2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukta Tuvalet Eğitimi Otorite Savaşına Dönmesin
MAKALE #17480 © Yazan Uzm.Psk.Gülşah ÖZTÜRK ERTEN | Yayın Kasım 2016 | 3,681 Okuyucu
ÇOCUKTA TUVALET EĞİTİMİ OTORİTE SAVAŞINA DÖNMESİN

Birçok ebeveyn tuvalet eğitimi sırasında zorlanabilmekte ve nasıl davranacağını bilememektedir. Tuvalet eğitiminde dikkat edilecek ilk konu çocuğun hem fizyolojik hem de psikolojik olarak hazır oluşudur.

Tuvalet eğitiminin verileceği zaman aralığı, ebeveynlerin gözlemlerine dayanmakla birlikte fiziksel olarak çocukların bu kaslarını kontrol edebilmeye başladığı dönem olan 18-36. aylar arasındadır. Bununla birlikte her çocuk için bu olgunluk döneminin farklı olabileceği aileler tarafından bilinmeli ve çocuğun hazır olup olmadığı dikkatle izlenmelidir.

Bir diğer konu ise psikolojik boyutudur. Özellikle bu eğitimin verildiği yaş 2 yaş sendromu olarak da anılan çocukların yoğun inatlaşma dönemlerine denk gelmektedir. Çocuklar bu yaş dönemlerinde bir nevi kişisel alanlarını oluşturmaya çalışır ve ebeveyn ile güç savaşına girerler. Böylece sınırlarını öğrenirler. Bu dönemde anneyle aynı anda birçok konuda savaş başlamıştır. Örneğin kıyafet seçimi; anne havanın soğuk olduğunu söyler ve çocuk mont giymek istemese de anne en sonunda duymaz onu ve mont giydirilir. Ya da çocuk aç değilim dese de anne nettir, yemek saati gelmiştir ve o tabak bitecektir. Bunun gibi birçok girdiği güç savaşında kazandığı birkaç başarı olsa da çocuk çoğunlukla anneye karşı kaybetmiştir. Ancak şimdi tuvalet denilen bir olay vardır ki anne birden çok hassas davranmaya başlamıştır. Ses tonu çok yumuşak ve heyecanlıdır. Çocuk bir yandan kaslarını kendi başına kullanabilmenin, tutma ve bırakma eyleminin hazzını yaşarken bir yandan da anneyi bu şekilde kontrol edebildiğinin farkına varmıştır. Annenin tuvalet için bu bekleyişi çocuk için bir zaferdir. İlk defa bir alanda sadece kendisi karar verebilmektedir.

Tuvalet Eğitimi Döneminde Çevresel Koşullar

Konunun psikolojik boyutu düşünüldüğünde çocuklar için hiç kolay bir dönem değildir. Bu yüzden tuvalet eğitimine başlama sürecinin:
• Aileye yeni gelen bir kardeş
• Boşanma
• Kreşe başlama
• Geçirilen önemli hastalıklar
• Bir yakının kaybı
• Ev değişikliği vb.
Çocuğun desteklenmesi gereken yeni olayların yaşandığı bir döneme denk gelmemesi önemlidir.
Ailelerin Dikkat Etmesi Gerekenler
• Aileler çocuğun içinde bulunduğu dönemin özelliklerini iyi bilmeli ve tuvalet eğitimini çocukla otorite savaşı haline getirmemelidir.
• Bu dönem fizyolojik ve psikolojik hazır bulunuşluk gerektirdiği unutulmamalı ve çocuk istemediği takdirde eğitime başlamak için zorlanmamalıdır. Ancak aileler özendirici davranmalıdır.
• Bunun bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Sabırlı olmalı ve sert tepki vermekten kaçınılmalıdır.
• Çocuk tuvalet eğitimine başladığında aşırı sevinç ya da beklentiye girerek çok önemli bir konu haline getirilmemeli, doğal bir süreç olduğu vurgusu yapılmalıdır.
• Bu dönemde çocuğa teşvik için büyük ödüller koymak çocuğun durumu kullanabileceği bir süreç haline çevirmesine sebep olabilir.
• Cezalar, yasaklar ve sert tepkiler kesinlikle işe yaramayacaktır. Çocuğun tuvalet eğitimi sırasında bunlara maruz kalması ileride kişilik olarak otorite karşısında sıkıntı yaşayan, özgüveni düşük, aşırı düzenli bireyler olmasında rol oynayacaktır.

Tuvalet eğitimine çocuğun içinde bulunduğu gelişim dönemi de düşünülerek bu açılardan bakıldığında sadece bir tuvalet eğitimi değil aynı zamanda çocuğun kişilik oluşumunu da temelden etkileyen bir faktördür. Ebeveynlerin sorun yaşaması durumunda bir uzmandan yardım almaları hem bu süreci daha rahat atlatmalarında hem de çocuğun sağlıklı bir kişilik geliştirmesinde faydalı olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukta Tuvalet Eğitimi Otorite Savaşına Dönmesin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gülşah ÖZTÜRK ERTEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gülşah ÖZTÜRK ERTEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülşah ÖZTÜRK ERTEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Gülşah ÖZTÜRK ERTEN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülşah ÖZTÜRK ERTEN'in Yazıları
► Çocukta Tuvalet Eğitimi Psk.Barış ÜLKÜMEN
► Çocukta Tuvalet Eğitimi Psk.Gonca BAĞLAR
► Çocukta Tuvalet Eğitimi Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Tuvalet Eğitimi Psk.Büşra BÖREKÇİ
► Tuvalet Eğitimi Psk.Gözde ALPER
► Tuvalet Eğitimi Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocukta Tuvalet Eğitimi Otorite Savaşına Dönmesin' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:25
Top