2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aralıklı Oruç (İf) Diyeti ve Türleri
MAKALE #21715 © Yazan Dyt.Sevde VAROL | Yayın Eylül 2020 | 2,132 Okuyucu
Aralıklı oruç ,bir beslenme yöntemidir. Burada tek bir modelden bahsetmek mümkün değildir. Yaklaşık 40 farklı aralıklı oruç yapma yöntemi mevcuttur. Öncelikle aralıklı oruç ne demek bundan bahsetmek gerekmektedir. Aralıklı oruç, belirli bir saat, gün veya haftada yemek yemeyerek , vücutta leptin (açlık) hormonu salgılanmasını sağlayarak depolanmış yağ dokusunun azalmasını hedefleyen bir yöntemdir.
Bu tarz beslenmede günde, haftada yada ayda 1-2 kez aç kalmak ve leptin salgılatmak üzere son zamanlarda çok fazla beslenme modeli öne sürüldüğü için birçoğu aralıklı oruç olarak yöntemi olarak kullanılabilir. Bu çalışmada bu makaleden en çok tercih edilen ve şeker metabolizmamızı en az yoran 3 yöntemden bahsedeceğim.
1. (16-8) modeli
En çok bilinen ve tercih edilen model budur.Her gün 8 saat seçerek, o saatler içinde yemek yeme,daha sonraki 16 saatte ise asla hiçbir kalorili yiyecek ya da içeceği tüketmeme mantığına dayalıdır. Bu yöntem, ilk çıktığı zamanlarda 8 saat içinde istediğimiz her şeyi yeyip 16 saat aç kalarak bunu telafi edeceğimizi böylece hem zayıflayıp hem de canımızın her istediğini yiyebileceğimizi vadetmekteydi. Fakat zamanla hem yapılan araştırmalar hem de uygulayanların tecrübe ettiği gibi bu mantık işe yaramadı ve yine o 8 saat içinde sağlıklı yiyecekler tercih edilmesi gerektiği anlaşıldı. Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken bir başka husus da yeme penceresini açtığımız dolayısıyla kapattığımız saatlerin haftanın her günü birbirine benzer saatler olması.
2. Haftada 2 Gün Fasting (oruç) Yöntemi
Bu yöntemin de diğer yöntemden en büyük farkı bütün hafta haftanın her günü fasting yani açlık durumunu yaşamak değilde kendi seçtiğimiz günlerde erkek bireylerin 1000kcal, kadın bireylerin ise 800 kcal altında kalori alarak beslenmesi ve leptin hormonunu yaklaşık 20 saat boyunca salgılanmasını sağlaması. Bu yöntem hem her bireye sağlık açısından uygun olmadığından hem de yapılması kolay bir yöntem olmamasından dolayı çok tercih edilmez. Bu yöntemi doktor ve diyetisyen kontrolü dışında yapılması kesinlikle önerilmez.
3. Spontane Öğün Atlama
Yine insanların severek ve pratik bulmasından dolayı sıklıkla tercih ettikleri bir aralıklı oruç yöntemidir. Düzenli olarak değil de genelde o günün sosyal veya iş durumuna bağlı olarak mutlaka bir öğünün atlanması ve böylece her gün aynı saatte leptin salınmasından ziyade farklı zamanlarda salınmasının daha hızlı kilo verdiren bir yöntem olduğu savunularak uygulanan bir yöntemdir.
Burada önemli olan günde sadece üç öğün yemek yenilmesi ya da yemek yeniliyormuş gibi düşünülerek geriye iki öğün bırakılmasıdır.
Aralıklı Oruç Kimler İçin Uygun Değildir?
Öncelikle şeker metabolizması sorunlu olan kişiler kesinlikle bu tür aç kalınan programları uygulamamalıdırlar. Bunun nedeni leptin hormonunun zıt hormonu insülindir ve biri artarsa diğeri mutlaka azalır mantığıyla çalışır. İnsülinin çok azalması durumunda ilk açlığın bozulduğu an şiddetli bir insülin dalgalanması yaşanır bu da tam olarak şeker hastalarında kandaki insülinin kullanılmaması durumunun çok benzeri bir durumdur. Ayrıca mide rahatsızlığı , tansiyon ve böbrek sorunları olan bireylerin asla tercih etmemeleri gereken yöntemlerdir.
Unutulmaması gereken en önemli durum, beslenme programı ve beslenme yöntemi kişisel verilere dayanarak hazırlanmalı en önemlisi bireyin sağlık tablosu bu beslenme modellerine uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Doktorunuza ve diyetisyeninize mutlaka danışarak bu proramlardan birini tercih edebilirsiniz. Bir başka önemli husus da bu yöntemlerin yaşam tarzı olarak kabul görmesi gerektiği ya da en azından belli bir süre istikrarlı yapılması gerektiğidir. Bu yöntemler şok veya çok hızlı kilo verdiren değil de hormonal düzenleme üzerine kurulduğu için kilo vermek veya formda kalmak için düzenli uygulanması gerekmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aralıklı Oruç (İf) Diyeti ve Türleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Sevde VAROL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Sevde VAROL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sevde VAROL Fotoğraf
Dyt.Sevde VAROL
İzmir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Sevde VAROL'un Makaleleri
► Aralıklı Oruç (İntermittent Fasting) ÇOK OKUNUYOR Dyt.Melike ÖZDEN
► Oruç ve Diyet Dyt.Seda KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Aralıklı Oruç (İf) Diyeti ve Türleri' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diyabette Beslenme Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:19
Top