2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadın ve Erkek İnfertilitesinde (Kısırlık) Doğal Beslenme
MAKALE #16825 © Yazan Prof.Op.Dr. Yaşar ÖZGÖK | Yayın Haziran 2016 | 4,172 Okuyucu
KADIN VE ERKEK’te Diyet
Bildiklerimiz Bilmediklerimiz:
Üreme Fizyolojisini Etkileyen En Önemli Factor Beslenmedir
Araştırmalar; Trans yağ tüketiminin ise ciddi boyutlarda kısırlığa neden olduğunu iddia ediyor. işlemden geçmiş bütün yiyecekler, evde yaptığımız kızartmalar ve hamur işlerinde trans yağ bulunmaktadır. Bu trans yağların insulin hormonunun işleyişini bozarak normal yumurtlamayı engellediği düşünülmektedir.
Folik asitli multivitamin kullanan ve meyva, sebze, baklagil ve destek hapları yoluyla bol miktarda demir alan kadınlarda hamile kalabilme oranı ciddi şekilde yükseliyor. Hipokrat’ın diyor ki: “Bırakın, aldığınız besinler size ilaç olsun! “
İnfertilitede (Kısırlıkta) : Hem erkek ve hemde kadınlar için Beslenme alışkanlığı çok önemlidir. Bu alışkanlığınızda yapacağınız bazı ufak değişikliklerle sperm kalitenizi de artırabilirsiniz.
Vücutta hücrelerimiz sürekli olarak ölür ve yenileri ile yer değiştirir. Yeni hücrelerin yapıtaşlarının tek kaynağı da yine her öğünde tükettiğiniz besinlerle gelir.
Beslenme: Sperm sağlığı ve sperm-yumurta birleşmesinde ayrı bir önem kazanır.
Serbest radikaller spermleri ciddi bir şekilde etkilemektedir. Serbest radikallerden spermleri koruyacak şeyde antioxidanlardır. Antioksidanları da yediklerimizden alırız. Aynı zamanda besinler hormonların yapı taşlarıdır.
Bunun aksine ; bazı besinler ve kimyasal katkı maddeleri de üremeyi bozucu etkiye sahiptirler.
Sağlıklı beslenmenin yararları
Besinler :
• Serbest radikallerin vereceği zararlardan spermleri korumak için
*antioksidanları, vitamin ve mineralleri sağlar.
• Hormon yapımı ve çalışması için vücudun ihtiyacı olan yağları sağlayarak vücudu destekler.
• Vitamin, mineral, antioksidan ve diğer maddeleri sağlar.
• Üremeye yönelik diyet: Serbest radikallerin sperm DNA’sının hasarlanmasını önler, hücreleri DNA hasarından korur.
• Bu şekilde üreme sisteminin sağlıklı biçimde çalışmasını destekler.
• Vücuda Enerji ve canlılık verir.
Besinler ve Faydaları:
Yumurta: D vitamini, B12 ve protein kaynağıdır.
Tercihan : Organik kümes ortamında yetişmiş tavuklardan gelen taze ve koyu turuncu renkli sarısı olanyumurtaları tercih edilmeli.
Fındık, Tohum ve Çekirdekler: Omega 3, çinko, E vitamini ve protein kaynağıdır. Esansiyel yağ asitleri ve çinko ısıya karşı dayanıksız olup, ısıtıldıklarında parçalandıkları için, taze, çiğ fındık ve çekirdek yemek yeterlidir.
OMEGA 3, ÇİNKO, E VİTAMİNİ VE PROTEİN İÇEREN BAZI BESiNLER:
• Kenevir tohumu,
• Ceviz,
• Chia çekirdeği,
• Ay çekirdeği,
• Kabak çekirdeği,
• Susam,
• Badem
ORGANİK BESLENEN HAYVAN ETLERİ: Omega 3, demir, B12 vitamini ve protein kaynağıdır. Çayırda taze ot yiyen hayvan etleri tercih edilmelidir. Bu etlerin yağ içerikleri de daha düşük olur.
GDO’lu ürünlerin fertiliteyi bozucu etkileri de bilinmektedir.
KOYU YAPRAKLI SEBZELER: Folik asit, B6 vitamini, Demir, ve E vitamini kaynağıdır. Üreme için gerekli olan mineral, antioksidanlar ve vitaminlerden zengindir.
Örnek:ıspanak, karalahana, pazı sayılabilir.

MEYVELER: C vitamini, flavanoidler, antioksidanlar içerir.
RENKLİ SEBZELER: B6 vitamini ve C vitamini içerirler.Antioksidan bakımından çok zengin meyveler: Erik, nar, üzüm, yaban mersini, çilek gibi meyvelerdir.
• Kırmızı veya yeşil renkli sebzeler C vitamininden zengindir.
• Turuncu renkli olanlar ise A vitamininden.
• Beyaz ise sülfür içerir.
Bu sebzeleri taze sebze suyu veya salata şeklinde alabilirsiniz.
BALIK VE DENİZ ÜRÜNLERI: Omega 3, vitamin D3, B12 vitamini, selenyum, çinko, ve ko-enzim Q içerirler.
Balıkta; D vitamini, çinko, selenyum, dışarıdan alınması zorunlu yağ asitleri, B12 vitamini ve ko-enzim Q’dan bol miktarda bulunur. Balıkta bulunan bazı besin maddeleri ısıtılınca kaybolur. Bu nedenle de soğuk deniz balıkları veya Morina balığı karaciğerinden elde edilen balıkyağı takviyesi alınmalıdır. Üretim balıklarından uzak durmak gerekir. Bunlarda yeteri kadar omega 3 yoktur . Aynı zamanda antibiyotikle beslenmiş olabilirler.
KARACİĞER: D vitamini, demir, folik asit, çinko, selenyum, B12 vitamini ve ko-enzim Q içerir.
MERCİMEK, FASULYE, NOHUT VE DİĞER BAKLAGİLLER: Demir ve folik asitten zengindirler.
TAZE SÜT: D vitamini, B12 ve çinko içerir. Taze günlük süt bu besinlerden çok zengindir. Ancak bir de pastörize edilmemiş süt tüketimi söz konusudur. Bunlar pastörizasyon işlemine ve homojenizasyona girmediği için önemli ve bozulmaya hassas besin öğelerini de bol miktarda içermeye devam edeceklerdir. Ancak bir takım mikroorganizmaları ya da diğer istenmeyen maddeleri olduğu gibi bazı yayınlarda taşıyacağına da dikkat çekilmekte. Ancak, antibiyotik ve hormon almamış, doğal ortamında taze ot ile beslenen hayvanların günlük taze sütleri uygun şekilde hazırlanarak tüketilebilirler. Hazımsızlığı ya da allerjisi olanlarla, kadınlarda endometriyozis varlığında süt ve süt ürünlerinden kaçınılmalıdır.
Tahıllar: Son derece yararlıdır. Ancak glüten intoleransı ya da allerji gibi durumlara dikkat edilmeli. Pirinç, karabuğday, vb. tahıllar çok önemlidir.

NELERİ YERKEN DİKKATLİ OLMALIYIZ ?
Bunlar içinde: Kahve, kafein, şeker, pastörize meyve suları, soya ve soya ürünleri, GDO (genetiği değiştirilmiş besinler), yağı alınmış ürünleri sayabiliriz.
Soya, östrojen benzeri maddeler içerir. Dikkatli olmak gerekir. Hormonal düzeni bozabilir.
Pastörize edilmiş meyve suları İçerdikleri yoğun şeker nedeniyle, kan şekerinde ani değişikliklere yol açarak bağışıklık sistemini ve hormonal dengeyi bozabilir.
Yapay ve rafineri edilmiş şekerlerden de kaçınmak gerekir. Bal, stevia ve akçaağaç şurubu kullanılabilir.
Söylenenin aksine: tam yağlı ürünler kullanmanın üreme sistemine faydası vardır. Tam yağlı ürünlerin fertilite üzerine; yağı azaltılmış olanlardan daha faydalı olduğu bildirilmiştir. Aynı zamanda yağ vücudumuzda üremeyle ilgili hormon yapımında da yer alır.

BESLENME ÖNERİLERİ NELER OLMALIDIR ?
Beslenirken organik sebze ve meyveyi ön plana çekmek gerekir. Besinlerin üzerindeki pestisit kalıntıları hormonal dengeyi bozar.
Doğal ortamda organik otla beslenmiş hayvanlardan elde edilmiş tam yağlı, taze süt en ideal beslenme alışkanlığı olmalıdır. Çünkü Organik olmayan ürünler antibiyotik ve hormonlar içerir. Bu da östrojeni artırarak, sperm yapımını bozabilir.
Yukarda belirttiğimiz nedelerden dolayı; Soğuk deniz balıklarını tercih etmelisiniz. Balık, vücut için alınması zorunlu yağ asitleri (omega 3) , içeriğindeki A vitamininin, sperm kök hücresinin gelişmesinde rol oynadığı ortaya konmuştur.
FAKAT; Sarı yüzgeçli Orkinos , ton balığı, koca göz, kılıç balığı gibi derin denizlerde yaşayan balıklar aşırı cıva içerdikleri için bunlardan sakının.

NELERİ TERCİH ETMELİSİNİZ?
BALIKLAR:
• Alaska somonu, morina, alaska kalkanı gibi soğuk deniz balıkları, doğal ortamında yetişmiş deniz somonu tercih edilmedir.
KIRMIZI ETLER:
• Organik şartlarda, doğal çayırlıklarda otla beslenmiş hayvanların etini tüketin. Otlatılarak yetiştirilen hayvanların etleri dışarıdan alınması gereken yağ asitleri bakımından çok zengindir, doymuş yağ oranları da düşüktür
• Antibiyotik ve hormon bulunma ihtimalinin yüksekliği nedeniyle vücutta östrojen artacağından konvansiyonel yöntemlerle yetiştirilen sığır etinden kaçının
TAVUK:
• Tavukta da aynı durum söz konusudur .
• Organik tavuk yiyin.
TAHIL:
Tam tahılda lif, önemli vitaminler ve bağışıklık sistemini uyaran maddeler olması dolayısıyla tam tahıllı doğal ürünler tüketin.
Çünkü:
• Lifler; Kan şekerini dengeler ,vücuttan fazla hormonların uzaklaştırılmasını sağlar.
Tam aksine: Rafine edilmiş, işlem görmüş, tahıllardan yapılmış beyaz yiyeceklerden kaçınmak gerekir.
Örnek verecek olursak:
• Beyaz ekmek,
• İrmik unundan yapılmış makarna
• Beyaz pirinç
Bunların yerine tam buğday ve tahıllar içeren yiyecekleri ve esmer pirinç ve kinoayı tercih edin.
Lifli ürünler: Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda hormonal dengeyi korur , bağışıklık sisteminin uyarılmasına yardım eder. Bu nedenle de her öğünde bol lifli yiyecekler bulunmasına dikkat etmek gerekir.
Önemli olan yemek alışkanlığında ; karalahana, pazı, ıspanak gibi koyu renkli geniş yapraklı yeşillikler , meyve, sebzeler, ve baklagiller bulunmalıdır.

Erkekler Dikkat:
Soya ve soya ürünleri östrojen benzeri etki gösterir. sperm üretimini ve cinsel fonksiyonları olumsuz etkileyebilir.
ŞEKER:
Rafine şeker ve meyve sularıdan kaçınmalıyız.
SULAR:
Cam şişe suları bu bakımdan daha iyidir. Plastik şişelerde beklemiş sulara, plastikten gelen östrojen benzeri maddeler karışarak vücudun hormonal dengesini bozabilir. Suları filtre etmek, böyle kimyasallardan arındırabilir. Musluk suyuna tarım alanlarından zararlı pestisitler karışabilir, bu nedenle kullanılmamalıdır.
(Kaynak: http://natural-fertility-info.com/fertility-diet)

KADINLAR:
Kadınlara uzman tavsiyesi:
1. Kahve ve gazlı içecekleri azaltın
2. Uzmanlar özellikle prolaktin düzeyi düşük çıkan kadınların kahveyi bırakmasının doğurganlığı arttıracağını belirtiyor.
3. Hormon dengesini değiştirebiliyor olması dolayısıyla Melatoninli destek haplarını kullanmayın Aynı zamanda yumurtlamayı olumsuz etkileyebiliyor.
4. Günde 750 mg C vitamini desteği kısırlığa çare olabiliyor Aksine 900 mg ise olumsuz etki yapabiliyor. Bu nedenle de Günde 900 mg’den fazla destek C vitamini kullanmayın
5. Diyet yaparken dikkat edeceğiniz en önemli konu: Yüksek protein diyetlerinden uzak durmanızdır: Atkins tipi yüksek proteinli beslenmenin doğurganlığı yüzde 50 azaltabileceği düşünülüyor.
6. Alkol tüketimine dikkat edin: Eğer prolaktin düzeyiniz 10’dan yukarıda ise alkolden uzak durun. Kandaki prolaktin düzeyi 10’un altında ise çok ender olarak alkol alabilirsiniz.
7. Vajinal nemlendiricilerin sperme zarar vermesi dolayısıyla Hamilelik düşünen bayanlar: Vajinal kayganlaştırcılardan uzak durun:

Tam yağlı süt doğurganlığı arttırıyor
Yine aynı araştırma kadınların her gün düzenli olarak tam yağlı süt içeren besin tüketmeleri halinde de hamile kalma şanslarının yükseldiğine dikkati çekiyor. Tam yağlı süt, dondurma veya peynir çok fazla tüketildiğinde insülin düzeyi bozulabileceğinden az miktarda tüketmeye özen gösterilmesi gerekiyor.
SPOR:
Araştırmalar; günde 30 dakika spor yapan kadınların yapmayanlara oranla daha kolaylıkla hamile kalabildiklerini ortaya koyuyor.

Kadınlara uzman tavsiyesi:
1. Kahve ve gazlı içecekleri azaltın: Özellikle kan testinde prolaktin düzeyi az çıkan kadınların kahveyi bırakmasının doğurganlığı arttıracağını belirtiyor uzmanlar.
2. Melatoninli destek haplarını kullanmayın: Melatonin uyku düzeninde olumlu etkiler gösterse de hormon dengesini değiştirebiliyor ve yumurtlamayı olumsuz etkileyebiliyor.
3. Günde 900 mg’den fazla destek C vitamini kullanmayın: Günde 750 mg C vitamini desteği kısırlığa çare olabilirken 900 mg olumsuz etki yapabiliyor.
4. Yüksek protein diyetlerinden uzak durun: Atkins tipi yüksek proteinli beslenmenin doğurganlığı yüzde 50 azaltabileceği düşünülüyor.
5. Alkol tüketimine dikkat edin: Eğer prolaktin düzeyiniz 10’dan yukarıda ise alkolden uzak durun. Kandaki prolaktin düzeyi 10’un altında ise çok ender olarak alkol alabilirsiniz.
6. Vajinal lubrikanlardan uzak durun: Bu tip vajinal nemlendiricilerin sperme zarar verdiği düşünülüyor.

ANNE ADAYLARI HANGİ YİYECEKLERİ TÜKETMEKTEN KAÇINMALIDIR ?
Bu seçim hamileliği düşündüğünüz andan başlar, Doğum yapana kadar devam eder:
• sigara
• alkol
• boyalı gıdalar
• yapay tatlandırıcılar
• çikolata, soda, kahve, koyu çay, bazı ağrı kesici ve grip ilaçları
• kinin, kafein ,zencefil, ,
• gıda katkı maddeleri, monosodyum glutomate (MSG),
• az ya da hiç pişmemiş gıdalar
• aşırı yağlı yiyecekler

ERKEKTE SAĞLIKLI BESLENME:
Beslenmede Temel DNA’nın korunması ve desteklenmesi olmalıdır
Bazı kimyasallar ve hatalı beslenme DNA’ya hasar verebilir. Bu nedenle de Erkek kısırlığında DNA’yı koruyucu antioksidanlar ve yiyecekler içeren sağlıklı beslenme ile DNA hasarlarının önlenmesi temel olmalıdır.
Burada da en önemli faktör: Sigara, tarım ilaçları, alkol ve kimyasal toksinler nedeniyle zarar görmüş DNA’nın onarımında sağlıklı üreme diyetine yer verilmelidir. Günümüzde yapılan araştırmalarda sağlıklı erkeklerde bile spermlerin %85’inin DNA’sı bir şekilde hasarlı halde bulunduğu saptanmıştır.
Harvard Üniversitesi tarafından yapılan ve türünün ilk örneği olan bir araştırma alınan besinlerle sperm üretimi arasındakı bağlantıyı incelemektedir.

Günümüzün Tehlikesi Plastikler:
Plastiği sertleştirmek için kullanılan Bisfenol’ün (BPA) kullandığımız plastik çatal, kaşık ve yiyecek, içecek kaplarında bol miktarda bulunmaktadır. İnsan vücudunda hormon işleyişini etkilemektedir.
Michigan Üniversitesi’nde yapılan araştırma erkeklerde kısırlığın da sebebi olarak BPA’yı, gösterdi! İdrarında BPA miktarı yüksek erkekler BPA miktarı yüksek olmayanlara kıyasla sperm kalitesinin de yüzde 10 oranında daha düşük olduğu gösterilmektedir.

YAĞLAR:
Erkeklerde sperm sayısı ve kalitesi üzerinde olumsuz etkisi vardır. Bunların başında da et, tereyağı ve sütlü yiyeceklerde bulunan yağlar geliyor.
Tam aksi bazı araştırmalarda Omega 3 tüketiminin, sperm hareketliliğini, şeklini ve boyutlarını olumlu yönde etkilediğinden bahsedilmektedir.
Özellikle ceviz, keten tohumu, somon, balık yağları, taze fesleğen ve kuru keklik otu Omega 3 zengini besinlerdir

özellikle kadınlarda yapılan aşırı egzersiz FSH (foliküle stimule edici hormon), LH (lutein hormon) ve östrojen düzeyinde azalmaya neden olurken, erkeklerde testosteron düzeyinide baskılayarak sperm üretimini azaltmaktadır.

Yoga günde 30 ile 60 dakika arasında yapılırsa endorfin hormonunu arttırarak kısırlıktan koruduğu bildirilmiştir.

Kaynaklar:
1- http://natural-fertility-info.com/male-fertility-diet.html
2- Stabler S P, Allen R H, Savage D G, Lindenbaum J. Clinical
spectrum and diagnosis and cobalamin deficiency. Blood
1990;76: 871-881.
3- Ray JG, Laskin CA. Folic acid and homocysteine metabolic
defects and risk of placental abruption, pre-eclampsia and
spontaneous pregnancy loss: a systematic review. Placenta
1999; 20: 519-29.
4- Nelen WL, Blom HJ, Steegers EA, den Heijer M, Thomas
CM,Eskes TK. Homocysteine and folate levels as risk factors for
recurrent early pregnancy loss. Obstet Gynecol 2000; 95: 519-24.
5-Haggarty P, McCallum H, Andrews K, Duthie S, McNeill G,
Templeton A, Haites N, Campbell D, Bhattacharya S, Effect of
B vitamins and genetics on success of in-vitro fertilization:
prospective cohort study. Lancet 2006; 367:1513-19.
6- Çelebi S, Nalcacı M, Küçükkaya R ve ark. Kobalamin
eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan infertilite: Üç olgu
sunumu. XXVIII Ulusal Hematoloji Kongresi, İzmir: 2-4 Kasım
2000:178-202.
7-Cetin I, Berti C, Calabrese S, Role of micronutrients in the
periconceptional period. Human Reprod Update, 2010;16(1):
80-95.
8--Ebisch IMW,Thomas CMG, Peters WHM, Braat DDM,
Steegers-Theunissen RPM. The importance of folate, zinc
and antioxidants in the pathogenesis and prevention of
subfertility. Hum Reprod Update 2007; 13: 163-174.
9-Ronnenberg AG,Venners SA, Xu X, Chen C, Wang L, Guang W,
Huang A, Wang X.Preconception B vitamin and homocysteine
status, conception,and early pregnancy loss. Am J Epidemiol
2007;2-9(doi: 10.1093/aje/kwm078).
10- Murphy LE, Mills JL, Molloy AM, Qian C, Carter TC, Strevens
H, Wide-Stevensson D, Giwercman A, Levine rj. Folate and
vitamin B12 in idiopatic male infertility.Assian J Androl. 2011;
11(6):856-861 (doi: 10.1038/aja.2011.96).
11- Ankara Medical Journal, Cilt: 13, Sayı: 2, 2013

PROF. Dr Yaşar Özgök
2015 DOĞAL Beslenme Toplantısı Konuşma notları
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadın ve Erkek İnfertilitesinde (Kısırlık) Doğal Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Yaşar ÖZGÖK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Yaşar ÖZGÖK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Yaşar ÖZGÖK'ün Makaleleri
► Doğal Estetik Op.Dr.Murat TEZCAN
► Doğal ve Hipnoz ile Doğum Dr.Belgin HARZADIN
► Doğal Yollar ile Meme Büyütme Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Lamaze Yöntemi ile Doğal Doğum Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR
► Lateks (Doğal Kauçuk=Lastik) Alerjisi Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► İnfertilite(Kısırlık) Dr.Derya Zerrin GÖKAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kadın ve Erkek İnfertilitesinde (Kısırlık) Doğal Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:42
Top