2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkilerde ‘güven’ Sorunu
MAKALE #20994 © Yazan Psk.Burçin KOYUNCU | Yayın Aralık 2019 | 2,497 Okuyucu
İnsan doğası gereği, kendi değer yargıları çerçevesinde makul bulduğu doğrulara inanıp, bu doğruları içselleştirmeye eğilimlidir. Sosyal varlıklarız ve diğer insanlarla derin ilişkiler kurabilmek için güvene ihtiyaç duyarız. Yani dostluk ve aşk gibi duygusal ilişkiler, kişiler arasında gelişen çekimin yanı sıra; bu kişilerin birbirlerini “güvenilir” bulmaları sayesinde gelişir. Özellikle duygusal ilişkilerde ve evliliklerde daha da önemli hale gelen güven olgusu, söz konusu ilişkiyi göklere çıkarabileceği gibi yerin dibine de batırabilir. En temel ihtiyacımız olan güven, bir kere kaybedildiğinde ilişkileri temelinden sarsıyor ve içinde yaşanılamaz bir hale getiriyor

Peki kişiler neden partnerine olan güvenini kaybediyor?

- Kişinin partnerini kaybedeceği korkusuyla yalana başvurması
- Aldatılma
- Yaşanılan olumsuz deneyimler
- Kişinin Özgüveninin Olmaması
- Partnerin İlgisizliği

Peki İlişkinizde güven sorunu yaşayıp yaşamadığınızı nasıl anlarsınız?

Tarafların birbirine tam manasıyla güvenmediği bir ilişkinin sağlıklı şekilde devam edeceğini söylemek zordur. Eğer siz de ilişkinizde ters giden bir şeyler olduğunu düşünüyor fakat sorunu tam olarak anlamlandıramıyorsanız kendinize bazı sorular sorabilirsiniz;

Partneriniz telefonunu masada bırakıp gittiğinde telefonu alıp gizlice karıştırır mısınız?

Partnerinizin hayatında olup biten, önemli / önemsiz her şeyden haberdar olmak ister misiniz?

Bir tartışma ya da gerginlik yaşadığınızda terk edilme endişesi duyar mısınız?
İlişkinizde duygusal / cinsel yakınlık tam olsa da kendinizi yalnız hisseder misiniz?

Partnerinizin size verdiği sözleri tutmayacağını düşünüyor musunuz?

Bu soruların çoğuna evet cevabı veriyorsanız muhtemelen ilişkinizde güven sorunu hissediyorsunuz.

Güven problemim var ama aşmak için dikkat etmem gereken noktalar neler?

Şeffaf Davranın


İlişkilerde sinsice büyüyen güvensizliğin en büyük nedenlerinden biri de çiftlerin birbirine karşı yeterince şeffaf olmasıdır. Siz siz olun, hata da yapmış olsanız bunu partnerinizden saklamayın. Eğer başınız dertteyse bunu ondan saklamak yerine sorunu beraberce çözmeyi teklif etmek aranızdaki güven bağını güçlendirecektir. Ayrıca tüm bunları uygulamanız, sizin de karşı taraftan bunları beklemeye hakkınız olması demektir.

Empati kurun


Anlamsız şüpheleri aşmanın en iyi yollarından biri de “Onun yerinde ben olsaydım” cümlesini kurabilmektir. Fazlaca takılıp şüphelendiğiniz konuların muhatabı siz olsaydınız neler yapardınız bunu bir düşünün.

İletişiminizi güçlendirin


Açıkça iletişim kurmak gibisi yoktur. Eğer içinizde sizi kaygıya sürükleyen terk edilme, aldatılma ve kabul görmeme gibi korkularınız varsa bunları partnerinizle paylaşın ve aşmak istediğinizi dile getirin. En yakınınızın size böyle bir durumda kayıtsız kalması söz konusu olmayacaktır.

“Hayır”ı bir cevap olarak benimseyin


Eşiniz / sevgiliniz size bazen “Hayır” diyebilir. Bunu büyük bir dram olarak değerlendirmek yerine, hayırı geçerli bir cevap olarak benimseyin ve gerektiği zaman siz de kullanın. (Örneğin sevgilinizle yemeğe çıkmak istediğiniz bir akşam alacağınız “Hayır çünkü bu akşam arkadaşlarımla planım var” cevabını normal kabul etmeye çalışın)

Kişisel gücünüze inanın


Kafanızda dolaşan tilkileri kovmanın en iyi yollarından biri de kendinize ve benliğinize yatırım yapmaktır. Siz karakterinizi ve zihninizi ne kadar güçlendirirseniz, kendinize o kadar güvenir ve güvensizliği de kolayca bir kenara bırakabilirsiniz.

Kendinize Güvenin


Karşınızdakine güvenebilmek için en önce kendinize güvenmeniz gerektiğini unutmayın. Özgüveniniz eksik olduğu sürece karşınızdakine nasıl güvenebilirsiniz ki?

Şunu söyleyebilirim ki temel olarak belirttiğimiz bu noktalar, ilişkide güvensizliğin tabiki kesin tespit ve çözümü değildir. Fakat ilk etapta kendinizi sorgulamanıza yardımcı olur. Hatta güvensizlik, yüzeysel seviyede ise baş etmenizde de yardımcı olabilir. Konu daha derin ve baş etmekte zorlanıyorsanız bu okuduklarınız sizin farkındalığınızı arttıracaktır. Bu da uzman desteği aldığınızda ilk etap için sizi hazırlayacaktır.

İlişki çok geniş çaplı bir konu olmakla birlikte güven konusunu da birkaç cümleyle özetlemek oldukça zor. O yüzden temel anlamda tespitlere yer verip, kişisel çözümleri birebir uzman desteğiyle sağlamanın daha sağlıklı olacağını belirtmek isterim.

Etrafınızda güven hissettiğiniz kişilerin olması dileğiyle..

PSK. BURÇİN KOYUNCU
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişkilerde ‘güven’ Sorunu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burçin KOYUNCU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burçin KOYUNCU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burçin KOYUNCU'nun Yazıları
► İlişkilerde Güven Duygusu - Yeniden Güven Kazanmak Mümkün mü? ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Güven Sorunu Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İlişkilerde ‘güven’ Sorunu' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:42
Top