2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağlanma Stilleri
MAKALE #22746 © Yazan Psk.Yağmur Erişen YALDIZ | Yayın Nisan 2022 | 1,037 Okuyucu
Yakınlık ve samimiyet söz konusu olduğunda her insanın tutumu çeşitlilik gösterir. Kimi bir romantik ilişkiye kolayca başlayabilirken kimi için bu oldukça zorlu bir süreç olabilir. Kimi ilişkiye dair görüş ve ihtiyaçlarını net olarak belirtirken kimi karmaşık mesajlar verebilir. Bazı insanlar ilişkide çok fazla yakınlığa ihtiyaç duyarken bazıları için bu oldukça rahatsızlık verici olabilir. Peki ilişkilere karşı bu tutumlarımızdaki farklılığın nedeni nedir?
Bağlanma Kuramı bu farklılığı anlamamıza yardımcı oluyor. Bebeklerin birincil bakım verenlerine duygusal olarak nasıl bağlandıklarını ve onlardan ayrıldıklarında duygusal olarak yaşadıkları sıkıntıyı anlamlandırmak için geliştirilen bu kuramda bebeklerin bakım veren kişiyle üç temel bağlanma stili olduğu gözlemlendi. Bunlar: Güvenli, Kaygılı, Kaçıngan. Yapılan gözlemlere göre bebekler güvenli bağlanma kurduklarında öğrenmek, rahat ve güvende hisssetmek için annelerini güvenli dayanak olarak kullanıyorlar. Kaygılı bağlananlar, ebeveyni yanındayken bile huzursuz hissediyor ve çevreyi keşfedemiyor ya da ebeveynleri yanlarından ayrıldığında huzursuzluk hissederken geri döndüğünde de sakinleşmeleri zaman alıyor. Kaçıngan bağlananlar ise ebeveyni ile yabancı kalıyor, ebeveynle temas kurmaya çalışmıyorlar. Bağlanma teorisine göre, bağlanma stilleri yalnızca çocukluktaki davranışlarımızı değil yetişkinlikteki romantik ilişkilerimizi de etkiliyor.
Bağlanma stilleri yetişkinlerde de çocuklardaki gibi temelde güvenli ve güvensiz bağlanma olarak ikiye ayrılıyor. Güvensiz bağlanma ise kendi içinde kaygılı ve kaçıngan olarak ikiye ayrılmaktadır. İnsanların yarısı güvenli bağlanmaya sahipken kalan yarısı ise kaygılı ve kaçıngan bağlanmaya sahiptir.
Kaygılı Bağlanma: Kaygılı bağlanma stiline sahip kişiler partnerlerine fazla yakınlık gösterme eğilimindedirler ve sıklıkla terk edilme korkusu yaşarlar.En ufak bir reddedilme işaretine karşı çok hassastırlar. İlişkide yanlış giden bir şeyler olduğuna dair bir fikir hemen bağlanma sistemlerini harekete geçirir ve sakinleşmekte zorluk yaşarlar. Partnerlerinin duygu ifadelerinin değiştiği anı çok daha hızlı fark ederler. Beden dili olumsuz ya da reddedici olduğunda bunu çok hızlı tepki vererek yakınlık aramaya başlarlar.
Kaçıngan Bağlanma: Yakınlık duygusu kaçıngan bağlanma stiline sahip insanlara huzursuz hisssettirir. İlişki içinde bile kendilerini yalnız hissederler. Partnerleriyle bağ kursalar da fiziksel ve duygusal olarak belli bir mesafeyi korumak isterler. Partnerlerini daha olumsuz değerlendirme eğilimleri vardır. Karmaşık mesajlar verirler. Dışarıya güvenmedikleri için kendilerine yetmeleri gerektiğine inanırlar. Bağ kurmaktan ve duygularını paylaşmaktan kaçınırlar. “Mükemmel partner” fikrini benimserler böylece karşılarındaki kişinin yeterince iyi olmadığına inanarak mesafeyi korumuş olurlar.
Güvenli Bağlanma: İlişkilerinde kendilerini güvenli ve rahat hissederler. Hem kendileri hem de diğerleri hakkında olumlu algıları vardır. Etkin iletişim kurarak çatışmaları iyi yönetirler. Partnerinin iyi niyetli olduğunu varsayarak affetmeye yatkındırlar. Fiziksel ve duygusal yakınlık kurmakta zorlanmazlar.Partnerlerinin iyiliğinden kendilerini sorumlu hissederler. Duygu ve düşüncelerini rahatça ifade ederler. Olumsuz işaretlere karşı aşırı hassasiyet taşımazlar.
Bağlanma stilleri kurulan ilişkilere ve yaşantılara göre zamanla değişebilir. İlişki becerilerimizi geliştirmek ve ilişkilerimizi daha güvenli bir yolla sürdürebilmek için en iyi yöntem etkin iletişimi kullanarak beklenti ve ihtiyaçlarımızı ifade edebilmek ve etkin çatışma çözme stratejileri geliştirmektir. Etkin iletişim, ilişkilerimizde bağlanma stillerimiz tarafından belirlenen ihtiyaçlarımızı anlamakta bize yardımcı olur. Bu sayede kendimizi ve partnerimizi yakından tanıyabilir ve çatışmalarımızın temelini fark edip çözüm yolları geliştirebiliriz.

Kaynakça
Bowlby, J. (1982). Attachment and loss: Retrospect and prospect. American Journal of Orthopsychiatry, 52(4), 664–678. doi:10.1111/j.1939-0025.1982.tb01456.x
Hazan, C., & Shaver, P. (1987). Romantic love conceptualized as an attachment process. Journal of Personality and Social Psychology, 52(3), 511–524. doi:10.1037/0022-3514.52.3.511
Levine, A., & Heller, R. (2010). Bağlanma: Aşkı Bulmanın ve Korumanın Bilimsel Yolları
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bağlanma Stilleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yağmur Erişen YALDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yağmur Erişen YALDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yağmur Erişen YALDIZ Fotoğraf
Psk.Yağmur Erişen YALDIZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yağmur Erişen YALDIZ'ın Makaleleri
► Öğrenme Stilleri Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bağlanma Stilleri' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Antisosyal Kişilik Bozukluğu ÇOK OKUNUYOR Nisan 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:42
Top