2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sanal İlişkiler: Hiç Görmediğiniz Bir İnsanı Sevebilmeniz Mümkün mü?
MAKALE #11716 © Yazan Psk.Merve ÖZEN | Yayın Kasım 2013 | 25,012 Okuyucu
Son yıllarda sosyal paylaşım sitelerinin artışı ile birlikte kendini gösteren internet, bağımlılığın yanısıra uzaktan yaşanan ilişkileri, nam-ı diğer sanal ilişkileri beraberinde getiriyor. Siber ilişki olarak da tanımlanan bu ilişki türünde çiftler birbirini hiç görmeden konuşmaya başlıyor ve bir süre sonra söz konusu paylaşımlar ilişki adını alıyor. Peki nedir sanal ilişki? Uzaktan görmeden, dokunmadan, sevebilmek mümkün müdür sahi?

Sanal İlişki Gerçek mi Sanal mı?


Sanal ilişkiler, insanları internet üzerinden tanıştırmayı hedefleyen, karakter özelliklerine göre eşleştirme yapan web siteler üzerinde veya Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde başlıyor. Taraflar kimi zaman bir buluşma ile bunu gerçek hayata taşıyor, kimi zamansa uzaktan uzağa yaşanan bir ilişki olarak kalıyor.

“Onu ilk önce Twitter’da gördüm. Sonra Facebook, Whatsaap derken uzun uzun konuşmaya, sürekli mesajlaşmaya başladık. Onunla konuştuğum her an kendimi iyi hissetmeye başladım. Beni öyle güzel dinliyordu ki… Onu hiç görmedim oysa. Yaşadığım ilişkinin normal olmadığını biliyorum, bunun adına ilişki denir mi onu da bilmiyorum.”

Görmeden, dokunmadan, yaşansa da sanal aşklar; yaşayanlar için bir anlamı var. Kimi zaman yalnızlığı paylaşmak adı, kimi zamansa mutluğu, hüznü, yaşanılan her anı. Saatler boyunca süren telefon görüşmeleri, e-mailler, anlık mesajlaşma sağlayan programlar ve diğerleri. Yaşanan siber (sanal) ilişkilerin ortak noktaları oluyor. Yaşanan bu ilişkilerde çiftler kimi zaman birbirlerini sadece fotoğraf karesinde görmelerine rağmen, duygu ve düşüncelerini içtenlikle paylaşabiliyor.

İnterneti gerçek olmayan sanal alem olarak tanımlamak aslında bir yanılsama. İki insan arasında internet aracılığı ile de olsa yaşanan ilişkileri de sanal ilişki olarak nitelendirmek ise yalnızca bu yanılsamanın bir türevi. Taraflar birbirlerine karşı dürüst olduğu sürece yaşanılan ve paylaşılan her şey gerçek. Görme, dokunma gibi duyulardan yoksun olan bu ilişkilerde taraflar birbirlerinin duygu ve düşüncelerine daha çok önem veriyor.

Araştırmalar da bu durumu destekler nitelikte gelişiyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre; online flörtün (sanal ilişkilerin) mutlu bir evlilikle sonuçlanma olasılığı diğer ilişkilere göre daha yüksek. Üstelik sanal ortamda ilişkiye başlayan çiftlerin boşanma ihtimali %25 daha az. Araştırmayı gerçekleştiren uzmanlara göre bunun nedeni sanal flörtte kişilerin birbirlerinin sözlerine, düşüncelerine ve özelliklerine daha fazla odaklanması. 26 yaşında, bir buçuk senelik evli bir kadın duygularını şu şekilde dile getiriyor:

“Eşim ne bir arkadaşımın arkadaşıydı, ne de yolda gördük karşılaştık. Onunla internette tanıştık. Uzun uzun sohbet ettik önce, ortak noktalarımızı keşfettik bu süreçte. Daha sonra bir gün buluşmaya karar verdik ve bu tanışıklığımızı bir buluşma ile taçlandırdık. Onu ilk gördüğüm anı unutamıyorum. Telefonda saatlerce sohbet ettiğim o adam… Karşımdaydı. O an anladım ki; o hayatımın geri kalanını birlikte geçirmek istediğim insan..”

Uzaklardaki Yakışıklı Prensim

Taraflar her zaman dürüst olmayabiliyor sanal ilişkilerde. Klavyenin bir ucunda, karşısındaki insanın onu hiç görmeyeceğinin verdiği güvence ile kendisini dilediği gibi tanıtması mümkün. Yine aynı şekilde karşı tarafın da sizi gözünde olduğunuzdan daha mükemmel olarak canlandırma olasılığı yüksek. Yanyana geldiğinizde belki en ufak bir hareketinden dolayı görüşmek istemeyeceğiniz bir insan, uzaktayken her şeyiyle mükemmel olarak kalabiliyor hafızanızda. Belki de o, o kadar da kusursuz değil; onu gözünüzde siz öyle canlandırıyorsunuz. Çünkü siz onu, onun size verdiği cevaplar ile tanıyorsunuz. Bu yüzden internette tanıştığınız bir kişi ile olan ilişkinizi, uzun süreli bir ilişki boyutuna taşımak istiyorsanız, olabildiğince erken bir zamanda yüzyüze görüşmeniz onu daha iyi tanımanız açısından büyük önem taşıyor.
Eğer sanal bir ilişki yaşıyorsanız…
• Size karşı dürüst olup olmadığından emin olmaya çalışın. Araştırın, sorun, sorgulayın.
• Ona karşı daima dürüst olun.
• Nasıl ki, yolda tanıştığınız bir insanın size karşı kötü niyet besleme olasılığı olduğu gibi internet üzerinde tanıştığınız insanın da böyle bir düşünce içinde olabilme ihtimalini daima göz önünde bulundurun.
• Yaşadıklarınızın ve paylaştıklarınızın gerçek olduğunu unutmayın.
• İnternet aracılığı ile görüştüğünüz süreci onun duygu ve düşüncelerini tanımak için değerlendirin.
• Güvenilir biri olmadığından şüpheleniyor, ona karşı tedirginlik yaşıyorsanız paylaşımlarınızı sınırlı tutun.
• Karşı taraf ile yaşadığınız her şeyin sosyal hayatınızı doğrudan etkileyebileceğini asla unutmayın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sanal İlişkiler: Hiç Görmediğiniz Bir İnsanı Sevebilmeniz Mümkün mü?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Merve ÖZEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Merve ÖZEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve ÖZEN Fotoğraf
Psk.Merve ÖZEN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Merve ÖZEN'in Makaleleri
► Sanal Zorbalık Psk.Serap DUYGULU
► Sanal İlişkilere Dikkat Psk.Handan ERGÜN HOŞRİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sanal İlişkiler: Hiç Görmediğiniz Bir İnsanı Sevebilmeniz Mümkün mü?' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Alışveriş Psikolojisi Nisan 2016
► Sonbahar Depresyonu Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:13
Top