2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okula Başlama Sendromu- Okul Fobisi
MAKALE #20753 © Yazan Psk.Ömer KURT | Yayın Eylül 2019 | 1,404 Okuyucu
Genelde okul fobisi olarak adlandırılan bu problem, okula karşı bir korku, gitmek istememe ve bunun için direnmesi olarak açıklanıyor. Okul yaşına gelmiş çocuklar başta olmak üzere çoğu çocuk, ergen ve yetişkinlerin bu sendromdan dolayı okula karşı sorumluluklarını yerine getirmedikleri ve bu olayı bir fobiye çevirdikleri biliniyor. Genel olarak okula başlama çağında çok yaygın olan bu sendrom, uzun bir yaz tatili, yarıyıl, bayram tatillerinden sonra ve hatta hafta sonunda da ortaya çıkabilmektedir.

Çocuklar, ergenler ve yetişkinler bu olaylara karşı tepki verirler. Bazı ortak tepkilere örnek verecek olursak; baş ağrısı başta olmak üzere; kusma, baş dönmesi, mideye kramp girmesi, bulantı, bel ağrısı, ağlama, titreme, terleme… gibi belirtiler gösterir.

Bu olay ergen ve çocuklar da çok daha sık görülse bile son zamanlarda yetişkinlerde de görülmeye başlandı. Özellikle üniversite öğrencileri bu duruma karşı ortak belirtiler gösteriyor. Bu belirtilerden bazıları fizyolojik bazıları psikolojiktir. Örneğin; mide bulantısı, kusma baş ağrısı gibi belirtiler burada da kendini gösterirken, bunun yanı sıra daha rahat ve özgürce karar vereceklerinden dolayı genelde tepki olarak okula gitmezler ve bu şekilde fobi her geçen gün daha da büyüyor olacaktır. Devamında gelecek başarısızlıklar da okulu bırakma durumuna getirecektir.

Çocuklarda Okul Fobisi Nasıl Başlar;
Bu fobiyi başlatan en büyük etken ne yazık ki ebeveynlerdir. Çocuklarına karşı çok fazla koruma içgüdüsü besleyen ailelerin çocuklarının çoğunda bu fobi kendini gösterir ve yıllarca devam eder.
Aile aşırı koruyucu şekilde çocuklarına yaklaşır ve “okulda şunları yeme, herkesle arkadaş olma, masalar kirlidir çok elleme, tuvaletleri kullanma… “ gibi şeyleri söyledikten sonra çocuk okulu yavaş yavaş tehlikeli bir bölge olarak görmeye başlar ve korku duyar. Okula başlama zamanı yaklaştıkça bu tür konuşmalar devam eder. Dahası artık sadece anne-baba değil bu olaya diğer akrabalar, anneanne-babaanneler de dâhil olur. Okul onlar için çok zor ve korkutucu gelmeye başlamıştır ve gitmek istemeyecektir. Bu yüzden okulun ilk günlerinde çocukların çoğu ağlar, bayılır ya da annesini- babasını yanında ister. Okul fobisi bu şekilde başlar ve eğer tedavi edilmezse bu şekilde devam eder. Bazen söner, bazen yok olduğunu düşünürüz ama olumsuz bir olay karşısında hemen aktif olacaktır ve hayatı olumsuz etkilemeye başlayacaktır.

Çocuk Okula Neden Gitmek İstemez;
Okul fobisin nedenlerinden bir tanesi; okula başlayan çocuğun kendinden küçük kardeşi olması. Çünkü o okula gidince ev sadece küçük kardeşine kalacağını düşünür ve kardeşi evde istediğini yerken, istediği şekilde oynarken ve en önemlisi ailesinin yanındayken onun okulda öyle olmadığını düşünmesidir. (Çocuk bakış açısı ile)
Bir diğer nedeni ise sınıfların kalabalık ve istenildiği şekilde eğlenceli olmaması ve öyle gözükmemesinden dolayı olabilir.
Fobinin en büyük nedenlerinden diğeri ise annesini yitirme korkusu. Çocuklarda ve özellikle anneye çok bağlı olanlar da bu korku çok kuvvetlidir ve en ufak bir şey de bunu hissetmeye başlarlar.

Çocuğun Mizaç ve Karakteri Okul Fobisini Ortaya Çıkarabilir; Yatkın olan bazı ortak özellikler ise aşağıdakiler gibidir;
-Utangaç,
-Kolay incinen,
-Çekingen,
-Okulda arkadaş zorbalığına maruz kalma
-Başarısızlık korkusu…

Bu Durumun Önüne Geçmek İçin ne Yapılması Gerekir;

1) Genelde eve en yakın okul seçilmesi gerekir. Bu durumun nedeni ise çocuğun daha önce yabancı olmadığı bir ortamda eğitimine başlaması onun bu korkuyu kolayca yenmesine yardımcı olacaktır.

2) Çocukla okula gidince ona okul hakkında çok bilgi verilmemesi lazım daha doğrusu neler yaşayacağını söylememek daha iyi olur. Aksi bir durumda çocuğun kaygı düzeyi artar ve korku duymaya başlar.

3) Ona okulun bir sorumluluk olduğunu ve eğitim bitiminde tekrardan kavuşacaklarını güzel bir dille anlatmak gerekir.

4) Korku veya fobi çok güçlü ise; ilk seferde okulda biraz kalıp bu durumu her geçen gün azaltmak gerekir. (korkunun seviyesini belirlemek ve bu tavsiye için seçilecek yollar bir uzman eşliğinde yapılmalı.)

5) Okul fobisi için çocukla sürekli bu durumu konuşmalı. Dikkat edilmesi gereken şey ise bu duruma karşı gülünç bir şeymiş gibi davranılmamalı yoksa bunun yanında farklı bozukluklara yol açılır.

6) En önemlisi ise bir uzman eşliğinde bu duruma el atmak olur.

Psikolog Ömer KURT
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okula Başlama Sendromu- Okul Fobisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ömer KURT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ömer KURT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ömer KURT Fotoğraf
Psk.Ömer KURT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ömer KURT'un Makaleleri
► Okula Uyum Süreci ve Okul Fobisi Meral HASANDAYIOĞLU
► Okul Fobisi - Okul Sendromu Psk.Serap DUYGULU
► Okula Başlama ve Okula Uyum Süreci Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Okula Başlama Rehberi Emine ERGÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Okula Başlama Sendromu- Okul Fobisi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:27
Top