2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelikte Tüketilmesi Gereken 13 Besin
MAKALE #19584 © Yazan Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ | Yayın Mayıs 2018 | 2,644 Okuyucu
Her hamilelik farklı olduğu için, bazı kadınlar bir gıdayı daha zor tüketebilir veya hiç tüketemezler. Bazı yiyeceklerin mide bulantısı ya da bağırsak hareketlerini zorlaştırdığını hissetmeniz halinde, bir süre ara vermeniz, doktorunuza danışmanız ve bu besin yerine başka sağlıklı alternatifler aramaya çalışmanız önerilir.

Hamilelik kadınlar için çok özel ve çok dikkatli olunması gereken bir dönemdir. Bu dönemde em annenin hem de bebeğin sağlıklı kalabilmesi çok önemlidir. Sağlıklı kalabilmek için de beslenmeye özen gösterilmesi gerekmektedir. Hamilelik döneminde hem anneye hem de bebeğe fayda sağlayacak bazı besinler şu şekildedir.

Hamilelikte Tüketilmesi Gereken Besinler
Aşağıda açıklanan gıdaların ılımlı tüketimini içeren bir beslenme örüntüsüne uyarsanız, yalnızca daha hoş ve daha yumuşak bir hamilelik döneminiz olmaz, aynı zamanda siz ve bebeğiniz bu dokuz ay boyunca güvende olursunuz. Şimdi hamilelik sırasında yiyeceğimiz en iyi yiyeceklerden bazılarına daha yakından bakalım:

Avokado
Hamilelik sırasında bebeğin sinir sistemi ve beyin gelişimi için iyi miktarda folik asit gereklidir. Folik asit eksikliği olan annelerin gebelik öncesi ya da erken gebelik döneminde yeterli miktarda folik asit tüktmesi gerekir. Avokadol, folik asit, potasyum, B6 vitamini ve C vitamini açısından zengindir. B6 vitamini açısından zengin gıdalar, sabah bulantılarını önlemede yardımcı olurlar. Bununla birlikte, avokado yüksek miktarda yağ içerir, bu yüzden fazla tüketmekten kaçınmalısınız.

Deniz Tuzu
Çoğu insan sağlığını iyileştirmek, dolaşımını artırmak ve tansiyonu düşürmek için tuzdan uzak durmasına rağmen, deniz tuzu uygun fetal gelişim için çok önemli bir öğeye yani iyot mineraline sahiptir. Çoğu hamile kadına tuzdan uzak durması söylendiği için deniz tuzu çoğu zaman bu temel hormon dengeleyici besleyiciyi hamilelik diyetinize eklemenin en iyi yoludur. Ancak günde 5 gramdan fazla tuz tüketmeniz önerilmez.

Havuç
Havuç viyi bir lif, A vitamini, karotenoid ve C vitamini kaynağıdır. Havuç, kanın yenilenmesini sağlayan ve vücuttaki asit alkali oranını dengeleyen alkali elementler bakımından zengindir. Bu besin, bebekte gelişen dişlerin, kemiklerin ve gözlerin gelişimi için de önemlidir.

Ispanak ve Yeşil Yapraklı Sebzeler
Lahana, ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler A, C, K ve çok temel folik asit gibi vitaminleri içerir. Ayrıca annenin vücuduna ve bebeğe oksijen taşımak için gerekli olan demirin iyi bir kaynağıdırlar.

Mango
Bu lezzetli ve egzotik meyve, her ikisi de vücuttaki hamilelik stresinin kurbanı olan hamile iken, fetal gelişmeyi teşvik eden ve kan basıncınızı ve bağışıklık sisteminizi geliştiren harika bir potasyum, A vitamini ve C vitamini kaynağıdır. Ayrıca, mangolar mide bulantısını azaltması için de iyidir.

İncir
Taze ya da kurutulmuş incirler, kabızlığı önlemeye ya da iyileştirmeye yardımcı olan diğer herhangi bir meyve ya da sebze ile karşılaştırıldığında daha fazla miktarda lif içerir. Üç incir bir porsiyondur ve beş gram lif içerir. Ayrıca iyi miktarda kalsiyum, çinko, potasyum ve demir içerir ve bu nedenle gebelik diyetine dahil edilmeleri çok iyi bir seçenektir. İncirdeki potasyum içeriği, bu mineral özelliği için çokça övülen muzdan daha fazladır. Potasyum kan basıncını kontrol eder ve gebelik sırasında preeklampsiyi önler. Kuru incir, iyi miktarda Omega-3 yağ asidi içerir ve ayrıca iyi bir B6 vitamini kaynağıdır ve sindirime yardımcı olan bir proteolitik enzim içerir.

Yumurta
Yumurta düşük miktarda kalori içeren iyi bir protein kaynağıdır. Proteinde bulunan aminoasitler, bebeğin vücudunun gelişmesine yardımcı olur. Yumurta, bebeğin retina, beyin ve hafıza fonksiyonlarının sağlıklı gelişimi için çok iyi olan Omega-3 ve kolinin mükemmel bir kaynağıdır. Yumurtayı iyi pişirdiğinizden emin olmalısınız. Yumurtanın çiğ veya yarı pişmiş versiyonları, bulantı, kusma, karın krampları, ishal ve ateşe neden olabilen salmonelloza neden olabilir.

Patlamış Mısır
Bu besin, çok fazla sağlıklı beslenme listesinde bulunmaz, ancak patlamış mısır şaşırtıcı derecede sağlıklıdır. Bu aperatifin sağlıksın olduğunu düşünen çoğu insanın bu fikrine neden olan patlamış mısırın içerdiği tuz ve yağdır. Bununla birlikte, patlamış mısır, bebeğinizin hücre zarlarının gelişimini ve gücünü koruyabilen önemli miktarda lif, E vitamini, selenyum ve hatta bazı antioksidan bileşikler (bitki besinleri) içerir.

Balık
Somon, yüksek kaliteli protein, mineraller ve temel Omega-3 yağ asitleri için çok bir kaynaktır. Aynı zamanda bebeğin sinir sistemine zararlı olabilen metil-civa çok düşük miktardadır. Somon ve ton balığı gibi yağlı balıklar aynı zamanda D vitamini kaynaklarıdır.

Kuruyemişler
Fındık, ceviz, yer fıstığı, badem gibi kuruyemişler vücuda E vitamini ve bakır, manganez, magnezyum, selenyum, çinko, potasyum ve kalsiyum gibi önemli mineralleri içeren çok çeşitli besin öğeleri sağlar. Cevizler, bebek için beyin destekleyici DHA (Docosahexenoic acid) sağlar.

Kurubaklagiller
Siyah fasulye, barbunya, kara gözlü fasulye, kuru fasulye ve mercimek gibi çok çeşitli kurubaklagiller iyi bir demir, kalsiyum, folat ve çinko kaynağıdır. Bununla birlikte, gerekli miktarlarda protein ve lif de sağlarlar. Hamilelik sırasında gastrointestinal sistemdeki hareket yavaşlarken, lif kabızlığı önlemeye yardımcı olacaktır.

Tam Tahıllar
Tam tahıllar, hamilelikte çok önemli bir rol oynar. Yüksek lif içeriğine ve E vitamini, B1, B2, folik asit ve niasin gibi B grubu vitaminleri, selenyum ve fitoesterler gibi diğer önemli besin maddelerine sahiptirler. B vitamini, vücudun protein, karbonhidrat ve yağlardan enerji üretilmesine yardımcı olur. Tam tahıllı ekmek, tam buğday, mısır unu, arpa, esmer pirinç ve kinoa gibi besinler çok besleyicidir. Tam tahıllar, kırmızı kan hücrelerine enerji sağlayan önemli karbonhidrat kaynağıdır.

Yulaf
Yulaf, B vitamini, demir ve diğer mineraller bakımından zengindir. Ayrıca lif ile doludurlar ve sizi uzun süre tok tutar. Sütlü veya sütsüz sağlıklı bir kahvaltının bir parçası olarak tüketilebilirler. Yulaf, bu yiyeceklerin besin kalitesini artırmak için fırınlanmış yiyeceklere de eklenebilir.

KAYNAKLAR
1. Lindsay H Allen, Multiple micronutrients in pregnancy and lactation: an overview, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 81, Issue 5, 1 May 2005
2. Michael B Zimmermann, Iodine deficiency in pregnancy and the effects of maternal iodine supplementation on the offspring: a review, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 89, Issue 2, 1 February 2009, Pages 668S–672S
3. Raıney Charlene; Affleck, Mark; Bretschger, Karı; Alfın-Slater, Roslyn B. Ph.D. The California Avocado: A New Look, Nutrition Today: May-June 1994
4. M. Kathryn MenardMD, MPH, Vıtamın And Mıneral Supplement Prıor To And Durıng Pregnancy, Available online 29 June 2005.
5. Villard L , Bates CJ, Dietary intake of vitamin A precursors by rural Gambian pregnant and lactating women. Human Nutrition. Applied Nutrition [01 Apr 1987, 41(2):135-145]
6. Elizabeth D. LoosemoreMichelle P. JudgeCarol J. Lammi-Keefe, Dietary intake of essential and long-chain polyunsaturated fatty acids in pregnancy,
7.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelikte Tüketilmesi Gereken 13 Besin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İnci Beyza YÜREKLİ Fotoğraf
Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ'nin Makaleleri
► Besin ve Besin Öğeleri ÇOK OKUNUYOR Dyt.İpek AĞACA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Hamilelikte Tüketilmesi Gereken 13 Besin' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:15
Top