2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emzirme Döneminde Beslenme
MAKALE #17024 © Yazan Dyt.Rüya KURU | Yayın Ağustos 2016 | 2,910 Okuyucu
EMZİRME DÖNEMİNDE BESLENME

Anne sütü doğumdan sonraki ilk altı ay süresince bebeğin fizyolojik ve psikososyal ihtiyaçlarını tek başına mükemmel bir şekilde karşılamaktadır. Bebeğin ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmesi, altıncı aydan sonra ek besinlerle birlikte anne sütü verilmesi ve emzirmenin iki yaşın sonuna kadar sürdürülmesi günümüzde tartışmasız kabul görmektedir. Doğumdan sonra özellikle ilk iki yıl sağlıklı yaşamın temellerinin atıldığı çok önemli bir süreçtir. Bu süreçte bebeğin dolayısı ile yarının büyüğünün yaşaması ve sağlıklı gelişebilmesi için annenin emziklilik döneminde doğru beslenmesi gerekmektedir. Emziklilik döneminde anne hem kendi vücudundaki besin öğeleri depolarını dengede tutmak hem de salgıladığı sütün karşılığı olan enerji, protein, mineral ve vitaminleri almak için yeterli ve dengeli beslenmelidir. Aksi takdirde süt üretimi için gerekli olan tüm öğeler kendi vücut depolarından harcanacaktır. Bu da annenin sağlığının bozulmasına ve yetersiz süt salgılanmasına neden olacaktır. Dolayısıyla bu durum bebeğin
sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir.

Emziren bir anne günde ortalama 700-800 ml süt salgılamaktadır. Bu sütün
karşılığı olan enerji ve besin öğeleri ihtiyacı emziklilik döneminde normal gereksinmeye ek yapılarak artırılmalıdır. Emziren bir annenin gebelik öncesi ağırlığa daha çabuk ve kolay bir şekilde dönebildiği görülmektedir. Anneler gebelik öncesi ağırlığa dönebilmek için acele etmemelidir. Düşük enerjili diyetler süt miktarının azalmasına ve süt kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenle emzikliliğin ilk 6 ayında annenin zayıflamaya yönelik diyet yapmaması gerekmektedir.

Emziren bir anne yeterli ve dengeli beslenebilmek için her öğünde 4 besin
grubundan(*et, balık, kümes hayvanları, yumurta, peynir, kurubaklagil *süt, yoğurt *sebze,meyve*tahıl) besinler tüketerek beslenmesinde çeşitlilik sağlamalıdır.

Emzirme döneminde, süt miktarının değişmemesi için annenin sıvı alımını
arttırması gerekmektedir. Bunun için her emzirme öncesi ve sonrası bir bardak su içilmelidir. Günlük alınan toplam sıvı miktarı yaklaşık 3-3,5 lt olmalıdır. Bu miktar su, süt,ayran, kefir, komposto, limonata, taze sıkılmış meyve suları, kuşburnu, ıhlamur çayı, papatya gibi bitki çayları ve çorbalarla karşılanabilir.

Koyu çay ve kahve kafein içeriği nedeniyle emziklilik döneminde önerilmemektedir. Eğer anne çay ya da kahve içmeyi çok seviyorsa günlük tüketimi 2 fincanı geçmemelidir.

Emzirme döneminde bir anne, salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünlerini
mümkün olduğu kadar yememeye çalışmalı, hazır yiyecek ve içecekleri (hazır çorba, hazır meyve suları, et suyu tabletleri v.b ) tüketmemelidir. Margarin ve tereyağı yerine zeytinyağı ve diğer yağları (mısır, ayçicek v.b) karışık olarak tüketmelidir.

Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum bazı bebeklerde huzursuzluk (gaz oluşturması, emmeyi reddetme gibi) yaratabilir. Bebekte ciddi birtakım huzursuzluklar gelişirse, bu tür besinler daha az sıklıkla tüketilmelidir.

Et, tavuk, balık, yumurta, karaciğer, dalak böbrek gibi sakatatlar, ceviz, badem gibi kuruyemişler, üzüm, kayısı, erik, pestil gibi vb. kurutulmuş meyveler, kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya vb. kuru baklagiller, pekmez ve yeşil yapraklı sebzeler demir yönünden zengin yiyeceklerdir. Demir eksikliği emziklilik dönemlerinde sık karşılaşılan bir sorundur.

Anne sütüyle bebeğe geçen demir bebeğin demir depolarının dolması ve kan
yapımında kullanılması açısından önemlidir. Günlük beslenmede mutlaka yer almalıdır. Anne bu dönemde düzenli olarak haftada en az 2 kez balık yemeli, yeşil yapraklı sebzeleri ve cevizi günlük beslenme planına mutlaka dahil etmelidir. Bu besinler bebeğin zihinsel gelişimi için çok önemli olan bazı yağ asitlerini içermektedir.

DİYETİSYEN RÜYA KURU
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emzirme Döneminde Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Rüya KURU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Rüya KURU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Rüya KURU Fotoğraf
Dyt.Rüya KURU
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Rüya KURU'nun Makaleleri
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Ayşenur SERVET
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Emzirme Döneminde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:17
Top