2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cübbeli Psikolog
YAZI #6034 © Yazan Psk.Serhat ÖNCÜLER | Yayın Kasım 2019
Cübbeli psikolog olarak sıkça karşılaştığım bir diyaloğu sizlerle paylaşarak yazıma başlayayım.

x kişisi; - Siz hocasınız değil mi?
Bu fakir; - Hayır, ben henüz talebeyim
- Yok canım cidden mi? Ne işle meşgulsünüz?
- Psikoloğum
- ?!?!

Bu ve buna benzer halleri otobüs durağında, tren istasyonunda, sokakta, alışverişte,camide yani neredeyse her yerde sıkça yaşıyorum.

İnsanımız, bu kisvedeki birisini cami dışında bir yerde hele imam mesleği dışında bir işte düşünmekte zorlanıyor. (1) İnsanımız cübbeli psikolog görmeye alışık değil. Peki meslektaşlarım ve ruh sağlığı alanı müslümanlığı yaşayan psikologlara hazır mı veya nasıl bakıyor? Aslında benzer şekilde bakıyor. İnsanların müslüman olmanla bir sorunları yok yeter ki dinini hayatına ve işine yansıtma, müslümanlığı camide yaşa dışarı çıkınca çağa uy. Geçen aylarda psikanalizle ilgili bir söyleşiye katılmak için Ankara'da bulunan bir vakıf üniversitesindeki programa kayıt yaptırdım. Program cuma gününe geldiğinden kampüste cuma namazı kılınan bir mescid var mı sormak için öğrenci işlerini aradım. Bir kaç kez aktarıldıktan sonra görüştüğüm yetkili ilk kez böyle bir şey sorulduğunu ve böyle bir imkanın olmadığını söyledi. Programa katıldığımda insanların üzerimdeki garipser bakışlarına bir şey diyemem sonuçta bu giyimde bir psikoloğun alışılmış olmadığını anlayabiliyorum. Ancak mesleğimizin tanınmışlarından Üstün Dökmen beyefendinin "Psikolog terapide başörtüsü takamaz,inşaAllah diyemez." yaklaşımını anlamam hoş görmem mümkün değil. Demek ki cübbeli psikolog desek düşer bayılır. Elhamdülillah cübbemle sarığımla kabul ediyorum hastalarımı. Ben olduğum gibi görünmez ve yaşamazsam bana başvuranlara nasıl kendileri gibi olmak yolunda rehber olabilirim?*Anlaşılan bu kişinin yıllarca okuması da kafasındaki bazı ön yargıları giderememiş.

Tırtılın Kozaya Dönüşümü

Ben hayatım boyunca cübbe giyer sarık sarar değildim ne yazık ki. Geçmişte çağımız erkekleri gibi giyinir ve benzer düşünürdüm. Sonra bir kaç olay vesile oldu ve Allah islamı öğrenmek yaşamak isteğini bana lütfetti. Tıpkı tırtılın kozaya dönüşümü gibi bu bir süreç işidir. Bende bir kozada kendimi var etme çabasındayım elhamdülillah. Sarık ve cübbe de sünnet aşkının tezahürleridir efendim. Ama ben hamdım piştim demenin yakınında bile değilim. Bir koza içindeyim henüz.* Peki katıldığım onca eğitim,deneyim onlar ne oldu? Aslında psikolog Serhat Öncüler, cübbeli psikolog Serhat olunca bunlar değişmedi. Aksine bahsedeceğim yeni ufuklar açıldı ancak süreç içerisinde bazı danışanlarım yavaş yavaş çalışmamızı bıraktılar. Buna üzülmedim diyemem. Şaşırmayın bende insanım. Psikolog üzülür mü? Ne sandınız tabii üzülür. İnanılanın aksine çalışmalarımda duygumu sık sık ama gerektikçe kullanırım ve paylaşırım. Duygu ne önemli şeydir (bknz)

Dindar Psikolog Kimdir?

Bir açıklamayla başlamam yerinde olur. Meslektaşlarımı "dinli - dinsiz" diye ayırmaya çalışmıyorum. Sadece dindar psikolog nasıl olur ilk önce onu tanımlamaya çalışıyorum. Dindar psikolog, öncelikle dini değerlerini yaşamaya çalışan bir ruh sağlığı uzmanıdır. Kısaca bu kadar. Eğitiminde bir fark yoktur. Mesela bu fakir Maltepe Üniversitesini burslu okudum ve sonrasında psikoterapist olmak için gerekli süreçlerden geçtim ve bir çok eğitim aldım. ( bknz özgeçmişim)

Açıldığını söylediğim yeni ufukları sırası gelmişken ele alalım. Günümüz psikolojisi batı menşelidir. İslam tarihinde bir çok düşünürün psikoterapi yaptığı bilinmez ya da bilerek anlatılmaz ancak psikoterapi bizde batıdan çok daha önce başlamıştır. Günümüz psikolojisi batı menşeli olunca hayatı onların gözünden görmek gerekiyor ve bu noksan kalıyor. Çünkü batı dünyası çok uzun zaman önce manevi taraflarıyla olan bağlantılarını materyalist hedefler uğruna kestiler. Durum böyle olunca dünyaya sıkı sıkıya bağlandılar ve herşeyi de biyolojik materyal bir bakışla açıklamaya mecbur kaldılar. Oysa İslam kültürü ve derinliği insanı tüm bu kısıtlamanın çok ötesine taşıyor ve çalışmamızı* yaratılışına uygun olan iç dengesine ulaşma yollarına götürüyor. Şimdilik bu kadar diyelim.

Bazen aklıma geliyor, papaz kıyafetli bir terapist olsa veya kafasında kipası göğsüne kadar uzamış sakallı bir terapist olsa veya budist kıyafetli turuncu şalı ve kazanmış saçlarıyla bir terapist olsa insanlar bu derece garipser miydi? Sanmıyorum ne yazık ki.* Çevremde de bunu test etmişimdir. Ne kadar üzülsem de ülkemizde islama ve islamı hatırlatan şeylere bir karşı duruş var.* Peki biz devam edelim

Dindar Psikolog ne yapar?

Uzun zamandır bana başvuran danışanlarımdan şunu duyuyorum. Daha önce de psikologlara başvurmışlar ancak bir sebeple bırakmışlar. Danışanıma önceki tedavilerini nasıl bıraktığını her zaman sormaya çalışırım. Böylece tedavi uyumunu anlar ve beklentilerini açma fırsatım olur. Aldığım yanıtlardan anladım ki manevi eksiklikten bir rahatsızlık duymuşlar. Şöyle ki; Terapistleri birine kafa dağıtması için alkol almasını ve daha bahsetmek istemeyeceğim bazı uygunsuz işler yapmasını tavsiye etmiş, namaz kılamadığını söyleyen bir danışana bunun bir sorun olmadığını ima etmişler. Bu vahim yaklaşımlar süreci noktalamış. (2) Dindar psikolog ne yapar? Başvuru sahibinin sıkıntılarının bilimsel açıklamaları yanında manevi yaşantısını, kulluk bilincini, Allah ile olan ilişkisini de göz önüne alır ve denkleme bunları da katar. Güzel soru sormak ilmin yarısıdır (hadisi şerif) Doğru sorular insanı gayrete getirir sıkıntılarını bir başka şekilde ifade etmeye şevke getirir. Bunları da göz önüne alınca anamnez tamam olur. (3)

Dindar Psikolog kimlere bakar?

Kendim için cevap vermeliyim, Bendeniz çocuklarla çalışmıyorum yetişkin ruh sağlığı ve tedavileri konusunda uzmanlaştım elhamdülillah. Evlilik danışmanlığı öfke kontrolü sınav kaygısı, çalışamama, uyku sorunları, depresyon, kaygı, takıntı, obsesif kompulsif bozukluk, panik bozukluk, panik atak, travma, yas, sosyal kaygı, anksiyeteler vb daha bir çoğuyla çalışıyorum. Ancak belirtmeliyim ki bana başvuranların müslüman olması da şart değildir, ortak bir çalışma temposu yakalayınca çok güzel sonuçların ortaya çıktığını defalarca görmüşümdür meslek hayatımda. 9 yıldır danışan görüyorum. Çünkü her insanın kendi inancı var ve önemli olan ilişkidir.

Online Terapi

Online Terapi benim içinde yeni bir alan sayılır. Özellikle yurtdışında yaşayan ancak ihtiyaçlarına doğru açılardan yaklaşacak psikolog bulmakta zorlanan bir çok kişi online terapi seçeneğine yöneliyor. Son bir kaç yılda Almanya,Rusya,Hollanda,İngiltere ve daha bir çok Türkiyedeki şehirlerden insanlar danışanım oldu hala da online terapi yapmaya çalışıyorum. Teknolojiyi hayra kullanmak bu olsa gerek. Görüntülü ve gerekirse görüntüsüz konuşma şeklinde terapi yapıyorum ve faydaya vesile oluyor şifa Allahtandır.

Artık toparlamaya başlayalım. Sizlerle yaşantımdan bir bölümü paylaşmaya çalıştım. Cübbeli psikolog olarak diyorum ki efendim Allahtan korkan birinden korkmayın,çekinmeyin. Böyle insanların sayısını artıralım kendimizi eğitelim, dünya ile olan işimizi düşündüğümüz kadar ahiretimizi de düşünelim. Birbirimizi tavsiye ederekte yardımcı ve destek olalım. Psikoloji alanında inancını işine yansıtan uzmanlar çoğalıyor elhamdülillah dua edelim sayıları çok artsın. Allah'a emanet olun.


Dipnotlar

(1) Bir imam efendinin sarık cübbe ile sokakta gezdiğini pek görmezsiniz. Sanki cami üniforması gibi kullanır oldular bu sünneti. Allah tekrar sünnete döndürsün,Amin

(2) İnancı ne olursa olsun kendisine saygısı olan hiç bir meslektaşım danışanının önemli gördüğü bir konuyu küçümsemez. Bunu yapan birisi varsa eğer bilin ki zatındaki bir eksiklikten kaynaklıdır.

(3) Anamnez terapi boyunca devam eden bir süreçtir ancak ilk görüşmelerde tedavi konusunda bir yol haritası çıkarmak için yapılan görüşmeye anamnez diyebiliriz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serhat ÖNCÜLER Fotoğraf
Psk.Serhat ÖNCÜLER
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serhat ÖNCÜLER'in Makaleleri
► Psikolog İş Ne İş Yapar? Psk.M.Enes İMERT
► Rehabilitasyonda Psikolog Psk.Zehra Ayça AYSEN
► Psikolog Kimdir? Psk.Tuğçe EYİKOÇAK
► Psikolog mu? Psikiyatrist mi? Psk.Mustafa GÖDEŞ
► Psikolog Kimdir? Psk.Gizem PEKCAN
► Psikolog Ne Yapar? Psk.Özlem DEMİRCİ
► Psikolog Problemimi Çözer mi? Psk.Ceren TATAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Cübbeli Psikolog' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Duygulanın Ekim 2019
► Psikolojik Yüklerimiz Eylül 2019
► Okb Nasıl Tedavi Edilir? Eylül 2019
► İyi ve Kötü Ağustos 2019
► Sosyal Kaygı ile Mücadele Ağustos 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:36
Top