2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emzirme Döneminde Beslenme
MAKALE #20614 © Yazan Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR | Yayın Haziran 2019 | 1,759 Okuyucu
Öncelikle anne bu dönemde kilo vermeye çalışmamalı ordan burdan bulduğu metabolizmasını bozabilecek hem onun hem de bebeğinin sağlığını tehdit edebilecek diyetleri denememelidir. Lohusa döneminde ve sonrasında en önemli dikkat etmemiz gereken nokta annenin yeterli sıvı tüketimidir. Anne mutlaka ama mutaka günde 2,5 - 3 litre su içmeye çalışmalıdır onun dışında sıvı alımı için kompostolar çorbalar güvenilir bitki çayları rezene ısırgan, ıhlamur, papatya çayı gibi çaylar tüketilebilir, çayların yemeklerden 2 saat önce ya da 2 saat sonra tüketilmesine özen gösterilmelidir. Siyah çay tercih edilecekse günde iki fincan açık ve limonlu tercih edebilir. Bu dönemde anne yaklaşık günde 700-800 ml kadar günde süt vermektedir ve bu yaklaşık 500 kkal harcamasına sebep olmaktadır bu nedenle bu dönemde artmış enerji ihtiyacı vardır. Annenin artmış vitamin mineral ihtiyacı hamilelik süresince boşalan kalsiyum depolarının yerine konulması çok önemlidir. Bu nedenle süt yoğurt peynir gibi kalsiyum kaynaklarına ağırlık vermelidir. Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar gibi sülfürlü sebzeler baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün kendi tadını değiştirebilir bu durum bazı bebeklerde huzursuzluk (gaz oluşturabilir bebeğin emmeyi reddetmesine sebep olabiliri) yaratabilir. Çay, kahve, kola hiçbir şekilde tüketilmemelidir. Çay içilmek istendiğinde yemekten 1-2 saat sonra açık ve limonlu olarak tüketilmesi, vitamin ve mineral kayıplarını önlemesi açısından önemlidir. Hem bebeğin demir depolarının dolması hem annenin sağlığı açısından demir kaynakları olan kırmızı et, tavuk, yumurta ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine özen gösterilmelidir. Annenin beslenmesinde omega3 EPA ve DHA dan zengin yüzey balıkları mutlaka tercih edilmeli bebeğin mental gelişimi açısından oldukça önemli. Katkı maddesi dolu işlenmiş paketli yiyecekler, sosis salam sucuk gibi nitratlanmış tütsülenmiş etler tercih edilmemelidir. Sebze ve Meyveler mutlaka çok iyi yıkanmalıdır Pestisit kalıntılarından arındırılmalıdır, elma sirkeli suda bekletilebilir. Sigara Alkol yapay tatlandırıcılar anne sütüne geçebildiği için kullanılmamalıdır. Anne sütünü arttırmanın en temel yolu SU içmektir yeterli SIVI tüketmektir. Emzirme Döneminde anne sütünü arttırmada Dere otu, Rezene çayı da çok etkilidir, Rezene mideyi rahatlatır, sindirim sorunlarını gidermeye yardımcı olur, Annelerin kafasını karıştıran diğer bir soru emzirme döneminde takviye kullanılmalı mıdır kullanılmamalı mıdır? Eğer anne haftada 2-3 gün yüzey balıklarını tüketemiyorsa Omega 3 desteği doğru formda düşünülebilir. Omega 3 kaynağı sırf yağlı balıklar değildir, ceviz, semiz otu da Omega 3 kaynağıdır, ayrıca cilt dokusunun yenilenmesinde de etkilidir doğum sonrası oluşacak çatlakları yeterli C vitamini alacak şekilde sebze ve meyveden zengin omega 3 kaynaklarını beslenmesine eklemesi ile en aza indirebilir.
ÖRNEK MENÜ 1:
Fırında bol tatlı biber domates dilimleri ile kekikli Somon
ANA ÖĞÜN ÖRNEK MENÜ 2:
Zeytinyağı bol ceviz ve semiz otu kullanılarak yapılmış yoğurtlu cacık
ANA ÖĞÜN ÖRNEK MENÜ 3:
Bol roka dere otu üzerine öğütülmüş keten tohumu rende salatalık ve yoğurt yanında haşlama tavuk eti
ARA ÖĞÜN ÖRNEK MENÜ 4:
1 Su bardağı kadar sade kefir ile 1 orta boy şeftali ve 1 tatlı kaşığı keten tohumundan smoothie
ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRAN TARİF:
1 L kaynamış suda 2 poşet rezene çayını demliyoruz daha sonra soğutup gün içine yayarak tüketiyoruz.

Anne kendisine en uygun beslenme şeklini gerçek Diyetisyene danışarak öğrenebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emzirme Döneminde Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Berfin Ceren ALIŞIR Fotoğraf
Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR'ın Yazıları
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Ayşenur SERVET
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Rüya KURU
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Emzirme Döneminde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:01
Top