2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukta Tuvalet Eğitimi
MAKALE #5648 © Yazan Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN | Yayın Ekim 2010 | 18,883 Okuyucu
Tuvalet Eğitimine Başlama Zamanı

Çocuğun tuvalet eğitimine başlama zamanı aslında onun hazır olduğu andır. Aile tuvalet eğitimine başlanılması gerektiğini, çocuğun kazandığı bazı özelliklere göre değerlendirerek karar verebilir. Çocuklar genellikle 3 yaşına kadar tuvalet eğitimini tamamlar. 3 yaşından sonra hala bu konuda sorun yaşanıyorsa bir uzmandan destek almak gerekebilir. Gecikildiğinde çocuk bu ihtiyacını kolay yoldan gidermeyi öğrenecek ve sağlıklı tuvalet eğitimi alması güçleşecektir.

Çocuk hazır olmadan tuvalet eğitimi vermeye çalışmak doğru değildir, olumsuz sonuçlara sebep olabilir. Tuvalet eğitimi verilmeden önce dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
  • Öncelikle tuvalet eğitimi sabır gerektiren ve belli bir süre harcamanız gereken bir süreçtir. Bunu kabul ederek işe başlamalısınız. Tuvalet eğitimi, çocuğun kaslarını kontrol etmeyi daha öğrenemediği, 18. aydan önce verilmeye başlanmamalıdır.
  • Çocuğu istediğiniz kadar tuvalete taşıyın, çocuk belirli bir olgunluğa gelmeden bu işi başaramaz. Tuvalet eğitiminde ve çocuğa kazandırmamız gereken birçok davranışta da hazır olma hali vardır. Çocuğun bu eğitimi kazanamaması başarılı yada başarısız tanımlamaları ile ilgili değildir. Hazır olduğunda tüm çocuklar bu eğitimi kazanırlar. Abartılı tepkilerden uzak durmanız, başarılı olduğunda “aferin kocaman oldun” yada başaramadığında üzüntünüzü belli edecek tanımlamalardan kaçınmanız gerekir.
  • Çocuğa göre tuvalet eğitimi karmaşık bir süreçtir. Fiziksel ve duygusal birçok beceriyi edinmiş olması ile ilgilidir. Dolayısıyla aranızdaki iletişim de her konuda olduğu gibi bu konuda da çok önemlidir. Aşırı baskıcı tutumlar, fiziksel açıdan kabızlığa, kişilik açısından titiz ve değişik durumlara kolay adapte olamama durumuna, dirençli ve inatçı bir kişiliğe sebep olabilir.

Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını anlamak için;
  • Gün boyunca en az iki saat kuru kalıyorsa, uykudan kuru kalkıyorsa,
  • Kakası düzenliyse ve daha önceden tahmin edilebiliyorsa,
  • Kakası veya çişi geldiğinde bunu beden veya yüz hareketlerinden anlayabiliryorsanız,
  • Basit emirleri yerine getiriyorsa,
  • Bezi ıslak olduğunda rahatsız oluyorsa ve değiştirilmesini istiyorsa,
tuvalet eğitimine başlanabilir.

Öncelikle ebeveyn çocuğa tuvalete gitmek konusunda özendirici bir tutum sergilemelidir. Tuvalete gitmek kavramı model olunarak öğretilmelidir. “benim tuvaletim geldi, tuvalete çişimi/kakamı yaptım ve rahatladım” diyerek sesli bir şekilde söylenebilir. Zaman zaman alt değiştirme esnasında çocuk tuvalete götürülerek, oturağına oturtulup 3-4 dakika beklenebilir. Burada da kurulan iletişime dikkat edilmelidir. “Buraya çişimizi/kakamızı yaparız. Seninde çişin/kakan geldiğinde buraya yapabilirsin” diyerek bu egzersizler günde birkaç kez tekrarlanabilir.

Çocuğun altı açıldığında bir daha bağlamamak için mutlaka hazır olup olmadığına karar verilmelidir. Eğer siz doğru kararı veremediyseniz çocukta da yapılması gereken bir işin başarılamadığı duygusu oluşabilir. Acele etmeyin, geç kalmaktan da sakının. Doğru zamanı yakalamak için çocuğun verdiği sinyalleri algılamakta dikkatli olun.

Bazı ailelerde bu eğitimin yaz aylarında verilmesi gerektiği gibi yanlış bir inanış var. Bu eğitime hazır olan bir çocuk için geç kalınmış bir tarih olabilir. Zaten çişini/kakasını ailesi gibi tuvalete yapabilecek yetenekleri edinmiş bir çocuk kısa zamanda bu işi halledecektir. Ufak tefek kazalar olabilir. Bunları görmezlikten gelerek nötr davranmanız gerekir. Burada sizin sürekli dikkatli olmanız, fakat çocuğu da sürekli “çişin/kakan geldi mi?” sorusuyla bunaltmamanız gerekir.

İlk zamanlarda çocuğun geceleri altı bağlanabilir. Gece alt ıslatmalarının 5-6 yaşına kadar sürdüğü gözlemlenebiliyor. Fakat başlangıçta gündüz tuvalet eğitimini kazanana kadar gece alt bağlanmaya devam edilmeli, sonra gece de bez bağlanmayarak süreç gözlemlenmelidir.

Tuvalet eğitimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler:
  • Çocuğa çiş/kaka kelimeleri öğretilmelidir.
  • Çocuğa kesinlikle bu sözcüklerin içeriği hakkında pis, kirli gibi sözcükler söylenmemeli, hatta çocuk kakasını ellemek isterse dokunmasına müsaade edilmeli, tuvalet ihtiyacı giderildiğinde ise hemen ellerin yıkanması, sifonun çekilmesi gibi ritüellere çocuk dahil edilmelidir.
  • Önemli olanın çocuğun bu işi severek ve kendi kendine halletmesi gerektiği olduğu için üzerinde baskı hissetmemelidir. Hatta tuvalete gitmekten korktuğunu yada gitmek istemediğini anladığınızda, bu eğitime ara vermeniz gerekir. Çocuk kesinlikle zorlanmamalıdır.
  • Kendi duygularınızı işe karıştırmamanız gerekir. Çişi/kakayı tuvalete yapmak temizlikle yada çocuğu daha çok sevmekle ilişkili değildir. Sadece çocuk kendisini daha rahat hissedeceği bir adım atmış olacaktır.
  • Ödül sisteminden kaçınmalı, övgü içeren sözcükler kullanılmalıdır. Çünkü çocuk ileride tuvalet alışkanlığı edinimini sadece ödül almak için yada kızdığında sizi cezalandırmak için kullanabilir.
Tuvalet eğitimi sırasında karşılaşılan sorunlar:
  • Sıvı alımı azaltılmamalıdır. Gerekirse gece alt bağlanmaya devam edilmelidir. Hedefimiz çocuğun bu kontrolü kendi kendine gerçekleştirmesi olduğu için yeme içme davranışı ve diğer koşullar normal şartlarda devam etmelidir.
  • Çocuk altını ıslattığında ona bu durum ile ilgili farkındalığını arttıracak sorular sorulmalı, ne yapılacağı ile ilgili konuşulmalı, asla çocuk bu davranışı ile ilgili eleştirilmemelidir.
  • Tuvalet eğitimini sıkıntılı bir süreç haline dönüştürmeyin. Aşırı ilgilendiğinizi yada ilgisiz kaldığınızı hissettirmeyin. Çişini/kakasını tuvalete yapmasını, herkesin buraya yaptığını anlatın.
  • Ailede değişiklik olacaksa (yeni bir bebek, ev değişikliği, yuvaya yeni başlama…) eğitimi erteleyin.
En önemlisi zorlayıcı olmadan, çocuğun hazır olmasını bekleyerek ve uygun ortam hazırlanarak bu eğitime başlanmalıdır. Gerekirse bir müddet misafirlikler ertelenmelidir. Çocuğa zaman zaman bez bağlayıp zaman zaman eğitim vermeye çalışmak çocuğun kafasını karıştırabilir. Tavırlarınız net, sakin, düzenli bir ortam ve ilgi yaratacak tarzda olmalıdır. Nitekim çocuk uygun zaman seçilmişse bu alışkanlığı bir hafta - on gün içerisinde kazanacaktır.

Sağlıklı günler dilerim…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukta Tuvalet Eğitimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın Yazıları
► Çocukta Tuvalet Eğitimi Psk.Barış ÜLKÜMEN
► Çocukta Tuvalet Eğitimi Psk.Gonca BAĞLAR
► Tuvalet Eğitimi Psk.Büşra BÖREKÇİ
► Tuvalet Eğitimi Psk.Gözde ALPER
► Tuvalet Eğitimi Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocukta Tuvalet Eğitimi' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bağlanma Psikolojisi Kasım 2017
► Psikoterapi Yöntemleri Kasım 2017
► Çocukta Öfke Kontrolü Ağustos 2016
► Oyun Terapisi Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:07
Top