2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öğrenme Stilleri
MAKALE #18152 © Yazan Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN | Yayın Mart 2017 | 3,394 Okuyucu
Öğrenme stilleri, öğrencinin öğrenme sürecindeki tüm tercihleridir. Bireyin fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını etkileyen; çevresel ve algısal tercihlerinin oluşturduğu bir bütündür.
Öğrenme stilleri kişiye özgüdür ve hiçbirinin bir diğerine üstünlüğü yoktur. Öğrenci, sadece bir öğrenme stiline sahip değildir. Hepsini içinde barındırır ama bazıları daha baskındır.
Öğretmenin öğretme yöntemiyle, öğrencinin öğrenme stili paralelse, öğrenme süreci daha başarılıdır. Diğer yandan öğrenme stilinin farkında olan bir öğrenci, çalışmalarından daha nitelikli sonuçlar alacak ve hedeflerine kısa yoldan ulaşacaktır. Akademik başarı için gereken çok çalışmak değil, bilinçli çalışmaktır. Bu nedenle öğrencinin hangi öğrenme stilinin baskın olduğunun bilmesi eğitim sürecini olumlu anlamda etkileyecektir.
Üç farklı öğrenme stili vardır; görsel, işitsel, kinestetik. Bunlardan herhangi birisi daha iyi veya daha kötü değildir.
1. Görsel Öğrenme Stili: Genellikle düzenli ve titizidirler, karışıklık ve dağınıklıktan rahatsız olurlar. Araç gereçlerin yeri bellidir ve bunların yeri değiştirilmez. Çantaları, dolapları her zaman düzenlidir. Dağınık ortamlarda çalışamazlar. Yazmayı sevmeseler de defterlerini düzenli kullanırlar. Kullanılmış, yıpratılmış kitapları hiç sevmezler. Çok hareketli değildirler. Okul kıyafetleri düzenlidir. Ödevlerini itina ile yaparlar. Sözlü talimatları takip etmekte zorlanırlar. Talimatların sistemli ve basamaklı olması onları rahatlatır. Kurallara uymak ve disiplinli olmak en önemli özellikleridir. Karmaşık ve ne olacağı belli olmayan işlerde huzursuz olurlar.Okudukları metinlerdeki hataları çabuk fark ederler. Bilgileri görüntü olarak hafızalarına kaydederler. En hızlı ve başarılı okuyan gruptur. Fakat işitsel özellik taşımazlarsa, ahenkli ve güzel okuma konusunda başarılı olamazlar. İnsanların yüzünü hatırlar ama ismini unuturlar. Ders çalışırken derli toplu, karışık veya kalabalık olmayan bir yere ihtiyaçları vardır. Ders kitabında ya da metinlerdeki resimlerden çalışmak bu öğrenciler için çok uygundur. Sessiz ortam ister. Ne yapılacağını görmeden hareket etmekte zorlanır. Gürültülü ve hareketli bir çevrede çalışamaz. Görsel resim ve malzeme olmadan öğretmenini dinleyemez. Sıkıcı ve düzensiz bir sınıfta çalışmak istemez. Konsantrasyonunu bozan ışığın altında çalışmaktan hoşlanmaz. Dağınık masada çalışamazlar. Masadaki her materyalin kendi yeri vardır. Tam öğrenme için çalışılan dersin görsel materyallerle desteklenmesi gerekir. Şema, grafik, harita çok etkilidir.
2. İşitsel Öğrenme Stili: Diğerlerine göre daha konuşkandırlar, derste kendi kendilerine konuşabilirler. Sessiz okumakta zorluk çekerler, kulaklarının duymadıklarını anlamakta zorlanırlar. İşitseller düşünürken de düşündüklerini sesli hale getirirler. En iyi işiterek öğrenirler. Yabancı dil öğrenmeye yatkındırlar. Ses belleği kullanırlar. Konuşma ve dinleme becerileri çok iyidir. Okuma ve yazma becerilerinde zorlanabilirler. Şarkıları baştan sona sadece dinleyerek öğrenebilirler. Yüksek sesle okumakla ya da teybe kaydedilmiş materyali dinlemekle öğrenmelerine katkıda bulunurlar. Başka bir arkadaşla çalışmak da faydalı olabilir. Karşılaştığı insanların yüzlerini unutur ama isimlerini hatırlar. Sözlülerde başarılı olurlar. Uzun süre sessiz kalmakta sıkıntı yaşar. Ses ve müziğe duyarlıdırlar.
3. Kinestetik Öğrenme Stili: Dokunulmaktan nefret ederler lakin dokunmayı severler. Düşme, itme, çekme, çarpma son derece doğal davranışlardır. Görsel kişiler bu tür kişilere tahammül edemezler, çünkü kinestetik kişilerin kıyafetleri genellikle dağınıktır. Eşyalarının karışık olmasından rahatsız olmazlar. Tertipli olmak için çaba göstermezler. Oturdukları yerde uzun süre oturamazlar. Kas belleği kullanırlar. Parmak kaldırmak, öğretmenin kendisini görmesini beklemek zaman kaybıdır, o direkt harekete geçer. En iyi yaparak algılarlar, öğrenirler. Konuşurken ellerini ve kollarını bol bol kullanırlar. Sık sık ara vermeye gereksinim duyarlar. Sözcükleri ya da sözel bilgileri öğrenirken onları kuma ya da kile yazmak faydalı ve eğlenceli olacaktır. Öğrenirken ellerini kullanabileceği her fırsat yardımcı olacaktır. Ders çalışırken hareket ederler, daha iyi öğrenirler. Çeşitli spor ve danslarla uğraşmayı sever, yarışma ve maceralardan hoşlanır. Koşma, sıçrama, atlama gibi büyük motor kaslarını kullanacağı faaliyetleri sever. Deneme-yanılma ve keşfetme yoluyla öğrenir. Canlandırma, taklit yapma, gezerek öğrenme, performansa dayalı öğrenme. Performansa ve projeye dayalı değerlendirmelerde başarılı olur. Okunaklı en yazısına sahip değildir. Dışa dönük, rahattır. Fiziksel bir hareket olmaksızın duygularını açıklayamaz. Sınıf yerine laboratuarda daha iyi öğrenirler.
Bütün öğrenciler öğrenebilir. Ancak her öğrencinin öğrenme stili ve hızı farklıdır.
Önemli olan onların neler yapabildiğini bilmek, yapamadıklarıyla ilgili de uygun öğretimi sunmaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öğrenme Stilleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin ŞAHİN Fotoğraf
Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi20 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN'in Makaleleri
► Bağlanma Stilleri Psk.Yağmur Erişen YALDIZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Öğrenme Stilleri' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sosyal Fobi Kasım 2016
► Öğrenme Güçlüğü Kasım 2016
► Okul Fobisi Eylül 2016
► Stresle Baş Edebilme Ağustos 2016
► Tuvalet Eğitimi Ağustos 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:35
Top