2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öğrenme Güçlüğü
MAKALE #17431 © Yazan Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN | Yayın Kasım 2016 | 3,602 Okuyucu
Öğrenme, eğitim ve öğretim ile meydana gelen, bireyde oluşan değişikliktir. Öğrenme bozuklu ise gelişimi normal ya da normalin üzerinde olan çocukların; okuma, yazma ve matematik gibi bazı alanlarda beklenenin altında performans sergilemesi, öğrenmeyi gerçekleştirmede zorlanmasıdır. Örneğin çocuk matematik alanında çok başarılı iken, okumada veya yazmada büyük oranda güçlük çekebilmektedir.
Özgül öğrenme bozukluğu, öğrenme yetersizliği veya öğrenme güçlüğü gibi farklı şekillerde isimlendirilmekte olan bu durum, çocuğun okul hayatının başlamasıyla birlikte varlığını göstermektedir.Öğrenme güçlüğü akademik konularla ilişkili olduğundan özellikle 1. ve 2. sınıflarda bariz bir şekilde fark edilmektedir.
Zihinsel yetersizlik veya zeka geriliği ile karıştırılmamalıdır. Zeka geriliğinde tüm alanlarda beliren bir gerilik söz konusuyken öğrenme güçlüğü yalnız bir alanda yaşanan zorlanmadır. Çocuk yalnızca bir alanda bilgiyi almada, kavramada ve ifade etmede güçlük çekmektedir.
Öne çıkan 3 farklı alt tipi vardır;
1. Okuma Güçlüğü (Disleksi)
Kelime, harf körlüğü de denebilir. Gözlerde fizyolojik bir sorun olmamasına rağmen kelime ve harf hataları sıklıkla yapılır. Duraklayarak veya yavaş okuma vardır. Çocuk bazı harfleri tersten görür (b-d gibi) dolayısıyla hatalı okur veya hiç okuyamaz.
2. Yazma Güçlüğü (Disgrafi)
Yazısı kötüdür, defteri organize etmede güçlük çeker. Harfleri karıştırır, harf atlama yapar.
3. Aritmetik Güçlük (Diskalküli)
Matematik ile ilgili zorlanmadır. Sayıları, sembolleri anlamada kavramada ve ifade etmede zorlanır. Günlük yaşamda ihtiyaç duyulan 4 işlemi yapamaz. Dolayısıyla eğitim hayatının yanında günlük hayatını da olumsuz etkiler.
Öğrenme güçlüğünün zeka düzeyi ile bir ilgisi yoktur. Ancak çocuklar okuma, yazma ve kendini ifade etmede zorlanmaları nedeniyle başarısız etiketini kolayca alırlar. Başarısız olduklarını hissettiklerinde ise içe kapanma veya saldırganlıkla duygularını dışa yansıtırlar.
Kimi zaman Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ile birlikte görülür; bu nedenle aşırı hareketli veya aksine fazlasıyla durgun olabilirler. Yönerge almakta ve odaklanmakta zorlanırlar. Fiziki görünümlerinde bir farklılık yoktur. Sahip oldukları alt türlere göre dinlemede, okumada ve yazmada farklılıklar gösterirler. Sağ-sol ayrımında ve yer-yön konularında güçlük yaşarlar. Zaman kavramları kimi zaman yetersizdir, zamanı organize etmede zorlanırlar.
Genellikle başka bir alanda ilgi ve yetenekleri vardır. Örneğin okumayı öğrenmede zorlanan bir çocuk diğer yandan coğrafya ile yakından ilgili olabilmekte ve yaşının üstünde projeler tasarlayabilmektedir. Burada mühim olan nokta çocuğun hangi alanlarda yeterli, yetenekli; hangi alanlarda desteklenmeye ihtiyaç duyduğunun belirlenmesidir.
Akademik sorunlarla ilgili olarak anne-baba, çocuk ve öğretmenin yaşadığı kızgınlıkların, öfke patlamalarının altında aslında ''yetersizlik duygusu'' vardır. Çocuk yapamadıkça üzülür, anne-baba ve öğretmen ise kendini çaresiz hisseder, çocuğa yetemediğini düşünür.
Öneriler
Çocuğun yaşadığı zorlukları anlamak, hangi yoldan gidileceğini belirlemede kolaylaştırıcı olacaktır. Ayrıca durumun ne olduğu anlaşıldıkça olumsuz duygular da azalacaktır. Yaşananlara anlam verdikçe kabullenmek de kolay olacaktır. Sonuç olarak çocuğunuz anlaşıldığını hissedecek , sizler de çocuğunuza/öğrencinize destek olabilmenin verdiği huzurla daha iyi hissedeceksiniz.
Öğrenme güçlüğü ile baş etmenin tek yolu eğitim ve destekleyici faaliyetlerdir. İlaçla tedavi söz konusu değildir, zaten ortada bir hastalık durumu da yoktur. Çocuğun sahip olduğu özellikler göz önünde bulundurulmalı, yaşamını planlaması sağlanmalıdır.
Çocuğunuzun yaşadığı akademik zorlanmalarda, çocuğunuzu eleştirmeden önce ilk olarak sorunun nereden kaynaklandığını anlamaya çalışın. Bu konuda çocuğunuz, sınıf öğretmeni ve rehberlik servisi size yardımcı olacaktır. Bireysel bir farklılık olduğu düşünülüyorsa Rehberlik Araştırma Merkezi'ne başvurun ve destek isteyin. Yapılan değerlendirme çalışmaları ve özel testler ile çocuğunuzun yaşadığı zorlanmanın kaynağına ulaşılacaktır.
Bu noktadan sonra amacınız; çocuğunuzun yeterli olduğu alanları öne çıkarmasını sağlamak ve geliştirilmesi gereken alanları ise desteklemek olmalıdır. Sabırlı olun; çocuğunuzun potansiyelini sergilemesine fırsat verin.
Unutmadan ekleyeyim; öğrenme güçlüğü olması çocuğunuzun iş hayatında başarısız olacağı anlamına gelmemeli hiçbir zaman. Öğrenme güçlüğü olmasına rağmen başarılı bir yazar, bilim insanı, öğretmen vs. olması mümkündür; Einstein, Rodin, Henry Ford, Stephen Hawkings, Tom Cruise, Walt Disney...
Yeter ki eğitimi için uygun ortam sağlansın ve desteklensin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öğrenme Güçlüğü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin ŞAHİN Fotoğraf
Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi20 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN'in Makaleleri
► Öğrenme Güçlüğü Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Öğrenme Güçlüğü Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Öğrenme Güçlüğü Aydın ALEGÖZ
► Öğrenme Güçlüğü Psk.Elvan Zeynep KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Öğrenme Güçlüğü' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öğrenme Stilleri Mart 2017
► Sosyal Fobi Kasım 2016
► Okul Fobisi Eylül 2016
► Stresle Baş Edebilme Ağustos 2016
► Tuvalet Eğitimi Ağustos 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:43
Top