2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısı ve Başetme Yöntemleri
MAKALE #18880 © Yazan Psk.Hayriye GÜZEL | Yayın Ekim 2017 | 2,822 Okuyucu
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YÖNTEMLERİ

Sınavı kazanamazsam tüm hayatım bitmiş demektir!
Ailem sınavı kazanmam için çok emek harcadı, eğer kazanamazsam onların emeklerini boşa çıkarmış olurum!
Sınavı kazanamazsam insanlar bana değer vermez!
Sınavı kazanamazsam aptal olduğumu düşünürler!
Kazanamazsam öğretmenlerimi hayal kırıklığına uğratırım!
Başkaları benden daha başarılı!
Sınav kaygısı yaşayan öğrencilerin bu gibi ortak söylemlerine hepimiz şahit olmuşuzdur. Peki, sınav gençlerimiz için ne anlam ifade ediyor ki ortak bir dil kullanıyorlar?
Öğrenilen bilgiyi ölçmek için kullanılan bir yöntem olan sınav, kimi öğrenciler için bir değer göstergesi, kimi öğrenciler için zekâ göstergesi, kimi öğrenciler için ise kişiliğinin değerlendirildiği bir araç olarak algılanmakta. Sınavda başarılı olamamaktan korkan öğrenci ailesinin ve sevdiklerinin ilgisini kaybedeceğini, toplumda-tabiri caizse- aptal olarak etiketleneceğini varsaymaktadır. Hatta toplumda elde ettiği ders başarısından dolayı zeki olarak kabul edilen çocuklar herhangi bir başarısızlık durumunda bu etiketi kaybetmekten korkmakta. Oysaki sınav belirli derslerle ilgili edinilen bilgiyi ölçmekte ve sadece o derslerdeki başarı durumumuzun bir göstergesi olabilmektedir. Örneğin matematik sınavına bakarak bir öğrencinin Türkçe dersindeki başarısını yordayamayız. Tıpkı sınavlar aracılığı ile zekâ ve kişilik tespiti yapamayacağımız gibi.
Sınav öncesi ve sınav esnasında hissedilen kaygı belirli bir düzeye kadar öğrencinin motivasyonunu arttırmak gibi işlevsel bir öneme sahip iken, yoğun kaygı performansı olumsuz etkileyebilmekte. Sınava bir önem atfetmeyen öğrenci herhangi bir kaygı yaşamazken, gereğinden fazla önem veren bir öğrenci yoğun stres yaşayabilmektedir. Bu yoğun stres altında ezilen çocuklar adeta soluksuz bir şekilde ders çalışma maratonuna girmekte ya da motivasyon kaybı ile ders çalışmayı bırakmakta. Hissedilen kaygı terleme, titreme, mide bulantısı, kalp atımında hızlanma, kan basıncında yükselme gibi bedensel belirtilerle de kendisini gösterebilmekte.
Kaygı ve korku duygusu, mutluluk gibi üzüntü gibi normal ve belirli durumlarda hissedilmesi gereken duygular esasında. Hiçbir durumda heyecan ve korku hissetmeyen insanlar tehlikelerden de kendisini koruyamazlar. Bu noktada tehlike ibaresi oldukça önemli. Öyleki korku durumunda ortamda gerçek bir tehlike mevcutken kaygı durumunda zihnimizde yarattığımız bir tehlike vardır. Örneğin üzerimize doğru bir aslan geldiğini görsek kuşkusuz hepimiz korkarız. Bu korku kişiyi savaşmaya ya da kaçmaya sevk eder ve hayatta kalmamıza yardımcı olan bir duygudur. Ancak sınav ile ilgili kaygı durumunda gelecekte var olmasından endişe ettiğimiz bir durum için stres yaşarız. Gerçekte ise herhangi bir tehlike mevcut değildir. Gelecekte var olmasından korktuğunuz bu olumsuz durumun sizde yarattığı kaygı ile nasıl baş edebilirsiniz gelin birlikte bakalım:
1. Tabiki bunun birincil koşulu düzenli ve yeterli ders çalışmaktan geçiyor. Kendinize bir çalışma rutini oluşturun. Özellikle ders çalışmak ile ilgili motivasyonunuzu kaybettiğinizde motivasyonunuzu artırmak için ders çalışmaya başlamanız faydalı olacaktır. Öyleki ders çalıştıkça başarı gelmekte, başarıyı tadan öğrencinin de motivasyonu artmaktadır. Unutmayın çalışmazsanız kesin olarak başarısız olursunuz ancak çalışırsanız belki başarısız olursunuz.
2. Düzenli ders çalışmanın yanında molalar vererek kişisel zamanlar yaratmak oldukça önemli. Hiç ders çalışmamak kadar gereğinden fazla ders çalışmak da beraberinde stresi ve başarısızlığı getirebilmektedir.
3. Kendinizi diğerleri ile kıyaslamaktan vazgeçin. Herkesin ders çalışma yöntemi kendisine özgüdür. Kendinizi geçmeden başkalarını geçemezsiniz. Bunun için kendi eksiklerinizin farkına varıp bu eksiklerinizi kapatmaya yönelik çalışmalısınız.
4. Sınav anında dikkatinizin dağıldığını hissederseniz kaleminizi bırakıp birkaç defa derin nefes alıp verin. Kaygı hissettiğiniz her durumda nefes egzersizlerini ve gevşeme egzersizlerini kullanabilirsiniz.( Doğru nefes egzersizi için sol elinizi karnınızın üzerine sağ elinizi de göğsünüzün üzerine koyun. Derin nefes aldığınızda karnınızın nefes verirken de göğsünüzün şiştiğini göreceksiniz. Nefesi dört saniyede alıp dört saniye tutup dört saniyede de bırakmanız gerekiyor. Birkaç defa bu uygulamayı yaptığınızda kaygınızın azaldığını göreceksiniz).
5. Dengeli beslenme ve düzenli fiziksel egzersiz yapmak da kaygı ve stresle baş etme ile ilgili başvurulabilecek yöntemlerden bir diğeri.
6. Umutsuzluğa düştüğünüzde ve aklınıza olumsuz düşünceler geldiğinde eski başarılarınızı aklınıza getirmeye çalışın. Ders çalışmak için motivasyonunuzun geldiğini göreceksiniz.
7. Sınavda istediğiniz sonucu alamasanız bile bunun hayatınızın sonu olmadığını ve her zaman ikinci bir şansınız olduğunu unutmayın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Kaygısı ve Başetme Yöntemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Hayriye GÜZEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Hayriye GÜZEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hayriye GÜZEL'in Makaleleri
► Sınav Kaygısı ve Başetme Yolları Psk.Alpaslan KESKİN
► Sınav Kaygısı ve Başetme Yolları S.Melek ÇAVUŞ KILIÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısı ve Başetme Yöntemleri' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:27
Top