2007'den Bugüne 92,712 Tavsiye, 28,302 Uzman ve 20,049 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emzirme Döneminde Beslenme
MAKALE #9098 © Yazan Dyt.Nilay KEÇECİ | Yayın Haziran 2012 | 12,789 Okuyucu
LAKTASYON DÖNEMİNDE BESLENME

Annenin kendi sağlığını koruması, bebeğin sağlıklı büyümesi, yeterli süt üretilmesi nedeniyle laktasyon döneminde beslenme önemli bir faktördür.

Bebeğe süt üretimi ve salınımı için en önemli uyarı emmedir. Bebek ne kadar sıklıkla ve ne kadar güçlü emerse o kadar fazla süt salınacaktır. Dünya sağlık örgütünün yayınlarında bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi bu süre zarfında bebekte herhangi bir anormallik ya da annede bir sorun yoksa ek gıdalara kesinlikle geçilmemesi önerilmektedir.

Bu dönemde anneler yaklaşık 5 su bardağına yakın süt üretirler bu nedenle beslenmelerine dikkat etmeli ve günlük yaklaşık 3- 4 lt su içmelidirler. Emziren annelerin oruç tutmasıda önerilmez. Emziren bir kadının 1000ml sütün karşılığında yaklaşık 700 kalorilik bir enerjiye ihtiyacı vardır. Eğer bu 700 kalorinin tamamını dışarıdan alırlarsa şişmanlamaya devam ederler bu nedenle bir beslenme uzmanı eşliğinde bunun 200 depodan 500 kalorisi beslenme ile dışarıdan alınmalıdır. Bu bireyler 200 kaloriyi depodan kullanıp düzenli beslendiklerinde ayda 1 kiloya yakın zayıflayıp 5 ayda yaklaşık 6-7 kilo zayıflamış olurlar.

Emziren bayanların günlük kalorileri beslenme ve diyet uzmanı eşliğinde ayarlanmalıdır. Çok egzersiz yapan kadınlarda laktik asit üretimi olacağından ve bu süte geçeceğinden bebek sütü içmek istemeyebilir.

Bu dönemdeki beslenme için, haftada en az iki kez balık tüketimi, her gün en az bir tane yumurta tüketimi annenin kaliteli protein alması için oldukça önemlidir. Bu dönemde anne doymuş katı yağlardan kaçınmalı doymamış sıvı yağları tercih etmelidir. Kızartma, kavurma yerinde haşlama, fırında ya da balıklar için buğulama tercih edebilir. Bu dönemde vücudun demire olan ihtiyacı artar bu nedenle et, yumurta, kuru baklagiller, kuru meyveler sıklıkla tüketilebilir. Ayrıca demir emiliminin artması için çay ve kahvelerin yemeklerde 30-45 dk sonra tüketilmesi ve etli besinlerin üzerine limon sıkılarak ya da bu besinlerin ardından C vit ihtiyacı yüksek besinler ( portakal, domates, mandalina ) tüketilmesi tavsiye edilir.

Ek vitamin ve mineral tabletleri doktora danışılmadan alınmamalıdır. Kişi isteğine göre ve beslenme uzmanına danışarak ıhlamur ya da papatya çayı tarzında bitki çayı tüketebilir. Yenilen kuru baklagiller, lahana, turp, (karnabahar, brokoli gibi bazı kış sebzeleri, kuru baklagiller, çiğ sebze ve meyve, soğuk şekersiz süt ve yoğurt vb.) gibi besinler gaz sıkıntısı yapabilir. Bu tarz durumlarda bebeğin gaz sıkıntısı çekmemesi için bu besinlerden uzak durulmalıdır.

Emziren annelerin D vit bioyararlığı için güneş ışığı almaya özen göstermeleri gerekmektedir.

Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Doğal besinlerde yeterince alınamayan iyot, ancak iyotlu tuz kullanımıyla anne sütünden bebeğe geçer.

Tüm emziren anneler 4-6 aylık emzirme döneminde gaz oluşumunu engellemek için özellikle yemek yeme yöntemlerine dikkat etmeli; yemeklerini yavaş yemeli ve iyi çiğnemelidirler.

Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.

Pekmez kan yapıcıdır. Şeker yerine tatlı olarak pekmez yenmesi kansızlığa karşı alınacak önlemlerden biridir. Şeker ve basit karbonhidratların tamamı boş enerji kaynağıdır.

Emzirme süresince bebeğin hep memede olması ve emerken uykuya dalması emzirmenin iyi gittiğinin bir işaretidir. Bebek ne kadar çok emerse anne sütü o kadar artar.

Emzirme süresi her bebeğe göre değişebilir, doygunluğa ulaşması yani olgun sütü emmesi beklenmelidir.

Emzirme döneminde annenin yukarıda belirtildiği gibi yeterli ve dengeli beslenmesi, yeterli sıvı alması, stresten uzak durması, dinlenmiş olması, sık aralıklarla bebeği emzirmesi ile annenin süt miktarı ve kalitesi artmış olacaktır.

Emziren anneler için uygun beslenme programı

Kahvaltı:
1 su bardağı süt
1 yumurta
2 dilim peynir
5 zeytin ya da 2 adet ceviz içi
2 tatlı kaşığı bal reçel ya da pekmez

Ara öğün

1 orta boy meyve + 1 su bardağı süt

Öğle:

1 porsiyon etli sebze yemeği (sebzeli köfte, tavuk, balık)
1 porsiyon pilav veya makarna
1 kâse yoğurt veya ayran
Mevsim salatası
Ara öğün:
1 dilim ekmek + 2 dilim peynir ya da yağsız tost ya da 2 dilim kepek ekmekli sandviç + 1 su bardağı ayran


Akşam
1 kâse çorba yâda bir dilim ekmek
90-100 gr tavuk balık ya da kırmızı et
1 porsiyon ( 6 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği )
1 kâse yoğurt
Mevsim salata

Yatmadan bir ya da iki saat önce:
1 porsiyon meyve + 1 kutu probiyotik yoğurt

NOT
: Yemek aralarında ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çayları, az şekerli limonata ve komposto içilerek sıvı alımı arttırılabilir.

Gaz için; yemekleri kimyon ilave ederek yapalım. Doğadan anason ve rezeneli çayı tüketelim ya da günde 2 fincan humana stil anne çayı içelim. Bebekteki gaz oluşumu sütten dolayıysa laktozsuz süt tercih edelim. Yoğurt ve ayrandan sebepse bir müddet bunları diyetimizden çıkaralım.

Bebeklerdeki intölerans durumlarında hekimimize danışmamızda fayda vardır. Bu tarz bir durumda diyet listesi yenilenecektir.

Ancak sürekli bir diyetisyen kontrolünün beslenme tutarlılığı ve yeterliliği açısından önemli olduğunu unutmamalıyız. Diyetisyeniniz aralarda listenizi yenilemeli ve yeterli dengeli beslenme ilkelerine göre düzenlemeler yapmalıdır. Emziren annelerin boy, yaş ve kilo durumuna göre sürekli bir uzman kontrolünde zayıflamaları sağlık açısından oldukça önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emzirme Döneminde Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nilay KEÇECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nilay KEÇECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Nilay KEÇECİ
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nilay KEÇECİ'nin Makaleleri
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Ayşenur SERVET
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Rüya KURU
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,049 uzman makalesi arasında 'Emzirme Döneminde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelikte Beslenme Ocak 2014
► Ramazan Sonrası Mutlu Diyet Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:13
Top