2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Güçlü Bağışıklık Sistemi İçin Tüketilmesi Gereken Besinler
MAKALE #14450 © Yazan Dyt.Sevde VAROL | Yayın Mart 2015 | 3,606 Okuyucu
GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİNLER

Güçlü bağışıklık sistemi demek, bulaşıcı yada salgın hastalıklardan daha az etkilenmek demek olduğu gibi ayrıca kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıklardan da korunmak anlamına geliyor. Yaralarımızın yada hastalığımızın daha hızlı iyileşmesi için de yine bağışıklığımızın güçlü olması gerekiyor.
Özellikle mevsim geçişleri yaşadığımız şu dönemlerde en çok grip, zatüre, bronşit gibi rahatsızlıkların bulaşıcı etmenlerine maruz kalıyoruz. Bu patojenlere bir de yetersiz beslenme ve güçsüz bağışıklık sistemi eklenince sağlığımız uzun süre bozuluyor. Peki bağışıklığımızı güçlendirmek için hangi besinlerden yararlanmalıyız? Bu sorunun cevabını yanıtlamak aslında birkaç besin veya vitamin adı vermekten geçmiyor. Çünkü hiçbir besin veya vitamin tek başına bağışıklığı güçlendiremiyor. Önemli olan protein, karbonhidrat, esansiyel yağ asitleri ve tabi ki vitamin ve mineral bakımından yeterli ve dengeli beslenmek gerekiyor.
Yeterli beslenmek tanımının içine sadece karnımızı doyurmak girmiyor. Sürekli hazır gıdalar, kalorisi yüksek lifi az besinler, çok tuzlu, katkı maddeli, endüstriyel şeker içeriği çok yüksek besinler tüketip karnımızı tıka basa doyurmak, bizim bağışıklık sistemimizi zayıflatıyor. Öncelikle kaliteli protein tüketmek yani aksini gerektirmeyen kronik bir rahatsızlık olmadıkça haftada en az bir kere kırmızı et, haftada iki kere balık , her gün yumurta tüketmek bağışıklığımızın mikroplarla savaşma gücünü artırıyor. Bunun yanında lif içeriği yüksek, B vitamininden zengin tam buğday veya çavdar ekmeği tüketmek de kas kaybını azaltıp daha dirençli olmamızı sağlıyor.
Yeterli ve dengeli beslenmemizi hayatımızın bir parçası yaptıktan sonra tabi ki bazı fonksiyonel besinlerle hem bağışıklığımızı güçlendirip hem de bu besinlerin toksin birikimini ve kanseri önleyici etkilerinden yararlanabiliriz. Burada önemli olan mevsiminde tüketim ve sürekli bu besinleri beslenmemizin bir parçası yapabilmemiz. Sıklıkla hem yazılı hem görsel hem de sosyal medyada karşılaştığımız her derde deva karışımlar ve kullanım süreleri aslında araştırmalara göre yetersiz kalıyor. Çünkü bir besinin potansiyel şifa etkisinden yararlanabilmek için o besinin bizim beslenmemizde daima yer bulması gerekiyor.

Bağışıklık sistemini güçlendiren birçok besin vardır. Bu besinleri güçlü birer koruyucu yapan şeyler içlerinde ki vitamin, mineral ve flavonoidlerdir. Bunların çoğu tek başına etkili olmazken hemen hemen hepsi birbirlerinin etkilerini artırırlar. Bu bileşenlerden bahsetmek gerekirse, en başında E vitamini ve C vitaminin birlikte bulundurmak gelir. Toplum tarafından hastalıklara karşı koruyucu olarak en çok bilinen vitaminin aslında tek başına böyle bir etkisi yokken E vitaminiyle buluşunca çok güçlü bir bağışıklık destekleyicisi olduğu bulunmuştur. Bunun yanında selenyum mineral içeriği bakımından bahsedeceğimiz besinlerde fazla miktarda bulunur. Selenyum, bağışıklık sisteminde rol alan bütün üyelere pozitif etkide bulunur. Bağışıklık sistemini desteklemede birinci sırada bulunan selenyum daha çok serbest radikallerin tutulmasında rol oynar. Bu nedenle yine kanserle ilişkilendirilebilinir. Kesin sonuçlar elde edilmemesine rağmen, kanser tedavisinde selenyum desteği veya selenyum içeriği yüksek besin tüketimi önerileri sıklıkla verilir. Bütün bu vitamin ve mineral içeriği bahsi geçen besinlerde ortak olduğu gibi, bu besinlerin kendilerine özgü etken maddeleri bulunmaktadır.

1)BROKOLİ: İçinde bol miktarda sülforan adını verdiğimiz ve güçlü bir bağışıklık destekleyicisi olan bir etmen madde bulunur. Sülfür içeriği yüksek olan besinler zaten her zaman en güçlü bağışıklık destekleyicileri olarak kabul görülmüşlerdir. Bunlardan en bilineni şüphesiz sarımsaktır. Brokoli de yüksek sülfürün yanında bir de C ve E vitaminleri beraber bulundurma özelliği vardır ki onu bizim listemizin başına taşır. Bunun yanında brokoliyi pişirme yöntemi önemlidir. Brokoli pişirilirken çok uzun süre yüksek ısıya maruz bırakılmamalıdır.

2)YOĞURT: Yoğurt, ayran ve kefir… Aynı besin grubunun üyeleri olan bu gıdalar içeriklerinde ki aktif probiyotiklerden dolayı bağırsak sistemimizi güçlendirir. Güçlü bağırsak sistemi kesinlikle güçlü bağışıklık sistemi anlamına gelir ki bu besin grubunun içinde bulunan bu yararlı bakteri grupları bu bağlamda, bizim en önemli yardımcılarımız olur. Yoğurdun bir başka bağışıklık destekleyici özelliği protein miktarının fazla oluşudur. Ayrıca laktoz interölansı bulunan çoğu birey de yoğurt tüketebilir. Bu nedenle yoğurt hem sağlıklı beslenme hem de bağışıklık güçlendirme adına önemli rol oynar.

3)YABAN MERSİNİ: Yaban mersini, karadut, kara üzüm gibi mor renkli meyveler çok iyi antioksidanlardır. Bu özelliklerini de zaten onlara mor renklerini veren fenolik bileşenlerin varlığından alırlar. Ayrıca organik asit ve yine E ve C vitaminin yüksek oranda bulundurması, bunun yanında selenyum , çinkodan zengin olması bu besini güçlü bir antioksidan dolayısıyla bağışıklık destekleyicisi yapar. Yaban mersini gibi doğal meyve şekeri içeren besinlerde özellikle diyabet hastalarının dikkatli tüketimi de önemlidir. Bir avuçtan fazla tüketilmesi diyabet (şeker) hastaları için uygun değildir.

4)ZENCEFİL: Zencefil besin içeriği nedeniyle güçlü bir bağışıklık sistemi destekleyicisidir. Özellikle kış aylarında düzenli olarak tüketildiğinde hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir. Bunun yanında son zamanlarda zencefille ilgili, özellikle kolon ve yumurtalık kanserine potansiyel yararları olduğuna dair ciddi çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmaların kesinlik kazanması için bu konuda daha da fazla çalışma yapılması gerektiği de bir gerçektir ama yine de beslenmemizin mutlaka günlük tüketim kısmında zencefili bulundurmanın ciddi potansiyel yararları bulunur. Ayrıca zencefil tükettikten sonra vücut ısısında düzenli artış olması, gribin terleyerek iyileşme ve yine terleme yoluyla toksin atma konusunda bize yardımcı olur.

5)YEŞİL ÇAY: Yeşil veya siyah çay olması fark etmeden içinde bulunan ‘kateşin’ etmen maddesiyle bağışıklığımıza destek olur. Yeşil çayın siyah çaydan farkı, aynı bitki olmalarına rağmen işlenme şeklidir. İşlem sırasında siyah çayda polifenol kaybı fazlalaştığından yeşil çay sağlık açısından öne geçmiş olur. Yeşil çay popülerliğini korumakta haklı özellikler taşır. Konumuz olan bağışıklık sistemi yanında birçok hastalıkta önleyici etkisiyle ilgili önemli bulgular elde edilmiştir. Hatta son araştırmalarda gribin ilerlemesini önleyebileceği bile bulunmuştur.

Bu şekilde sıraladığımız bağışıklık güçlendirici besinlerden sadece beşini sizlere anlatabildim. Bu besinleri tüketirken unutulmaması gereken en önemli şey yeterince tüketmektir. Bir başka deyişle porsiyon miktarı kontrolü iyi yapılmalıdır. Bir besin en doğal halinde bile elde edilse aşırı miktarlarda tüketmek onu zararlı hale getirebilir.

Bağışıklık sistemiyle ilgili en önemli unsurlardan biri bol bol su tüketmek ve stresten uzak durmak da gelir. Sağlıklı günler dilerim.

DYT. Sevde VAROL
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Güçlü Bağışıklık Sistemi İçin Tüketilmesi Gereken Besinler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Sevde VAROL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Sevde VAROL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sevde VAROL Fotoğraf
Dyt.Sevde VAROL
İzmir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Sevde VAROL'un Makaleleri
► Hamilelikte Tüketilmesi Gereken 13 Besin Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Bağışıklık Sistemi ve Beslenme Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Sağlıklı Bağışıklık Sistemi Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Güçlü Bağışıklık Sistemi İçin Tüketilmesi Gereken Besinler' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diyabette Beslenme Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:24
Top