya sorunu olduğunu kabul etmemek, sorunların partnerden kaynakladığını savunmak
Tüm enerjisini ve zamanını ilişki için harcamak, yaşamındaki tek önemli şey ilişkisiymiş gibi davranmak
İlişkiye hemen dahil olmak, kısa süreli bir ilişkide uzun vadeli planlar yapmak
Çok fazla ilgi ve zaman talep etmek
Kıskanmak, aşırı derecede sahiplenmek, çok sık arayarak ve/veya mesaj göndererek partnerin nerede ve kiminle olduğunu öğrenmek istemek
Fazla denetleyici olmak, neyin giyilip neyin giyilemeyeceğine, kiminle konuşup kiminle konuşulamayacağınıza, nereye gidip nereye gidilemeyeceğine partnerin yerine karar vermek
Çok baskıcı davranmak, nefes aldırmamak, istekleri ile boğmak
Birlikte olunan kişiyi, davranışlarını, yaşam tarzını, arkadaşlarını eleştirmek ve saygısız davranmak
Giderek birlikte olunan kişiyi arkadaşlarından, ailesinden soyutlamak, hayatınızdaki tek kişinin o olduğuna inandırmak
Birlikte olunan kişinin (sizin isteğiniz dışında, onun isteği doğrultusunda) değişmesini istemek
Birlikte olunan kişinin duygularını önemsememek, hiçe saymak
Birlikte olunan kişinin, bedeninde değiştiremeyeceği şeyleri eleştirmek (burnunun şekli gibi)
Tartışma sırasında bir şeyleri ve/veya birlikte olunan kişinin sevdiği, değer verdiği şeyleri kırmak veya fırlatmak
Birlikte olunan kişiye bağırmak,
Toplum içinde onu/sizi küçük düşüreceğini bildiği davranışları yapmakla tehdit etmek (bağırmak gibi örneğin)
Toplum içinde onu/sizi utandırmak
Endişe/korku duymayı, acı çekmeyi aşk ve cinsel heyecan duymak ile karıştırmak
Bedeni üzerinde söz sahibi olmak
Kaba bir şekilde cinsel ilişkide bulunmak
Korunmasız cinsel ilişkide bulunmak, doğum kontrol ve cinsel hastalıklar konusunda duyarsız olmak
Cinsel ilişkiyi esirgemek ve/veya çıkarları için bir araç olarak kullanmak
Yukarıdaki maddeler hemen her ilişkide yaşanabilir, bunların bir kısmını zaman zaman yaşamak o ilişkinin sağlıksızlığına işaret etmez. Ancak sağlıksız davranışlar arttığında ve sıklaştığında, ilişkinin temellerini oluşturan güven, saygı, mutluluk gibi değerler, güvensizliğe, saygısızlığa ve mutsuzluğa dönüştüğünde, aile, arkadaş gibi yakın kişilerden ilişkiye dair olumsuz değerlendirmeler duymaya başlandığında, şiddet içeren bir ilişkiyi sürdürmek dışında başka seçenekler de olduğu unutmamak gerek.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aşk Üzerine..." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Akın ÖZGÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Akın ÖZGÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Akın ÖZGÜN'ün Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Aşk Üzerine...' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Disleksi Üzerine… Mart 2014
► Tükenmişlik Üzerine Mart 2014
► Vajinismus Üzerine… Mart 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:45
Top