2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Süt Dişlerinin Erken Kaybı ve Yer Tutucular
MAKALE #18049 © Yazan Dr.Dt. Cansu UZUN | Yayın Mart 2017 | 3,875 Okuyucu
Yer tutucu nedir?
Yer tutucular, erken kaybedilmiş süt dişleri yerine alttan gelecek olan daimi dişler için boşluğu koruyan sabit veya hareketli apareylerdir.
Süt dişlerinin erken kaybı çeşitli problemlere neden olabilmektedir. Bunlardan en önemlisi süt dişinin altından gelecek daimi diş boşluğunun korunmaması sonucunda oluşan çapraşıklıktır. Diş çekimini takiben yapılacak olan yer tutucular ile ileride oluşabilecek olan bu problemin önüne geçilebilmektedir. Yer tutucular, sabit yer tutucu ve hareketli yer tutucu olarak ikiye ayrılmaktadır. Sabit yer tutucular genellikle tek diş eksikliklerinde kullanılırken, hareketli yer tutucular aynı çenede birden fazla diş eksikliğinde uygulanmaktadır. Sabit yer tutucular genellikle çekim boşluğunun arkasındaki dişe bir yapıştırıcı ile sabitlenen metal apareylerdir. Sabit yer tutucular, çocuk tarafından takılıp çıkarılamayan sadece hekim tarafından takılıp çıkarılabilen apareylerdir. Hareketli yer tutucular ise çocuğun kendi kendine takıp çıkarabildiği apareylerdir, tel ve akrilik kısımlardan oluşur.
Yer tutucular, daimi dişler ağızda görünene kadar, diş hekimi kontrolünde kullanılmalıdır.

Yer tutucu kullanılmazsa ne olur?
Her süt dişi eksikliği için yer tutucu kullanılmasına gerek yoktur. Çocuğun klinik ve radyografik muayenesi sonucunda yer tutucunun gerekli olup olmadığına diş hekimi karar vermektedir. Yer tutucu kullanılıp kullanılmamasına karar verilirken en önemli faktörler, çocuğun yaşı ve dişin sürme zamanıdır.
Süt dişlerinin beslenme, konuşma ve çiğneme fonksiyonlarının yanında bir görevleri de altlarında bulunan daimi dişler için doğal bir yer tutucu olmalarıdır. Çocuklarda 11-12 yaşlarına kadar diş değişimi devam etmektedir, dolayısıyla erken yaşta kaybedilen süt azı dişlerinin yerlerinin korunmaması; boşluğun önündeki ve arkasındaki dişlerin kaymasına, devrilmesine ve boşluğun kapanmasına neden olabilmektedir. Boşluğun tamamen veya kısmen kapanması sonucunda alttan gelecek olan daimi diş yerleşecek alan bulamaz ve dişlerin sıralanmasında düzensizlikler, çapraşıklıklar meydana gelebilir. Bu da dişlerde kapanış bozukluklarına, çiğneme bozukluklarına, yer bulamadığı için daimi dişin gömülü kalmasına, boşluğa komşu olan dişlerin devrilmesi ile bölgenin temizlenmesinin zorlaşması ve bunun sonucunda periodontal dokularda problemlere ve ortodontik problemlere neden olabilmektedir.

Yer tutucu kullanırken nelere dikkat edilmelidir?
Diş hekiminin önerdiği sıklıklarda kontrollere mutlaka gidilmelidir.
Aparey düzenli olarak temizlenmeli ve fırçalanmalıdır.
Yapışkan gıdalar tüketilmemelidir.
Asitli içecekler tüketilmemelidir (Özellikle sabit yer tutucu kullanılıyorsa).
Hareketli apareyler yemek yerken çıkarılmalı, yemek sonrasında dişler fırçalanmalı ve aparey temizlenerek tekrar takılmalıdır.
Sabit yer tutucular sadece hekim tarafından takılıp çıkarılabilmektedir.
Aparey kırıldığında, çıktığında ya da kaybedildiğinde vakit kaybetmeden diş hekimine başvurulmalıdır.
Hareketli apareylerde çocuğun iş birliği çok önemlidir. Apareyler diş hekiminin önerdiği şekilde kullanılmadığı zaman çeneye uyumu bozulabilir, boşluğun önünde ve arkasındaki dişlerde devrilmeler ve sonucunda yer kaybı meydana gelebilir.

Sonuç olarak yer tutucular, erken kaybedilmiş süt dişleri yerine alttan gelecek olan daimi diş için boşluğu koruyan sabit veya hareketli apareylerdir. Erkenden alınan koruyucu önlemler sayesinde ileride oluşabilecek ortodontik ve periodontal problemler önlenebilir ve dişlerin sağlıklı bir şekilde dizilmeleri sağlanabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Süt Dişlerinin Erken Kaybı ve Yer Tutucular" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Cansu UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Cansu UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Cansu UZUN'un Makaleleri
► Erken Çürük Tedavisi Dr.Dt. Cansu UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Süt Dişlerinin Erken Kaybı ve Yer Tutucular' başlığıyla benzeşen toplam 98 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Erken Çürük Tedavisi Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:34
Top