2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Yardım Almadan Önce Neler Yapmalı?
MAKALE #20718 © Yazan Psk.Dnş.Mustafa Burak ARABACI | Yayın Ağustos 2019 | 2,052 Okuyucu
Psikolojik yardım almayı düşünmek başlı başına kritik ve önemli bir seçimdir. O randevuyu almaya karar verildiği anda, beraberinde birçok şeye de karar verilmiş olunur. Yardıma ihtiyacınız olduğuna, ya da içinde bulunduğunuz duruma dair yardım istediğinize karar vermişsinizdir artık, bunu kabullenmiş olmak bile terapötik sürecin bir parçasıdır ve daha bir ruh sağlığı uzmanından randevu almadan yardım almaya başladığınızı gösterir. Hakeza, kendinize içinde bulunduğunuz durumu istediğiniz kadar etkili bir şekilde ve tek başınıza yönetemediğinizi, eğer böyle giderse sıkışıp kalacağınızı telkin etmiş, ilerlemek ve içinde bulunduğunuz sorunları aşıp önünüze bakmaya dair kararınızı kendinize bildirmişsinizdir.

Anlaşılacağı üzere, bu süreç evvela kendinizle konuşmanızla, iç konuşmanızı biriyle paylaşmak istemenizle başlar, uzun süre duymadığınız taraflarınız, geçiştirdiğiniz sorunlarınız bağırmaktadır artık ve onlara kulak vermek zorundasınızdır; ve onları biri daha, güvendiğiniz biri duysun istemeye başlamışsınızdır.

Bir ruh sağlığı uzmanı olarak söyleyebilirim ki, daha ilk randevu telefon konuşmasında netleştirildiğinde bile hattın diğer tarafında bulunan kişi, bir anda bir değişime uğrar. Esasında bu değişime niyetlenmesinin bir sonucudur, yani istediği değişimi, istediği sonuçları temin etmek; istemediklerini de bir kenarı koyabilmek için ilk adımı atmıştır. Artık daha kolay ve rahat nefes almaktadır, ümitlenmek kadar kendi için, sadece kendi için yapacağı bir şeye başlamanın hazzının onu kapladığını sezinlerim sesinden; bizzat böyle bir cümle kurmasa da adeta “hayatımın geri kalanı için en önemli adımı şimdi attım” demektedir telefonun diğer ucundaki danışanım.

Peki bu ilk adımdan sonra neler gelecek? Boşa kürek çektiğini hissetmemek, kırılmamak, yılmamak ve bu kararlılığı sürdürmek nasıl mümkün olacak? Peki ya daha önemlisi, bu ilk ve en önemli adımı atmadan önce, nelere dikkat etmeli, neler gözden geçirilmeli?

Danışmanlık sürecinden elde etmek istedikleriniz ve beklentileriniz üzerine düşünün.

Herhangi bir şeyde olduğu gibi psikolojik yardım sürecinde de beklentiler üzerine düşünmek önemlidir, ki bu yardım talebi pekala beklentisizlik, isteksizlikle de ilgili olabilir. Örneğin, geçmişinizde kalmış ama hala etkilerini üzerinde hissettiğiniz bir olaya odaklanmış ve onu çalışmak istiyor olabilirsiniz; sosyal ilişkilerde kendinizi yetersiz görüyor ve iletişim becerilerinizi geliştirmek istiyor olabilirsiniz; hatta sadece konuşmak ve bunun nereye varacağını süreç içerisinde görmek istiyor da olabilirsiniz.
Danışmanlık sürecinden beklenti ve istekleriniz kadar önemli olan bir şey de, süreçte karşılaşacağınız yeni sorunlarla, beklentilerinize ulaşmak için karşınıza çıkan engellere meydan okumanız bir emek ve çaba göstermenizi gerektirecektir, hatta bazen de, daha derinde yatan “asıl” sorun süreç içerisinde farkedeceğiniz bir şey olacak. Aynı randevu alırken verdiğiniz ilk kararda sebat edebileceğinizden emin olmanız veya emin olamamanız da süreci şekillendirecek ve her halükarda sizin hisleriniz, beklentileriniz ve yaptıklarınız, adım adım kararlarınız bu süreci şekillendirecek.

Bir miktar araştırma yapın.


Bulunduğunuz bölgede, ilçede ya da ilde bulunan psikolojik danışman ve terapistleri araştırmak; hem verdiğiniz ilk kararın nasıl şekillendireceğinizi görmek hem de nasıl bir uzmandan yardım almak isteyeceğinizin şekillenmesi açısından önemli.

Eğer sormaktan çekinmeyecekseniz, yakın çevrenize size önerebilecekleri bir uzman olup olmadığını sormak da bir seçenek olabilir. Bu aşamada, farklı bir engelle karşılaşabilirsiniz, ruh sağlığı hizmetlerinin bir işe yaramadığı çıkarımında bulunmuş deneyimleri olanların deneyimlerini dinlemek zorunda kalabilirsiniz, bir anda sizin için endişelenenleri sakinleştirme görevi üzerinize kalabilir ya da size acıyan bakışlarla karşı karşıya kalmanız da mümkün. Ya da sonuç olarak sadece istediğiniz uzman önerisini size sorduğunuz yakınlarınızdan biri verebilir. Sadece, karşılaşabilme ihtimaliniz olan şeyler içerisinde bunlar da var ve bunlara da hazır olmanız önemli. Ya da birinden öneri almayı bir yana bırakıp, sadece kendiniz de yardım alacağınız uzmanı aramayı ve bulmayı tercih edebilirsiniz.

Terapistinizi bulduktan sonra, eğer isterseniz diğer ayrıntıları da sormanız ve/veya araştırmanız mümkün. Çok uzağa gitmek istemiyorsanız size daha yakın bir yerdeki birini seçebileceğiniz gibi, süreç içerisinde randevularınızdan önce yolda olmanın sizi gevşettiğini ve görüşmelerinizden önce size iyi geldiğinin farkına varmanız da pekala mümkün. Eğer arabanız varsa ve görüşmelere onunla gidecekseniz, yakınında arabanızı park edebileceğiniz yerler bulunup bulunmadığını öğrenmek de sizi her gittiğinizde park yeri bulma stresi yaşamaktan uzak tutacaktır. Araştırmanızdaki sonraki aşama, terapi için gideceğiniz ofisin ve terapistin çalışma saatleri olabilir, kendi programınıza uydurabileceğiniz saatlerde çalışan bir terapist ile çalışmak yaptığınız işe göre sizin için daha uygun olabilir. Bunların hepsi genel olarak terapi süreci sırasında gerek zaman, gerek mekan ile ilgili karmaşaların ve anlık stres faktörlerinin terapi sürecinizi olumsuz etkilememesi için üzerinde durabileceğiniz şeyler, aynı şekilde fiziksel ve zamansal şartların sizi etkilemeyeceğini düşünüyorsanız ya da kendi şartlarınız dolayısıyla zaten etkilemeyeceğinden eminseniz; pekala bu ayrıntılar ile ilgilenmemeyi tercih etmemeniz de mümkün.

Bütçenizi gözden geçirin ve/veya yeniden düzenleyin.

Harcamalarınızı, gelir ve giderlerinizi, terapi sürecine yapacağınız harcama ile birlikte tekrar gözden geçirin. Psikolojik danışmanlık ve psikoterapinin size maliyeti seans başı olacak, seanslarınızı maddi sebeplerle ertelemek ya da geçiştirmek zorunda kalırsanız da bu alabileceğiniz faydanın önüne geçen bir unsur olacak. Bu açıdan, daha ilk randevunuzu aldığınızda, alacağınız psikolojik yardım hizmetinin bir süre bütçenizde yer edeceğini hesaba katın.

İlk randevunuz için telefon etmeden önce sorularınızı hazırlayın.

Tercihinize göre belirteceklerinizi de not alabilirsiniz; adres, isim, telefon numarası, randevu saati gibi ayrıntıları not almak için elinizin altında bir kağıt kalem bulundurmak da iyi olabilir. Randevu için aradığınız ruh sağlığı uzmanına nasıl çalıştığını, seansların süresinin ne kadar olduğunu ya da standart olarak ne sıklıkla görüşmelere gideceğinizi, terapistin lisans ve mezuniyetleri gibi ayrıntıları sormaktan çekinmeyin. Bunun yanında randevuların son dakika iptalleri söz konusu olduğunda ne yapılacağı, hava çok kötü olduğunda – mesela çok yağmur yağdığında-, ölüm kaza gibi durumlarda randevu erteleme söz konusu ise nasıl bir yol izleneceği gibi ofis prosedürlerini öğrenmeniz de hem faydalı olacak hem de sürece entegre olmanızı kolaylaştıracaktır.

Tüm bunlardan sonra, randevunuzu aldınız ve terapi süreciniz başladı. Terapi sürecinizden maksimum verim alabilmek için taleplerinizi belirtmekten, içinizden geçeni paylaşmaktan çekinmeyin (“ben bu konuda zorlanmaya başladım, ne yapabilirim bu aşamadan sonra?” "size ne anlatmalıyım, aklıma hiçbir şey gelmiyor." vb.) Psikolojik danışmanlık sürecine kendinizden ne verirseniz ancak onu alabilirsiniz, bu her zaman kolay değildir. Zihinsel efor sarfetmenizi, içgörünüzü devreye sokmanızı, zaman ve emek harcamaya dair isteğinizin sürekliliğini ve daha birçok kişisel şeyi gerektirir. Ancak, en önemli aşamayı atlattınız ve artık, eğer ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bir randevu almaya hazırsınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolojik Yardım Almadan Önce Neler Yapmalı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Mustafa Burak ARABACI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Mustafa Burak ARABACI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa Burak ARABACI Fotoğraf
Psk.Dnş.Mustafa Burak ARABACI
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Mustafa Burak ARABACI'nın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Yardım Almadan Önce Neler Yapmalı?' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:40
Top