2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyun Terapisi
MAKALE #16324 © Yazan Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN | Yayın Mart 2016 | 4,002 Okuyucu
OYUN TERAPİSİ

Çocuk dünyayı oyun ile keşfeder. Çocuğun en doğal ve kendilerini rahat ifade edebildiği ortam, oyunlarıdır. Yetişkinler duygu ve düşüncelerini konuşarak ifade ederler, çocuklar ise oyun ile.

Çocuklar , genellikle olumsuz yaşantılarını çabuk unutmaya yöneliktirler. Çocuklar bu nedenle hayata uyum sağlamaya yönelik oldukça başarılıdırlar. Fakat çocuklar uyum sağlama becerilerini sürekli sekteye uğratan bir ortamla karşılaştıklarında, çocuk uyum sağlama becerilerini yitirir. Geri çekilir, sık sık gündüz düşleri kurar yada ağlar, tümüyle geri çekilebilir, duygularını bastırabilir.

Oyun terapisi günümüzde çocuklarda sıkça kullanılan bir terapi yöntemidir. Oyunun çocuğun dünyasındaki yeri ve bilinmesi yüzyıllar öncesine dayanır. Plato, “Bir insanla bir yıl boyunca konuşmaktansa, 1 saat oynayarak onu daha iyi keşfedebilirsiniz” demiştir. Oyun yolu ile kişilerin iç dünyalarına girebilir, hem yardım hemde tanıma fırsatı bulunabilir. Oyun, sözel iletişimi halen yetersiz olan çocukların kendini ifade etme şeklidir. Oyun terapisi ise uzmanın çocuğun işlevselliğine yönelik tanıma ve sağaltım tekniğine verilen isimdir.

Çocuklar, spontan yalın ve açıksözlüdürler. Fakat iletişimsel becerileri ve kelime dağarcıkları henüz kısıtlıdır. Dolayısıyla terapide çocuklarla konuşmaktan çok resimlerle ve oyunla çocuğun iç dünyasını tanıma yoluna gidilir. Taklitler, rol yapma oyunları, terapide çeşitli materyallerin kullanımı ile çocuk terapiye kolayca adapte olur ve kendisini doğal yollardan ifade eder.

Oyun, çocuğun tüm gelişimsel özelliklerine katkıda bulunmaktadır. Bilişsel, sosyal, duygusal ve özbakım gibi beceriler oyunla birlikte gelişir, öğrenilir. Çocuk oynarken hayaller kurar ve denemeler yapar. Bunu yaparken de içten ve özgürdür. Bu durumda oyun, çocuğun kendini ifade etme yolunda en çok tercih edilen araçlardan biridir.
Terapist herhangi bir sebeple terapiye gelen çocuğu anlamak ve tanımak için onu cesaretlendirir ve oyun terapisi yolu ile kolayca iletişime geçer. Terapiye başlamadan önce çocuk kendisinde bir sorum olduğu için terapiye getirildiğini bilmesi gerekmez. Oyun terapisinde kelimelerden ziyade oyuncaklar, kuklalar, küçük hayvanlar, bebekler v.s. kullanılır. Çocuk böylece kendini ifade ortamı bulamadığı olayları yaşantıya dönüştürerek , olumsuz ve çatışmalı duygularını hafifletme imkanı bulur. Çoğunlukla çocuk, seanslar bittikten sonra çok daha uygun baş etme yolları geliştirmeyi öğrenir, fakat bunları normal bir oyun saatinden ayırd edemez.

Öncelikle terapist çocuğu olduğu gibi kabul eder ve asla eleştirmez, sorgulamaz. Terapist çocukla empati kurar. Terapide tüm uygulananların terapist açısından bir amacı vardır. Çocukla sıcak ve samimi bir iletişim kurulduktan sonra, amaca yönelik olarak duyguların ifade bulması açısından uygun ortam sağlanır. Terapistin amacı, terapide ortaya çıkan tüm tepkilere karşılık çocuğa içgörü kazandırmak ve davranışını ona geri yansıtmaktır. Sorumluluk çocuktadır, terapist sadece ortaya çıkan davranışların yorumunu ve geri bildirimini sağlar. Böylelikle çocukta davranışına karşılık bir farkındalık oluşmaya başlar.

Oyun terapisinin kullanıldığı alanlar:

Oyun terapisi, okulda uyum sorunu yaşayan, kardeş doğduğunda uyumsuz davranışlar geliştiren çocuklarda, konuşma bozukluğu olan çocuklarda, dikkat eksikliği yaşayan çocuklarda, sosyal uyum problemi yaşayan çocuklarda, içe kapanık, duygu ve düşüncelerini ifade etmekte zorlanan çocuklarda, korkuları olan uyku bozukluğu yaşayan çocuklarda, aile içi yaşanan olumsuz olaylardan etkilenmiş çocuklarda kullanılabilir.

Öncelikle oyun terapisinin çocuğa katkısı problemlerini uygun yollarla çözme becerisini kazanmasıdır. Bunun yanında özgüveni, sosyal uyumu, dikkati artan çocuk kendisini iyi hisseder. Terapiden olgunlaşmış ve her seferinde davranış repertuarına yeni bir şeyler eklemiş olarak çıkar. Çünkü çocuklar oyun yoluyla kalıcı ve etkili bir öğrenme yaşarlar. Öğrendiklerini de terapi esnasında yaşantıya dökme şansı elde ettiklerinden öğrendikleri kalıcı olur.

Oyun odasında çocukların duygusal ve kişilerarası problemlerini ifade etmelerine yönelik çok çeşitli oyuncaklar vardır. Çocuklar; sanat faaliyetleri, kum ve su, hayal gücü gibi oyun terapisinin çeşitli araçlarını kullanarak kendilerini ifade etme şansına sahip olurlar. Oyun odasında, oyuncak olarak, içerisinde mobilyası olan ev, oyuncak ev aletleri, oyuncaklardan oluşan aile figürleri, minik oyuncak aile hayvanlar, iletişim aracı olan telefon, araba gibi oyuncaklar ve parmak boyası, oyun hamuru, çeşitli boya kalemleri, kuklalar, oyun hamurları, kağıt ve kartonlar gibi el becerisi ile ilgili malzemeler de bulunur. Çocuk, bu oyuncak ve materyallere erişebileceği yerlerde oyun odasında durmaktadır.

Oyun Terapisi çocukların;



• Kendi iç dünyalarını anlamalarına ve yaşadıkları sıkıntılı durum üzerinde kontrol sağlamaları ve çözüm üretebilmeleri
yönünde onları geliştirir.
• İçinde yaşadıkları dünya hakkında daha çok bilgi sahibi olmalarına yardımcı olur. 

• Duygu ve düşüncelerini ifade etmeleri konusunda özgürleşmeye başlarlar.
• Zihinsel ve fiziksel gelişimlerinde kolayca ilerlemelerine yardımcı olur.
• Oyun oynayan, oyun terapisi alan çocuklar etkili sosyal beceriler geliştirebilirler.
• İlişkilerde güçlü hisseder, özgüvenleri gelişmiştir.
• Temel gelişim basamaklarında hızla ilerlerler. Gelişimleri sağlıklı olur.


• Yaşadıkları sorunları, problem alanlarını keşfeder ve kendiliğinden problemin çözümü için işbirliği yapabilirler.
• Çözüm yolarını kendileri keşfederler.


• Aile ve ebeveynler, seanslar bitiminde mutlu, uyum yeteneği artmış bir çocukla karşılaşırlar.

FİLİAL TERAPİ

Filial terapi, aileler ve çocukların birlikte oynayarak iletişimlerinin güçlenmesine katkıda bulunan bir psiko-eğitim yaklaşımıdır. Özellikle aile ve çocuk arasındaki sorunlu alanları güçlendirmekte kullanılan etkileşimsel bir oyun terapisi metodudur.
Anne baba olmak doğuştan öğrenilen bir şey değildir. Her anne - babanın etkili yada güçsüz yanları vardır. Zaman içinde çocuk yetiştirmekle ilgili bilgi ve beceriler kazanmaya ihtiyaç duyulabilir. Filial terapi ailelerin çocuklarıyla olan iletişimini güçlendirir.

Her aile, çocuğuyla sorun yaşasın yada yaşamasın filial terapiye katılabilir. Filial terapi, çocuklar ile nasıl oynamak gerektiğini, aile-çocuk arasındaki iletişim becerilerini nasıl güçlendirebileceğini öğretir.

Filial terapi alan aileler, çocukları için problem önleyici bir metot geliştirmiş olur. Çocuğun dünyasına inerek onunla uygun iletişim yöntemleri geliştirmeyi beceren aileler çocuklar ile aralarında problem çıkmasını önceden önlemiş aileler olurlar. İletişim becerileri gelişen aileler ileride ortaya çıkacak iletişimsel problemlerin ve ergenlik sorunlarının daha kolay üstesinden gelirler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Oyun Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın Yazıları
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Oyun Terapisi Psk.Bahattin MOLLAMAHMUTOĞLU
► Oyun Terapisi Psk.Elif AKSOY SİNCİ
► Oyun Terapisi Psk.Emel GÜLER
► Oyun Terapisi Psk.Umut ÇİÇEK
► Oyun Terapisi Psk.Yaprak Betül BİNİCİ
► Oyun Terapisi Pdg.Tuğba KOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Oyun Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bağlanma Psikolojisi Kasım 2017
► Psikoterapi Yöntemleri Kasım 2017
► Çocukta Öfke Kontrolü Ağustos 2016
► Kayıplar ve Yas Ocak 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:26
Top