2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Zayıflamanın Temel Kuralları
MAKALE #19868 © Yazan Uzm.Dyt.Gonca YAŞAR | Yayın Eylül 2018 | 1,961 Okuyucu
Sağlıklı zayıflamanın temel kuralı yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmektir. Eğer beslenmenizdeki hataları bulursanız ve bunları birer birer hayatınızdan çıkarıp yerine doğru besinleri koyabilirseniz zaten zaman içerisinde ideal bedeninize kavuşursunuz. Öncelikle yapılan hataları ve doğruları yazalım tabi bunu sebepleri ile anlatalım ki uygulanabilirliği yüksek olsun.

1)Sabah kahvaltısı muhakkak yapılmalı tabi kahvaltı saati ne kadar erken olursa o kadar iyidir. Çünkü sabahları metabolizmanın en hızlı olduğu saatlerdir. Erken saatte yapılan kahvaltı üstelik protein içeriği yüksek olan bir kahvaltı gün içinde besin alımınızı azalttığı gibi diyet programlarında yağ kaybını yükseltir. Peki, kahvaltı yapılmazsa ne olur. Eğer tembellik edip ya da benim alışkanlığım yok diyerek ağzınıza ilk lokmayı öğle saatlerinde atarsanız vücut o saatte çalışmaya başlayacağı gibi muhtemelen gece yemeleriniz başlayacaktır. Ya da akşam yemeği çok daha kalorili olacaktır. Oysaki akşam metabolizma hızınızın düştüğü saatlerdir.

2)Muhakkak ara öğün yapılmalıdır. Biliyorum hepinizin kafası o kadar karıştı ki medyadaki haberlerden eğer ara öğünde ufak bir atıştırmalık alırsanız meyve gibi fındık, badem gibi kan şekeriniz çok düşmeyecek vücut çalışmaya devam edecek ve diğer öğüne çok acıkmanız engellenecektir.

3)Öğle ve akşam yemekleri saatinde olmalıdır. Kış dönemi için öğlen 12-12.30 iken yaz dönemi 13-13.30 akşam yemeği ise kış dönemi için 18-18.30 iken yaz dönemi 19-19.30 olabilir. Yatmadan önce son lokma en az 2.5 saat önCe olmalıdır çünkü yemeğin ya da atıştırmalığın üstüne hemen yatılması gece salgılanacak olan büyüme hormonunu salgılanmasını azaltır.

Büyüme hormonun görevleri nelerdir:

-Kas kütlesini arttırmak.

-Enerji için yağ yakımını arttırmak.

-Kan şekerini ve kas glikojen deposunu muhafaza etmek.

-İskelet yapısı gelişmemiş bireylerde boy uzamasını arttırmak.

-Kas zedelenmelerinde iyileşmeyi hızlandırmak.

-Hücre gelişimini ve hücre yenilenmesini sağlamak.

-Vücudun yeniden yapılandırmasını sağlamak.

-Besinlerle alınan kalsiyumun kemiklere geçmesini kolaylaştırmak.

-Hastalıklara karşı vücut direncini arttırmak.

-Eklemlere sıklık ve esneklik kazandırmak.

Artık geç saatlerde bunun üzerine yer misiniz bilemem J

4)Su tüketimini arttırmak, gazlı içecekler ve meyve sularından uzak durmak

Bildiğimizi sandığımız aslında çok yanlış olan bir bilgi daha geliyor şimdi. Bitki çaylarını çok tüketmek karıştırarak tüketmek vücudumuza zarar verebilir. Binlerce yıldır sağlığı korumada, ağrı ateş, uykusuzluk, isal, kabızlık gibi sorunları gidermede kullanılan bitkisel ürünlerin kullanımı son yıllarda yeniden çoğaldı ama bitkisel destekler dikkatli kullanılmazsa zehirlenme veya kanamalara varan ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir. Gingko Biloba’’nın zihinsel fonksiyonlarınızın düzelmesine destek olabileceği, ‘‘Kava’’nın stres ve anksiyeteyi azaltabileceği, ‘‘Valeriyan’’ların uykusuzluk sorununuzu çözebileceği, ‘‘Echinecia’’nın bağışıklık sisteminizi güçlendirip ‘‘Saw Palmetto’’nun prostat büyümesine ilişkin şikayetlerinizi azaltabileceği doğrudur. Sarımsak destekleri ile (Garlic) kolesterol ve kan basıncı kontrolünüz kolaylaşabilir, ‘‘Dong Qual’’ ile menopoz ve periyotlarınıza ilişkin bazı problemleriniz azalabilir.

Ama bu bitkisel destekler gerekli süre ve doz kurallarına dikkat edilmediklerinde sağlığınızı ciddi olarak tehdit edebilirler. Bununla birlikte, kontrolsüz ve dikkatsiz kullanıldığında Kava, ağır karaciğer hasarına sebep olabilmektedir. ‘‘Ephedra’’ zayıflatıcı ürünlerin pek çoğunda bulunan ve kalp-damar sistemine çok önemli zararlar veren bir bitkidir. ‘‘Borage Oil’’ karaciğer yağlanması ve kanserine yol açabileceği belirtilen bir bitkisel üründür. ‘‘Licorice’’ (meyankökü) aşırı su ve tuz birikimine, kan basıncı yükselmesine, kalp yetmezliğine sebep olabileceğine yönelik çok sayıda olgu bildirimi vardır. Görüldüğü gibi bitkisel çayların kullanımına dikkat edilmesi gerekir.

5)Gelelim Fiziksel Aktiviteye

Gelişen teknolojiye bir göz atalım. Düşünün bir aman efendim sol ayağımızı yormayalım diye otomatik vitesli arabalar icat edildi. Hepimizin elinde bir telefon veya masa başında sosyal medyaya takılan insanlar olduk. Eminim ortalama attığımız adım 2000-3000 arasındadır. En hareketliyim diyenimiz için bile yani 10000 adım hayal. Bu nedenle bırakın kilo vermeyi sağlımız için günlük 45 dakika yürümeliyiz.

6)Kesinlikle fast-food, paket ürünler, hamur işleri, şeker, beyaz un gibi kalori açısından çok yüksek besin değeri çok düşük olan yiyeceklerden uzak durmalıyız. Bunların yerine mantıklı miktarlarda olmak üzere tabi kuru meyve ve kuru yemiş tercih etmeliyiz. Hadi bakalım bu doğruları yerine koyup kilo vermeyi deneyelim.

7)En son tavsiyem ise sizler probiotik konusu... Günlük sirke,kefir,probiotic yoğurt,tarhana çorbası,turşu vs yani fermente ürün tüketimini attırmalıyız. Çünkü özellikle bağışıklık sistemi açısından çok önemlidir. DİKKAT!!

8)Zencefil ve zerdeçal tüketimini arttırmalısınız. Son yıllarda Hindistan'da onkoloji vakalarının minimal seviyeye düştüğü rapor edilmektedir. Bunun nedenininde baharatlar olduğu bildirilmektedir. Özellikle zencefil ve zerdeçal.... Fakat tüketimin yağ ve acı ile birlikte olması biyoyararlılığı arttırmaktadır.

Yeterli ve dengeli beslenme kendinize yapacağınız en güzel yatırımdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Zayıflamanın Temel Kuralları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Gonca YAŞAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Gonca YAŞAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca YAŞAR Fotoğraf
Uzm.Dyt.Gonca YAŞAR
Antalya
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi57 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Gonca YAŞAR'ın Makaleleri
► Sağlıklı Zayıflama Kuralları Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN
► Kalıcı Zayıflamanın Yolları Dyt.Zehra GÖKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Zayıflamanın Temel Kuralları' başlığıyla benzeşen toplam 77 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:20
Top