2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Parkinson Hastalığı ve Fizik Tedavisi
MAKALE #17364 © Yazan Fzt.Umut PAKSOY | Yayın Ekim 2016 | 4,590 Okuyucu
Parkinson hastalığı kronik, ilerleyici ve beyindeki substansiya nigra adlı alandaki bazı hücrelerin dejenerasyonuyla gerçekleşen bir hareket hastalığıdır. Bu hücrelerin dejenerasyonları yüzde 60-80 oranına geldiğinde Parkinson semptom vermeye başlar ve henüz bu hücresel bozulmaların nedenini bilim adamları bulabilmiş değil.

Parkinson hastalığında en çok öne çıkan klinik bulgulara göz atacak olursak bunlar;

1)Bradikinezi: hareket yavaşlığı anlamına gelmektedir. harekete başlamak, devam ettirmek ve yavaşlamak zorlaşır. Bu durumun bazal gangliyon çıktılarının yetersizliğine bağlı olarak geliştiği düşünülmektedir.

2)Tremor: Tekrarlı kas kasılmalarıyla etkilenmiş vücut bölgesinin ritmik bir biçimde sallanmasıdır. İstemsiz olarak gelişir. Genelde tek taraflı ve istirahat halindeyken olur.

3)Rijidite: Hem agonist hem de antagonist kaslardaki harekete karşı direnç artışıdır. Spastisite ile karıştırılmamalıdır. Çünkü buradaki hareket katılığı hıza bağımlı değildir.

4)Postüral refleks kaybı: Düşmelerin en sık nedenlerinden biridir. Koruyucu refleksler azalmıştır.

5) Kilitlenme : Ani bir şekilde ortaya çıkan ve kısa süreli yaşanan motor blok durumudur. Hasta bu durumu yaşadığında hareket edemez (akinezi) Genelde yürüme esnasında alt ekstremitelerde takılıp durma şeklinde görülür.

Açıklanan bu klinik bulguların yanı sıra Parkinson hastalarında bilişsel ve davranışsal bozukluklar, seksüel bozukluklar, terleme bozukluğu, uyku bozuklukları, yorgunluk, kramp ve ağrı görülmekle birlikte hastaların yaşam kalitesinin de düştüğü görülür.

65 yaş üstü yaşlı grupta bu hastalığın görülme sıklığı artar. Beyindeki hareketi başlatan merkezlerdeki hasar sonucunda reflexlerde azalma, istirahatte titreme, hareketlerde yavaşlık, sertlik, konuşma ve yutma bozuklukları, bilişsel fonksiyonlarda bozulma gibi problemler ortaya çıkar.

Parkinson hastalığının fizik tedavisinde temel hedef hastaların normal hareketlerine tekrardan kavuşabilmesi, bağımsız yaşam süresini uzatmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir.

Parkinson fizik tedavisinde öncelikle sertliklerin azaltılması ve esnekliğin artırılması amaçlanır. Eklem hareket açıklığı normal değerlerde kazanılmaya çalışılır. Germe egzersizleri de bu aşamada önemli bir yer tutar. Ayrıca sertliklerin azaltılması için masaj, sıcak uygulamalar ve relaksasyon teknikleri de faydalıdır.

Parkinson hastalarında genelde öne eğik bir pozisyon görüldüğünden bunu engellemek için sırt ve gövde kaslarını güçlendirici egzersizler verilir.

Parkinson hastalarında bir hareketi başlatmak zordur. O yüzden yürümeyi başlatmakta zorluk çekerler. Kolları hareket ettirmeden ve küçük adımlarla yürürler. Yürümeye başladıktan sonra ise durmakta zorlanır, yönünü değiştiremez, bir eşya etrafında dolaşamazlar. Dengeleri de bozulduğu için yanlış bir adımda veya hafif bir dokunmayla düşebilir.

Yapılan araştırmalar Parkinsonlu hastalarda 3 aylık fizik tedavi sonucunda yürüme hızlarında ve klinik bulgularında belirgin iyileşme olduğunu ortaya koymuştur.

Parkinson hastalığı fizik tedavisinde amaçlar :
-hastanın mobilitesini artırmak
-eklem hareket açıklığını artırmak
-kontraktürleri önlemek
-kamburluğu önlemek ve postürü düzeltmek
-yürümeyi düzeltmek
-dengeyi geliştirmek
-düşmeyi önlemek
-koordinasyonu geliştirmek
-el becerilerini artırmak
-solunum kapasitesini artırmak

Parkinson tedavisinde fizik tedavinin, ilaç tedavisi ve cerrahi seçeneklerin yanı sıra, psikoterapi, ergoterapi ve konuşma terapisi eğitimleri de hastalar için faydalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Parkinson Hastalığı ve Fizik Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Umut PAKSOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Umut PAKSOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Umut PAKSOY Fotoğraf
Fzt.Umut PAKSOY
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Umut PAKSOY'un Makaleleri
► Parkinson Hastalığı Prof.Dr.Orhan ŞEN
► Varis Hastalığı ve Tedavisi Prof.Dr.Levent OĞUZKURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Parkinson Hastalığı ve Fizik Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evde Fizik Tedavi Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:50
Top