2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sanal İlişki (Siber İlişki) Nedir? Sanal İlişki Yakın İlişkiden Dezavantajlı Mıdır? Sanal İlişki Nasıl Yürütülür?
MAKALE #22573 © Yazan Uzm.Psk.Sabiha IŞIK | Yayın Kasım 2021 | 1,899 Okuyucu
Sanal İlişki (Siber İlişki) Nedir?
Sanal İlişki Yakın İlişkiden Dezavantajlı Mıdır?
Sanal İlişki Nasıl Yürütülür?

Önümüzde hayatımızın neredeyse tamamını ele geçirmiş bir gerçeklik var; sanal dünya. Özellikle dünyayı ilgilendiren korona nedeni ile insanların evden çıkmayı tehdit olarak görmesi ile yeni ihtiyaçları ortaya çıktı. Alışverişimizi kargo yolu ile ya da eve gelen yeni market uygulamaları ile yapıyoruz. Çalışma hayatımızı çoğumuz eve taşıdık home office çalışıyoruz. Biz psikologlar da online terapi yapmaya başladık. Sosyal medya ve internet kullanım artışı ile birlikte ortaya çıkan internet, bağımlılığı ve sanal ilişkileri (siber ilişki) beraberinde getiriyor. Buna birnevi mecbur kaldık. Bu ilişki türünde kişiler birbirini hiç görmeden konuşmaya başlıyor ve kişiler isterler ise ilişki yoluna gidiyor. Çiftler bazen buluşma ile bunu gerçek hayata taşıyor, kimi zaman ise uzaktan yaşanan bir ilişki olarak kalıyor.
Sanal ilişki yaşayanlar neden bu yolu seçmiş olabilir? Onlar için bu sanallığın bir anlamı var. Bazıları yalnızlığını paylaşmak için bazıları mutluluğunu, mutsuzluğunu ya da yaşanılan her anı. Siber ilişkilerde çiftler bazen sadece birbirlerini fotoğraftan ya da canlı online görüşmeler ile duygu ve düşüncelerini samimiyetle paylaşabiliyor.
Okuduğum bir makalede İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre siber ilişkilerin evlilikle sonuçlanma olasılığı diğer ilişkilere göre daha olası ve çiftlerin boşanma ihtimali %25 daha az. İlginç bir sonuç değil mi? Uzmanlara göre bunun nedeni siber ilişkide kişilerin birbirlerinin düşüncelerine daha fazla odaklanmasıymış.
Her ilişkinin dinamiği farklıdır. Sanal ilişki zordur. İlişki tiplerinin zorlarından bir tanesi. Paylaşım yapısı çok farklı olduğu için daha fazla beslemeniz gereken bir ilişki türü. En önemli noktası da yürütmek için sabır sahibi olmanız gerekir.
Birliktelik yan yana olmak değildir. İlk önce bu önyargıdan kurtulun. İlişki daha çok neyi paylaştığınızla ne kadar derine inebildiğinizle alakalıdır. Siber ilişki fiziksel olarak birliktelik yaşayıp derinini paylaşmayan, ilişkide derinleşemeyen beraberlikten daha sağlam olabilir. Asıl birlikteliği kuvvetlendirecek şey altındaki paylaşımdır. Buna odaklanırsanız yan yana olmanız gibi bir zorunluluğunuz ortadan kalkmış olur.
Sanal ilişkinin yürümesinde diğer bir etken de dostluk arkadaşlıktır. Neden derseniz ilişki tutku odaklı başlayıp tutku ile yürüyen bir ilişki tipi olursa eğer birlikte arkadaşlık ve dostluk kurmanız daha zor. Sanal ilişkide yan yana değilsiniz, birlikte vakit geçiremiyorsunuz. Tamamen iletişim araçlarına borçlu olduğunuz bir paylaşım var aranızda. Telefonda konuşabilirsiniz, kameradan konuşabilirsiniz vs. En önemli şey de mutluluğunuzu, zor zamanlarda da mutsuzluğunuzu paylaşabilmeniz. Bu da arkadaşlığınızı dostluğunuzu inşa etmeniz izle alakalı. Ayrıca bu paylaşım isteğinin iki taraflı olması gerekiyor. Sanal ilişkide bir diğer önemli nokta ise duygularınızı net ve açık bir şekilde anlatmanız. Heyecanlandığınızda, özlediğinizde vs. sözcüklere dökmeniz bazen sarılmak ya da bir bakıştan daha etkili olabilir. Sık sık duygu paylaşımı, merak etmek uzak ilişkiyi yürütmenin temel taşlarından biridir. Bu şekilde yürütülen sanal ilişkide yan yana gelindiğinde bir kopukluk yaşamama olasılığınız daha fazladır.
Her ilişkinin celladı anlayışsızlıktır. İlişki türü ne olursa olsun temel konu iletişim ve anlayıştır. İlişkinin yürümesi için ne istediğinizi, kimi istediğinizi bilip sabırlı olursanız türü o kadar da önemli olmuyor. Sanal ilişki de bu durumda yakın mesafe ilişkisinden daha dezavantajlı olmuyor. Hangi tür olursa olsun İlişkilerinizi yürütmekte zorlanıyorsanız sorunun neden kaynaklandığını, düğümün nerede olduğunu bulup çözümlemek için bir uzman psikoloğa danışmanızda fayda var.

Uzm Kln Psk Sabiha IŞIK
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sanal İlişki (Siber İlişki) Nedir? Sanal İlişki Yakın İlişkiden Dezavantajlı Mıdır? Sanal İlişki Nasıl Yürütülür?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Sabiha IŞIK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Sabiha IŞIK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sabiha IŞIK Fotoğraf
Uzm.Psk.Sabiha IŞIK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sabiha IŞIK'ın Makaleleri
► İdeal İlişki ve İlişki Terapisi Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► İlişki Nedir? Psk.Gökçe MAMATİ
► Nedir İlişki? Psk.Halil GÜNGÖR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sanal İlişki (Siber İlişki) Nedir? Sanal İlişki Yakın İlişkiden Dezavantajlı Mıdır? Sanal İlişki Nasıl Yürütülür?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:13
Top