2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emzirme Döneminde Beslenme
MAKALE #734 © Yazan Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ | Yayın Şubat 2008 | 50,545 Okuyucu
EMZİRME DÖNEMİNDE BESLENME

Emzirme döneminde annelerin beslenmesi önemlidir. Çünkü bebeğin 5-6 ay boyunca büyüme ve gelişmesini sağlayacak tek besinin anne sütüdür . Anne ne kadar yeterli, dengeli ve kaliteli beslenirse , sütü de o kadar verimli olmaktadır. Anne sütünü arttıran besinler sıklıkla sorulmaktadır. Bu konuda iki önemli faktör vardır. İlki bol sıvı alımıdır. Günde 3 litreye yakın sıvı alınmalıdır. Bu sıvı ihtiyacı su, taze sıkılmış veya % 100 katkısız meyve suları, süt, çorba, komposto, şerbet, limonata veya ayrandan karşılanabilir. Ne kadar çok sıvı alınırsa anne sütü hacmi de o kadar artmaktadır. Anne sütünün % 87'sinin su olduğu unutulmamalıdır.Anne sütünü arttıran ikinci faktör ise sık emzirmedir. Anne ne kadar sık emzirirse o kadar sık uyarılır ve süt yapımını arttırır. Yeni doğan bebeğin midesi yaklaşık 1 çay bardağı ( 60 ml) kadardır. Anne sütü çok kolay sindirilebilen bir besindir. Emzirme bittiği an bebeğin dışkıladığını görebilirsiniz. Bu yüzden yenidoğan bebeği annenin 2 saatte bir emzirmesi gerekmektedir. Bebek büyüdükçe mide kapasitesi da artar. Annelerin emzirme döneminde beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken bazı hususlar :
  • Bebeğiniz gibi sizde sık beslenin. Uzun süre aç kalmayın. Ana öğünlerden 2- 2,5 saat sonra küçük ara öğünler yapın.
  • Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Sabah, öğle ve akşam öğünlerinizde tüm besin gruplarından besin olmasına dikkat edin.
  • Vitamin ve mineral gereksinmenizi karşılamak için her öğününüzde sebzeler ve/veya meyveler yer alsın.
  • Emzirme döneminde balık omega-3 yağ asidi içeriğinden dolayı oldukça önemli bir yere sahiptir. Omega-3 yağ asidi bebeklerin beyin ve göz gelişiminde oldukça etkilidir . Özellikle yağlı balıkların (somon, levrek vb..) omega-3 yağ asidi miktarı daha fazladır. Yalnız yüksek miktarda cıva içerebilecek balıklara dikkat edin ( köpek balığı, kılıç balığı vb) Ton balığını günde 180 g ile sınırlayın. Eğer hiç balık sevmiyorsanız günde 2 adet ceviz yiyebilirsiniz. Tablet şeklinde omega-3 yağ asitlerinin kullanımı hakkında doktorunuza danışın.
  • Kafein anne sütüne geçebilir ve bebeği rahatsız edebilir, erken yaşta bebeğinizi kafeinle tanıştırmayın. Kahve veya çayda günde 2 fincanı aşmayın. (Günde 300 mg ın üstünde kafein alınmamalı) Çayı mutlaka açık veya bitkisel çay( ıhlamur, nane,papatya, kuşburnu) şeklinde tercih edin.
  • Kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri tüketiminizi arttırın
  • İçeriğini bilmediğiniz, hazır besinlerden uzak durun. Salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünlerinin tüketim sıklığını en azından bu dönemde azaltın.
  • Eğer gün boyu etli yemek yemediyseniz, mutlaka yumurta yiyin.
  • Baharatları hayatınızdan çıkarmanıza gerek yok. Bebeğiniz çok hassas olduğunu belli etmedikçe baharatlı, asitli ve gaz yapıcı yiyeceklerden kaçınmanıza gerek yok. Aslında bebeğinize farklı tatlar sunmak, katı besinlere geçiş olduğunda onun daha kolay kabullenmesini sağlayabilir.
  • Tatlılardan kaçmanıza gerek yok. Daha çok sütlü tatlıları tercih edin. Miktarları abartmayın ve çok fazla boş kalori almayın. Gebelik öncesi kilolarınıza dönme çabalarınızı sabote etmelerine izin vermeyin.
  • Bu dönemde alkol içerseniz günde 1 kadeh şarap veya 300 cc biradan fazlasını içmeyin. Emzirmeden önce 2-3 saat geçmesini bekleyin.
  • Stresten uzak durmaya çalışın. Stres anne sütünün azalmasına sebep olabilir.
Emzirme döneminde diyet yapılmamalıdır. Çünkü anne emzirme ile günde 500 kaloriye yakın enerji sarfeder. Gebelik döneminde vücudun depoladığı yağlar , anne sütünün yapımında kullanılır. Emzirme döneminde annelerin düşük kalorili diyet yapması süt yapımını azaltmakta ve sütün besin değerini olumsuz etkilemektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emzirme Döneminde Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ Fotoğraf
Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ'nün Yazıları
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Ayşenur SERVET
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Rüya KURU
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Emzirme Döneminde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Demir Eksikliği ( Kansızlık) ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Ekim 2012
► Kilo Almak İçin Öneriler ÇOK OKUNUYOR Şubat 2008
◊ Bayramda Kilo Almayın Ağustos 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:08
Top