2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beyaz Çayın Şaşırtıcı 10 Faydası
MAKALE #19267 © Yazan Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ | Yayın Ocak 2018 | 2,918 Okuyucu
Beyaz çayın sağlığa olan faydaları, kanser riskini azaltması, kardiyovasküler hastalıkların ve ağız hastalıklarının iyileştirmesi olarak sıralanabilir. Antioksidan ve anti-aging özellikleri vardır ki bu da sağlıklı ve kırışıksız ciltlerin korunmasına yardımcı olur. Cildi UV ışınlarının zararlı etkilerinden korur. Beyaz çay, antibakteriyel özellikleri sayesinde vücudu çeşitli enfeksiyonlara neden olan bakterilerden korur.

Şeker hastalarının, düşük kan şekeri seviyeleri, artan insülin salınımı ve aşırı susama gibi belirtilerden korunmasını sağlar. Beyaz çay ayrıca kilo vermeye de yardımcı olur.

Piyasada bulunan farklı çay türleri vardır. Yeşil çay, siyah çay ve çeşitli bitki çayları, insanların kullandığı çay tipine örnektir. Çay içilmesi çok uzun zamandır insanlar üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu bilinmektedir ve bu nedenle insanların bilgeliği, mutluluğu ve sağlığı için anahtar bir bileşen olarak bahsedilmektedir.

Ortak bir içecek olarak tüketilmesine rağmen hem geçmiş hem de günümüzde çeşitli çalışmalar yapıldıktan sonra, sağlığa bol miktarda yararları bulunmuştur. Bu faydalar nedeniyle, yüksek oranda kafein içeren kahve yerine daha iyi bir alternatif olarak kabul edilir. Yeşil çaylar ve siyah çaylar eşit derecede faydalıdır, ancak yüksek derecedeki fitokimyasalları korumada yardımcı olan en az işleme tabi tutulan beyaz çaylardır. Minimum işleme nedeniyle, beyaz çay üretimi, siyah çay veya yeşil çay üretimi için hesaplanan kadar daha az zaman ve emek gerektirir.

Beyaz Çayın Besin Değerleri

Beyaz çay vücudu hastalıklara karşı koruyan besin maddeleri ve antimikrobiyal nitelikleri içerir. Tanenler, florür ve kateşinler ve polifenoller gibi flavonoidleri içerir. Bu bileşikler, çayın sunduğu çeşitli avantajların kaynağıdır.

Beyaz Çayın Sağlık Faydaları
Çok yaşlanma ve antioksidan özelliği olan bu çay hepimiz için faydalıdır. Sağlık açısından faydaları şunlardır:

Antioksidan Ajan

Vücuttaki serbest radikallerin varlığı, vücuttaki organların hasar görmesine neden olur. Bu serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olan, onları daha az tahrip edici hale getiren polifenoller içerir. Bir çalışmanın sonucunda, beyaz çayın kandakinin yanı sıra organların antioksidan etkilerini artırabileceğini öne sürüyor.

Antiaging Özellikleri

Serbest radikallerin varlığı, yaş ilerlemesiyle ilişkili diğer zorluklarla birlikte hızlanan bir yaşlanma sürecine büyük katkıda bulunur. Antioksidan özellikli beyaz çay, erken yaşlanma riskini de azaltabilir.

Cilt bakımı

Sağlıklı ve genç cildin korunmasına yardımcı olur. Hasar gören cildin hızla onarılması ve iyileştirilmesine yardımcı olan antioksidan özelliklerinden dolayı bu çayın kullanılması önerilir. Aynı zamanda cildi ultraviyole ışınının etkilerine karşı korumada faydalıdır.

Ağız Sağlığını İyileştirir

Beyaz çaydan sağlığa faydalarında biri de ağız sağlığında düzelmesidr. Polifenollerin, flavonoidlerin ve taninlerin varlığı, plak oluşumuna neden olabilecek çeşitli bakterilerin büyümesinin engellenmesine yardımcı olur. Bu çayda bulunan florür içeriği ayrıca diş çürüklerini azaltmada etkili olabilir.

Kanseri Önlüyor

Yeşil çay gibi beyaz çay da akciğer kanseri gibi kanseri önlemede faydalı olabilir. Araştırmalar bu çayın potansiyel bir anti kanser, kemopreventif ajandır ve kanserli hücre ölümünü tetikleyebileceğini ve akciğer kanserinde yeni hücre büyümesinin önlenmesinde yardımcı olabileceğini ileri sürmektedir.

Kan Şekerini Kontrol Ediyor

Bir araştırmada, beyaz çay almanın şeker hastalarında aşırı susama (polidipsi), plazma glikoz düzeylerinde azalma ve artmış insülin salınımı gibi belirtilerden kurtulmayı sağlayabileceğini düşündürmektedir.

Kalp-Damar Hastalıklarını İyileştirir

Beyaz çay, meyveler ve sebzeler gibi çeşitli gıda ürünlerinde bulunan flavonoidler, kardiyovasküler içerir. Bu flavonoidler kan basıncını düşürmeye yardımcı olurlar. Beyaz çay ayrıca kan yağlarının dengesizliğinde, endotel fonksiyonlarının tedavisinde yardımcı olur ve düşük yoğunluklu lipoprotein oksidasyonunu engeller. Flavonoid bakımından zengin, bu şekildeki bir çayın tüketilmesi, çeşitli kalp rahatsızlıkları riskini azaltabilir.

Antibakteriyel Ajan

Hastalıklar ve tıbbi durumlar esas olarak bağışıklık sistemine saldıran ve vücudun normal bir kapasitede çalışmasını zorlaştıran patojenlerden kaynaklanmaktadır. Beyaz çay, cildimizi bakteri ve diğer mikroplardan koruyabilen antibakteriyel özelliklere sahiptir. El sabunu gibi çeşitli ürünler bu çayı önemli bir bileşen olarak kullanıyor. Beyaz çay tüketimi vücudumuzun enfeksiyona neden olan bakteri ve diğer mikroorganizmalara karşı korunmasına yardımcı olur.

Soğuk Algınlığından Korur

Çeşitli yaygın hastalıklar için iyi bir çözümdür. Beyaz çaylar gribe ve soğuk algınlığına yakalananlara rahatlama sağlar.

Kilo kaybı

Yanlış diyetler ve yanlış yiyecek seçimi kolayca kilo almaya neden olabilir. Kilo vermek, özellikle fiziksel egzersiz için zaman yoksa, kolay olmayabilir. Belli bir diyet planında yaşamak kilo verme yollarından biridir. Araştırmalar, beyaz çay içmenin yağ hücrelerinin oluşum sürecinde olan adipogenezi önleyebileceğini ve adipositler olarak adlandırılan bu yağ hücrelerinin yaşam döngüsünü kontrol edebileceğini ileri sürüyor.

Beyaz Çay nasıl tüketilir?

Demleme işlemi diğer çay tiplerine benzemektedir. Demleme yaparken saf veya temiz su kullanılması önerilir. Su, yeterince ısıtılmalı, ancak kaynama noktasına getirilmemelidir, çünkü bu hassas bileşenleri tahrip edebilir. Lezzet açısından zengin olan daha konsantre bir çay için, her zamankinden daha uzun süre bekletilmesi önerilir. 1 ila 2 çay kaşığı beyaz çay yaprağı kupa başına ideal miktardır.

Yaklaşık 2 ila 4 bardak beyaz çay içimi, bir zamanlar tek bir fincanın tüketilmesine kıyasla çok sayıda sağlık faydasına sahiptir. Aynı çay yaprakları ile birden fazla fincan hazırlayabilirsiniz. Bu aslında ekonomik açıdan değil, bu çay yapraklarındaki tüm besin maddelerini de almanızı sağlar. Dikkat edilmesi gereken önemli nokta, ikinci demlemenin birinciden daha uzun süreceğidir.

Çay içiminizi keyiflendirmek için piyasada bulunan farklı beyaz çay çeşitlerini deneyin. Belirli bir lezzete alışmak bazen cesaret kırıcı olabilir. Günümüzde beyaz çay alımını arttırarak daha sağlıklı olabilirsiniz.


KAYNAKLAR
1. Green tea, white tea, and Pelargonium purpureum increase the antioxidant capacity of plasma and some organs in mice, Koutelidakis AE1, Argyri K, Serafini M, Proestos C, Komaitis M, Pecorari M, Kapsokefalou M, Nutrition. 2009 Apr;25(4):453-8
2. White tea (Camellia sinensis Kuntze) exerts neuroprotection against hydrogen peroxide-induced toxicity in PC12 cells, López V1, Calvo MI, Plant Foods Hum Nutr. 2011 Mar;66(1):22-6.
3. Topical application of green and white tea extracts provides protection from solar-simulated ultraviolet light in human skin, Camouse MM1, Domingo DS, Swain FR, Conrad EP, Matsui MS, Maes D, Declercq L, Cooper KD, Stevens SR, Baron ED. Exp Dermatol. 2009 Jun;18(6):522-6.
4. White tea: A contributor to oral health, Amit Vanka ve Shanthi Vanka, Dent Res J (Isfahan). 2012 Jul-Aug; 9(4): 504.
5. White tea extract induces apoptosis in non-small cell lung cancer cells: the role of peroxisome proliferator-activated receptor-{gamma} and 15-lipoxygenases, Mao JT, Nie WX, Tsu IH, Jin YS, Rao JY, Lu QY, Zhang ZF, Go VL, Serio KJ, Cancer Prev Res (Phila). 2010 Sep;3(9):1132-40.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beyaz Çayın Şaşırtıcı 10 Faydası" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İnci Beyza YÜREKLİ Fotoğraf
Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ'nin Makaleleri
► Beyaz Çayın Faydaları Dyt.Fatih SERT
► Yağlar Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Beyaz Çay Dyt.Serpil TARMAN
► Yeşil Çay Özünün 10 Faydası Dyt.Seyit KALAYCI
► Edamam’ın Sağlığa 8 Faydası Dyt.Yunus Emre UZUN
► Niasin’in Bilim Temelli 9 Faydası Dyt.Yunus Emre UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Beyaz Çayın Şaşırtıcı 10 Faydası' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:39
Top