2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zaman Her Şeyin İlacı mı?
MAKALE #20727 © Yazan Psk.Burçin KOYUNCU | Yayın Ağustos 2019 | 2,065 Okuyucu
Yaşanılan olumlu ve olumsuz olaylar bizi biz yapan tecrübelerimiz olur aslında. Fakat bizler olumsuz olayları yaşamak istemez hep olumlunun peşinde koşarız. Yine de bazen derin yaralar alırız. Bunun sonucunda da en klasik yorum; "zamanla geçer"..

Ayrılıklar kırgınlıklar kavgalar, maddi ve manevi can acıtan her türlü olay yaramızdır. Biz psikologlar bu yaraların aslında tecrübe olduğunu, hatta olgunlaşmak için gerekli olduğunu sıkça belirtiriz. Fakat yaraların verdiği acı zamanla dinmeli. Varlıkları gereklidir fakat Sürekli taze kalması sağlıklı değildir. Artık o yaraya hiçbir şey hissetmeden bakabilmelisiniz. Peki bunu bekleyerek mi yapacağız? Yani zaman mı hallediyor herşeyi?

Tabiki hayır. Zaman değildir bizi iyileştiren, zaman içerisindeki çabamızdır. geçmişte yaşar ve yaralarınızı açık bırakırsak zaman buna ilaç olamaz. Bu size sadece daha fazla acı çektirir, bu yüzden yapmanız gereken ilk şey yarayı kapatmaktır ve daha sonra iyileşmesi için zaman vermektir

. Birçok insan, problemlerinin çözümünü “kadere” bırakmıştır ya da yaralarına sadece zamanın ilaç olacağını düşünmüşlerdir. Zamanın tek başına sizin başınıza gelenlerin acısını yok etme gücü yoktur.

Zaman değil zaman içerisindeki çabamız önemli. Bunu biraz açalım;

Yaşadığımız olayları irdelemek, sebebini ve sonuçlarını görmek hazmetmeyi kolaylaştıracaktır. Ve hazmedilen olayların yara izleri acı vermemeye başlayacaktır. Yani yaramızı açık bırakıp iyileşmesini beklemek yerine bu şekilde temizleyip kapatmış olacağız. Bazı insanlarda bu kısa zamanda gerçekleşir. Bazıları ise aylarca yıllarca aynı tazelikte kalır. Bu da en çok kişinin kendisine zarar verir.

Olaylara anlam yüklemek süreci uzatacaktır. Örneğin bir ayrılık yaşamışsınızdır ve sonraki tüm olumsuzlukları da buna bağlarsanız, hayatın sonuymuş gibi bir anlam yüklerseniz o olayın verdiği zarar katlanır ve devamlılık kazanır. Zamanın ilaç olmasını istiyorsak öncelikle yaşadığımız olayın zararının gerçek büyüklüğünü görebilmek gerek. Anlam yüklersek basit ve baş edebileceğimiz bir olay bile kocaman içinden çıkılmaz bir hal alabilir zihnimizde.

Kendi gelişimimizi ve değişimimizi sağlamak da bu çabalardan biridir. Zamanı tek başına iyileştirici olarak göremiyorsak onu destekleyici olmalıyız. Canımızı yakan bir olay sonrasında kendimizdeki eksiklikleri görebilirsek, farkındalığımızı arttırabilirsek ve bize zarar veren bakış açımızı değiştirebilirsek yaralarımızın zamanla iyileşmesi zaten kaçınılmazdır.

Yaşanılan olayın gerçek boyutundaki zararları görebilmek, konuyla ilgili bakış açımızı değiştirerek gelişim ve değişim için çabalamak.. bunları kişi bazen tek başına başarabiliyor. Fakat bazen de objektif bir dış göz gerekiyor. Olayların içindeyken yaşadığımız duygu yoğunluğu kendimize objektif bakmamızı engelleyebiliyor. Bu durumda profesyonel yardım almak en sağlıklısıdır.

Bu kadar küçük olaylara üzülünür mü? Çok mu takıyorum? Bunları anlatmak komik geliyor diyen danışanlarımız oluyor. Olayların büyüklüğü kişiye göre değişir. Bizim için kriter size ne derece zarar verdiğidir. Yani önemli olan ne hissettiğimizdir.

Hiçbir acınızı küçümsemeyin. Size zarar veren her şey önemlidir. Zaman bunları aşmamıza yardımcı olacaktır fakat tek başına değil. Kaderci olmak bizleri motive eder. Bekleriz yaralarımıza zaman tanırız. Fakat tek başına kadere bırakmak zamana haksızlık olur. İyileşmediğini hissettiğimizde kadere karşı inancımız da yok olur. Kader kendini bırakmadan zorluklara mücadele etmek için bir motivasyon kaynağıdır fakat sizi iyileştiren çabanız ve zamandır..

Çaba deyince ; acıyı hissetmemek adına dikkatinizi dağıtmak, yeni şeyler yapmak, arkadaşlarınızla dışarı çıkmak gibi görebilir bireyler ... Fakat bunlar acıdan geçici olarak uzaklaşma yollarıdır iyileştirmez. İyleştiren şey acıyı görmek yüzleşmek ve bahsettiğimiz şekliyle çabalayıp yaramızın iyileşmesini beklemektir.

Tüm bunlar için geçmişte takılı kalmamak, kendiniz affedebilmek, ümitsizliğe kapılmamak ve kendinize şans verebilmek gerekir. Biraz cesur olur hayatımızın kontrolünü tekrar ele geçirirsek hiç biri imkansız değildir.

Psk. Burçin Koyuncu
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zaman Her Şeyin İlacı mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burçin KOYUNCU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burçin KOYUNCU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burçin KOYUNCU'nun Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Zaman Her Şeyin İlacı mı?' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:24
Top