2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Yüklerimiz
MAKALE #20782 © Yazan Psk.Serhat ÖNCÜLER | Yayın Eylül 2019 | 1,946 Okuyucu
Psikolojik yüklerimizi yeni nesile aktardığımızı konuşmuştuk hatırlıyor musun? (önceki yazıya buradan ulaşabilirsin) Şimdi sıra bunun nasıl olduğunu ayrıntılandırmaya geldi. Haydi başlayalım.

Yüklerimizi canlı tutuyoruz

Başlamadan önce eğer hafızanı tazelemek istersen ilk yazıya buradan ulaşabilirsin. Psikolojik yüklerimizi nasıl canlı tutuyoruz dersin? Onları taşıyarak tabiki. Musa aleyhisselam’a israiloğulları gelip “Rabbin uyur mu ey Musa?” dediler. “Siz nasıl milletsiniz hiç Allah celle celaluhu uyur mu haşa!” dedi, sen yine de bir sor dediler. Musa aleyhisselam ” Ya Rabbi cahillikten sana sığınırım, bunlar böyle bir şey sordu, ne buyurursun diyerek Allah’a yöneldi.

Allah azze ve celle buyurdu; İki eline cam şişe(sürahi) al ve tutmaya başla! Ne kadar Ya Rabbi? Süresiz… Musa aleyhisselam başladı tutmaya. Bir saat iki saat derken artık gece sabaha yanaştı, bir uyku geldi…beşeriyet tabii… Uyumayayım kırmayayım derken bir süre sonra uyku ağır bastı, şişelerde düştü ve kırıldı. O zaman Allah celle celaluhu buyurdu ki, eğer BEN uyusaydım yerler gökler böyle birbirine girer kırılırdı, Gökleri yerleri kudretimle ben tutuyorum ey Musa!

Bu kıssa da altını çizmek istediğim nokta bir şeyi taşıdıkça ağır gelmesi ve zorlaması. Biz insanlarda yük olarak kötü anılarımızı/yaşantılarımızı sürekli taşıma halindeyiz ve zamanla onlar ağırlaşmaya başlıyor. Çünkü bizler taşımaktan yoruluyoruz ve yıpranıyoruz. Ancak çoğu kişi bu yük ile ne yapacağını, nasıl bırakabileceğini de bilmiyor.

Yük nasıl taşınır?

Anılarımızda bunu canlı tutarak taşınır. Gece yatağa yattığımızda canımızı sıkan anılar, olaylar aklınıza geliyor mu? Olayın üzerinden belki yıllar geçti ama hala hatırlayınca o günkü gibi ızdırap veriyor mu?

Yıllar içerisinde yaptığım evlilik terapilerinde görüyorum ki gelinler kayınvalidelerinden şikayetçi. (hepsi olmasa da bir kısmı) Bu annelerde zamanında kendi kayınvalidelerinden çekmiş insanlar aslında. Ve bu çekmişlik bir üzüntü,gözyaşı,öfke,hırs gibi duygu yükleri oluşturmuş. Peki bu duygu yükünü ne yapmışlar. Oğullarıyla evlenen hanımlara aktarmışlar! Yaptığını beğenmemiş,şikayet etmiş,kötü davranmış derken gelini de kendinden soğutmuş vb. Tam da söylediğim şey farkettin mi? Kendisinde ki travmayı başka bir insana da böylece aktarmış oluyor ve bu duygu yüklerinin belki uzun bir süre, ard arda gelen jenerasyonlar boyunca devam etmesine vesile oluyor. Belki bunu o insana söylesek ” Ah oğlum biz neler çektik bir bilsen!” diyecek ama bu bir bahane değil.


Tabii bu sadece bir örnekti bunun dışında Alkolik babasından yaşadıklarını kendi çocuklarına yaşatan, küçükken dayak yiyerek büyüyen ve şimdi büyümüşken o etrafındakileri döven, eşi tarafından aldatılmış ve artık aldatan vb… Yani kısaca yaşadığını yaşatan bir hale gelen insanlar yüklerini taşımakla kalmıyor aktarıyor.

Yükleri bırakmak

Yükleri bırakmak gerek. Nasıl yapılacağının cevabı önce yüklerimizi farketmekle başlar. Üzerinden uzun zaman geçse de içimizi sızlatan şeyler bizde iz bırakmış demektir. Nasıl ki bir yere darbe vursak orada bir iz bırakıyor, bunun psikolojik yansıması da ruhen bir zedelenme diyebiliriz. Böyle durumlar hemen herkeste bulunabilir. Onları farketmek ilk adımdır. Gözlerinizi kapatıp düşünün, sizi bu hayatta neler yaralamış veya hangi ilişkiler yıpratmış olabilir ?Az çok gözünüzde canlanacaktır. Onları taşımaya devam ettikçe kendiniz de çevreniz de zarar görecektir. Bırakmaya istekli olun. Bunun yolunu konuşacağız. Sizden isteğim bir sonraki yazıya kadar hayatınızda üç tane bu tanıma uyan olayı/ilişkiyi not almak olacak.

Bir sonraki yazıda bunları nasıl bırakabiliriz veya hafifletebiliriz onu konuşuyor olacağız inşaAllah. Şimdilik hoşçakalın
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolojik Yüklerimiz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serhat ÖNCÜLER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serhat ÖNCÜLER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serhat ÖNCÜLER Fotoğraf
Psk.Serhat ÖNCÜLER
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serhat ÖNCÜLER'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Yüklerimiz' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Duygulanın Ekim 2019
► Okb Nasıl Tedavi Edilir? Eylül 2019
► İyi ve Kötü Ağustos 2019
► Sosyal Kaygı ile Mücadele Ağustos 2019
◊ Cübbeli Psikolog Kasım 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:50
Top