2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alışveriş Psikolojisi
MAKALE #16448 © Yazan Psk.Merve ÖZEN | Yayın Nisan 2016 | 3,667 Okuyucu
Yeni yıl, sevgililer günü, anneler günü, babalar günü… Bu kelimeler yan yana geldiğinde sizin de gözünüzde renkli reklam panoları, televizyonlardaki o bol kampanya içerikli reklam tanıtımları ve hediye paketleri canlanıyor mu? Peki, neredeyse alışveriş yaptığınız her yerde oynanan psikolojik oyunları biliyor musunuz? İşte alışveriş hakkında bilinmeyen gerçekler:
The Journal of Retailing’te yayınlanan bir araştırmaya göre; fiyat etiketleri genellikle kırmızı yazılıyor. Philadelphia Üniversitesi’ndeki yüksek lisans öğrencileri ile birlikte gerçekleştirilen bu araştırma sonuçlarına göre; fiyatlar kırmızı yazıldığı zaman, erkekler kırmızı renkli fiyat etiketlerini, siyah renkle yazılmış etiketlere göre daha uygun görüyor. Ürünü satın alırken ise daha iyi hissediyorlar.
Alışveriş yaparken kullanılan bir diğer psikolojik gerçek ise; aileye dair ürünlerin mağazaların önüne yerleştiriliyor olması. Çünkü insanlar, ailesine, arkadaşlarına ya da çocuklarına bir şeyler satın alırken kendisini daha iyi hissediyor. Ev eşyalarını, çamaşır malzemelerini ise genellikle mağazaların en arka kısmında görmeniz mümkün.
Kullanılan boş raflar, müşteriler için diğer müşteriler tarafından popüler görülen ürünleri temsil ediyor. Dolayısı ile bitmiş ürünlerin diğer müşteriler tarafından da tercih edildiğini düşünülüyor.
Mağazaları genellikle sağ taraftan gezmeye başladığınıza dikkat ettiniz mi? Genellikle insanlar sağ ellerini kullanmaya meyilli oldukları için, alışveriş sektöründe bu ayrıntıya dikkat edilir ve market sahipleri en pahalı ürünleri en sağa koyarak sola doğru ucuz ürünleri sıralarlar. Böylece alışveriş kararlarınız en üst düzeyde kalır.
Mağazalarda müşterileri yavaşlatmak için ise kullanılan aynalar vardır ve dış dünya ile bağlantıyı kesmek için asla pencereye yer vermezler. Hiçbir koridorun sonunda ürünsüz bir alan olmaz, bunun sonucu olarak müşteriler sürekli olarak ürünler ile göz temasındadır. Özellikle erkekler, sadece alacakları ürüne odaklı olarak alışverişe başladıkları ve aynı şekilde geri döndükleri için (bumerang etkisi), süpermarketler bu tür ürünleri genellikle ortalara koyar ve ürüne ulaşana dek size çok sayıda ürün göstermeyi hedefler. Açık mor renk ise insanlara para harcattıran renk olarak kullanılır.

Alışveriş Yapmam Lazım!


Alışveriş ihtiyaçların giderilmesi anlamına gelirken artık duygusal ihtiyaçların da giderilmesi anlamına geliyor. Yeni bir şey satın almak insanlara kendisini iyi hissettiriyor ve güç hissi veriyor. Sahip olmak, satın almak; temel ihtiyaçlarımızın karşılanmasında bir araç iken, bazen güç ve güven hissi, doyum hissi elde etmek için de kullanılıyor.
Satın alınca hissedilen güç hissi geçici de olsa insanı rahatlatıyor, haz veriyor. Bu nedenle insanlar kendilerine alışverişin iyi geldiğini söyleyerek, kendilerini kötü hissettiklerinde alışverişe yöneliyorlar.

Oniomania - Alışveriş Bağımlılığı Nedir?


Alışveriş bağımlılığı, kompulsif satın alma ya da takıntılı alışveriş olarak da bilinen oniomania ihtiyaç dışı ve kontrolsüz şekilde para harcama, aşırı alışveriş yapma arzusu, alışveriş yapma ve para harcama ile yoğun zihinsel meşguliyet olarak tanımlanabilir.
Mutsuz, kızgın, kaygılı hissedilen anlarda alışveriş yapma arzusu ve ihtiyacı sergileyen birey, alışveriş esnasında keyif, zevk ve coşku; alışveriş sonrasında ise rahatlık, haz ve doyum hisseder. Fakat uzun vadede utanç, sıkıntılı hisler ortaya çıkmaya başlar. Harcanan para, yapılan alışveriş kişinin hayatı için sorun yaratmaya başlar. Bu durum ise patolojik bir sorun haline gelir. Aile bireyleri, yakın çevre ile bu konuda sık sık problemler yaşanmaya başlanır ve alişverişin tutarı, alınanların miktarı hakkında yalanlar söylemeye başlar.
Oniamania, kişiler arasında çatışmalara neden olduğu gibi, mesleki ve maddi problemlere de yol açabilmektedir. Depresyon, kaygı bozuklukları, öfke ve saldırganlık duyguları ile birlikte ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Oniamania, diğer bağımlılıklara benzer özellikler taşır. Tedavisi için ise uzman desteği alınmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Alışveriş Psikolojisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Merve ÖZEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Merve ÖZEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve ÖZEN Fotoğraf
Psk.Merve ÖZEN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Merve ÖZEN'in Makaleleri
► Alışveriş Psikolojisi Psk.Ali ÇETİN
► Alışveriş Psikolojisi Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Alışveriş Psikolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbahar Depresyonu Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:30
Top