2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikojenik Pruritus ve Buna Bağlı Erektil Disfonksiyon Tedavisinde Mirtazapin Kullanımı: İki Olgu Sunumu
MAKALE #16923 © Yazan Dr.Onur Okan DEMİRCİ | Yayın Temmuz 2016 | 3,572 Okuyucu
GİRİŞ
Pruritusun kelime anlamı vücutta hoş olmayan kaşınma arzusudur. Kaşıntı bir hastalık olmamakla birlikte sadece bir belirtidir. Deri hastalığı, sistemik hastalıklar, ilaçlar, fizyolojik nedenler ve ruhsal nedenler gibi durumlara bağlı ise patolojiktir (Tekin ve ark. 2009). Patolojik kaşıntı nedenleri oldukça fazla olmakla birlikte sadece ruhsal nedenlere bağlı ise psikojenik pruritus (PP) olarak adlandırılır. Daha geniş bir ifade ile organik nedenlere bağlı olmayan, psikojenik faktörlerle ortaya çıkan veya şiddetlenen, sürekli hal almış somatoform kaşıntılardır (Harth ve ark. 2006). Fransız Psikodermatoloji Grubu (FPDG) PP tanısı için kriterler yayınlamıştır. FPDG, PP yerine ‘fonksiyonel kaşıntı bozukluğu’ denmesini uygun görmektedir. PP tanısı için zorunlu kriterlerden her üçü de ve yardımcı kriterlerden en az üç tanesi kişide mevcut olmalıdır (Misery ve ark. 2008) (Tablo I).
Erektil disfonsiyon, Diagnostic Statistical Manual-5 (DSM-5)’ te cinsel işlev bozuklukları ana başlığı altında sınıflandırılmaktadır. Tanım olarak, normal bir cinsel ilişki için yeterli düzeyde penis ereksiyonunun sağlanamaması ve bunun süreklilik arz etmesi durumudur (Amerikan Psikiyatri Birliği 2013). Erektil disfonsiyonun dünyadaki en sık nedeni psikojenik faktörlerdir Zhao ve ark. 2015).
Bu yazıda, psikojenik pruritus başlangıcı sonrası erektil disfonksiyon gelişen 2 olgunun mirtazapin ile tedavisinin sonuçlarını tartışmayı amaçladık. Hastalara tedavi öncesi ve tedavinin 3. ayında olmak üzere ikişer kez Beck anksiyete ölçeği (BAÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Arizona cinsel yaşantılar ölçeği (ACYÖ) uygulandı (Tablo 2).
Olgu 1: M.A., 43 yaşında, evli, lise mezunu, çalışan erkek hasta polikliniğimize yaklaşık 5 aydır hemen her gün olan vücutta yaygın kaşıntı şikayeti ile uzman cildiye hekimi tarafından yönlendirildi. Hastanın alınan öyküsünde şikayeti için tüm dahili tetkiklerin yapıldığını ve herhangi bir organik patoloji saptanmadığı öğrenildi. Hasta kaşıntısının özellikle geceleri arttığını, tatil dönemleri kaşıntısı olmadığını, kaşıntı nedeni ile geceleri uyuyamadığını, aşırı derecede iştahsız olduğunu belirtti. Kaşıntı şikayetleri başladıktan sonra cinsel istekte azalma ve peniste sertleşme sorunu başladığından bahsetti. Hasta daha önce cildiye hekimi tarafından verilen ilaçları kullandığını fakat fayda görmediğini belirtti. Yapılan psikiyatrik muayenede anksiyete bulguları dışında aktif psikopatolojik bulgu saptanmadı. Hastaya tedavi öncesi ve tedavinin 3. Ayında BAÖ, BDÖ ve ACYÖ uygulandı. Hastanın tedavisine 15 mg/gün mirtazapin ile başlandı. Uykularının düzene girmeye başladığını fakat kaşıntılarının kısmen azalarak devam ettiğini ifade eden hastada daha sonra mirtazapin dozu 45mg/gün’ e çıkarıldı. Kaşıntılarında önemli derecede azalma tarifleyen hastada FPDG kriterlerine göre PP düşünüldü. 3 aylık takipler sonunda, hasta kaşınma şikayetlerinin kendi tarifi ile hemen her günden ayda 1-2 güne düştüğünü belirtti. Uykularının ve iştahının düzeldiğini, sertleşme sorununun kalmadığını ifade etti.
Olgu 2: S.P., 33 yaşında, evli, üniversite mezunu, çalışan erkek hasta polikliniğimize yaklaşık 6 aydır hemen her gün olan vücutta yaygın kaşıntı şikayeti ile uzman cildiye hekimi tarafından yönlendirildi. Cildiye polikliniğinde tüm tetkiklerin yapıldığı ve herhangi bir patoloji saptanmadığı öğrenildi. Hasta kaşıntısının özellikle geceleri arttığını, çalışırken kaşıntısı olmadığını fakat evde dinlenirken kaşıntısının arttığını, kaşıntı nedeni ile geceleri uyumakta zorlandığını, kaşıntının özellikle belirli bölgelerde ve makatta olduğunu, kaşıma ile şiddetinde artış olduğunu belirtti. Kaşıntı şikayetleri başladıktan sonra peniste sertleşme sorunu başladığından bahsetti. Makatta kaşıntı şikayeti nedeni ile parazitolojiye yönlendirildi fakat patoloji saptanmadı. Cildiye hekimi tarafından başlanan antihistaminik tedavi ile uykularında kısmen düzelme olduğunu fakat kaşıntılarında değişme olmaması üzerine tedaviyi bıraktığını belirtti. Yapılan psikiyatrik muayenede anksiyete bulguları ve orta depresif şikayetler dışında aktif psikopatolojik bulgu saptanmadı. Hastaya tedavi öncesi ve tedavinin 3. Ayında BAÖ, BDÖ ve ACYÖ uygulandı. Hastanın tedavisine 15 mg/gün mirtazapin ile başlandı. Uykularında düzelme tarifleyen hasta kaşıntılarında hafif düzeyde iyileşme olduğunu belirtti. Depresif yakınmaları devam eden hastada mirtazapin dozu 60mg/gün’ e kadar artırıldı. Kaşıntılarında önemli derecede azalma tarifleyen hastada FPDG kriterlerine göre PP düşünüldü. 3 aylık takipler sonunda, hasta kaşınma şikayetlerinin tamamen düzeldiğini belirtti. Uykularının düzeldiğini, depresif yakınmalarının önemli derecede azaldığını, sertleşme sorununun kalmadığını ifade etti.

TARTIŞMA:
Literatürde mirtazapin kullanımının özellikle gece kaşıntılarını azalttığına dair yayınlar mevcuttur (Hundley 2004). Mirtazapinin aynı zamanda düşük dozlarda sedatif etkisinin ve iştah açıcı etkisinin olduğu bilinmektedir. Ayrıca seksüel içerikli rüyalarda artışa neden olduğuna dair olgu sunumları mevcuttur. Yine literatüre baktığımızda mirtazapinin seksüel disfonksiyon yaptığına dair yayınlar olsa da seksüel disfonksiyonu bulunan hastalarda düzelme sağladığına dair yayınlar ve diğer grup antidepresanlara kıyasla daha az seksüel disfonksiyon yaptığına dair yayınlar da mevcuttur (Koutouvidis ve ark. 1999, Clayton ve ark. 2014). Bu yazıdaki olgularımızda da literatürle uyumlu olarak 12 haftalık mirtazapin kullanımı sonrası kaşıntı şikayetlerinde tama yakın düzelme, uyku ve iştah sorununda düzelme sağlanmıştır. Bunun yanında erektil disfonksiyonda belirgin iyileşme, BAÖ, BDÖ ve ACYÖ skorlarında anlamlı azalma gözlemlenmiştir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikojenik Pruritus ve Buna Bağlı Erektil Disfonksiyon Tedavisinde Mirtazapin Kullanımı: İki Olgu Sunumu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Onur Okan DEMİRCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Onur Okan DEMİRCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Onur Okan DEMİRCİ Fotoğraf
Dr.Onur Okan DEMİRCİ
İstanbul
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Onur Okan DEMİRCİ'nin Yazıları
► Psikojenik (Psikolojik) Öksürük Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Kronik Apandisit Vaka Sunumu PDF Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Psikojenik Pruritus ve Buna Bağlı Erektil Disfonksiyon Tedavisinde Mirtazapin Kullanımı: İki Olgu Sunumu' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Depresyon Nedir? Eylül 2016
◊ Panik Atak Nedir? Eylül 2016
◊ Ruhsal Travma Nedir? Eylül 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:38
Top