2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Online Terapi Nasıl Yapılır
MAKALE #21311 © Yazan Psk.Serhat ÖNCÜLER | Yayın Nisan 2020 | 1,894 Okuyucu
Online Terapi nasıl yapılır


Bir terapistin ofisine gitmek heyecanlı bir iştir. İlk görüşme bir tanışma, dertlerini elinden geldiğince anlatma ve bir çözüm isteme görüşmesidir. Peki Online terapi nasıl yapılır şimdi bu soruya yanıtlar arayalım.

Örneğin sabah kahvaltınızı yaptınız ve güne başlamaya hazırsınız. Güzelce giyindiniz, birazdan terapi seansınız başlayacak aklınızda konuşmak istediklerinizi planlıyorsunuz. Bazı sorularda not almıştınız hafta içinde onları da terapistinize soracaksınız. Salonda koltuğunuza kuruldunuz, telefonu karşınıza aldınız ve Psikoterapistinizi anlaştığınız saatte görüntülü aradınız. Bu kadar basit. Evden çıkma, trafik, arabaya park yeri arama derdi yok. Yapılacak şey bir uzman terapist, bir cihaz (akıllı telefon veya bilgisayar) kulaklık ve sakin bir ortam bulmak. Geriye terapi yolculuğuna çıkmak kalıyor.

Online terapi nedir

Online Terapi nedir bu günlerde sıkça sorulan bir soru. Online terapi seansı, internet üzerinden görüntülü veya görüntüsüz şekilde yapılan bir arama aracılığıyla terapist ve danışanın buluşması ve çalışması demektir. İlerleyen teknoloji bu imkanı da sağlamıştır. Gün geçtikçe insanların sıkıntıları arttıkça terapist ihtiyacı daha da artmıştır. Buna çözüm olarak biz terapistler insanlara ulaşmanın ve şifaya vesile olmanın farklı yollarını bulmak durumunda kaldık. Bir hizmetin toplumun büyük bir kesimine hitap etmesi önemlidir. O yüzden teknoloji güzel bir fırsat sunuyor.

Online terapiyle hangi hastalıklar ele alınabilir

Aslında bir fark yok gibi, online terapiyle hangi hastalıklar ele alınabilir derseniz, intihar riski bulunan kişiler dışında (bir hastaneye başvurmasını tavsiye ediyorum.) her psikolojik durum çalışılabilir. O halde depresyon, Panik Atak, okb yani obsesif kompulsif bozukluk, sosyal fobi, sınav kaygısı, kilo verme veya alma zorluğu ve hatta aile danışmanlığı da yapılabilir. Evet şaşırmayın insanlar akrabalarıyla görüntülü görüşme yapabiliyor neden çift terapisi yapamasın? Kendi deneyimimde Rusyadan Hollandadan Almanyadan İngiltereden ve Türkiyenin bir çok farklı ilinden danışanlarla online terapi şeklinde çalıştım ve çalışmaya devam etmekteyim. Mesafelerin ve ülke sınırlarının bir önemi kalmıyor bu imkanla birlikte.


Online terapi avantajları nelerdir


Online terapi avantajları nelerdir desek bence en ön sırada geleni kesinlikle ulaşılabilirliktir. Düşünün atamanız çıktı bir köye. Ancak bir psikoterapistle görüşmeniz gerekiyor, hayatınızın zor bir dönemindesiniz. Nasıl ulaşacaksınız iyi bir uzmana? İşte burda online terapi devreye giriyor elhamdülillah. Özellikle bir çok danışanımdan duyuyorum ki kendi fikir dünyalarına yakın, kendilerine benzer hissettikleri bir uzmana ulaşmakta zorlanıyorlar. Özellikle yurt dışında yaşayanlar için bu daha zor takdir edersiniz ki.

Bir diğer avantaj ise pratiklik. Kimi zaman günün koşuşturmasında terapiye vakit ayırmak zor olabiliyor bazısı için. Bazı danışanları, kış gecelerinin uzunluğundan da faydalanarak bende akşam özellikle yatsıdan sonra görmeyi tercih ediyorum. O saatte ofisimde olamazdım dolayısıyla bu da güzel bir olanak oluyor.

Online terapinin terapi yöntemi nedir?

Özellikle şu yöntemdir diyemesem de daha çözüm odaklı yöntemleri kullanmakta fayda görüyorum. Online terapinin yöntemi nedir düşünülürse tek bir yöntem değil eklektik bir çalışma olması akla yatkın olur. Bilişsel yöntem bu açıdan öne çıkıyor ama genel olarak psikanaliz dışında ki bir çok yöntem online psikoterapi de kullanılabilir. Önemli olan karşılıklı güven ve ilişkidir. Bir ilişkide ne ararsınız? Herhangi bir ilişkide? Üç şey temeli oluşturur: Güven açıklık dürüstlük. Bir markete gitsem bu üç şeyin olduğuna güvenemesem ordan nasıl alışveriş yapabilirim ki değil mi? Bir markette bile güven bu kadar önemli iken terapide nasıl olmaz? O yüzden belli düzeyde karşılıklı güven oluşursa tedavi çok güzel ilerliyor biiznillah.

Toparlamak gerekirse günümüz teknolojisi tedaviyi evinizin rahat ortamında alabilmenizin önünü açmış bulunuyor. Bir tık kadar uzağınızda. Bu fırsatı değerlendirin eğer gerek var ise.

Allah celle celaluhu hepimize hayırlı şifalar lütfetsin, Amin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Online Terapi Nasıl Yapılır" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serhat ÖNCÜLER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serhat ÖNCÜLER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serhat ÖNCÜLER Fotoğraf
Psk.Serhat ÖNCÜLER
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serhat ÖNCÜLER'in Yazıları
► Online Terapi - Online Emdr Terapisi Psk.Aygün Tuçe ATAŞ
► Online Terapi - Online Emdr Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER
► Online Terapi Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
► Online Terapi Nedir? Psk.Beyza ERGEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Online Terapi Nasıl Yapılır' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Duygulanın Ekim 2019
► Psikolojik Yüklerimiz Eylül 2019
► Okb Nasıl Tedavi Edilir? Eylül 2019
► İyi ve Kötü Ağustos 2019
► Sosyal Kaygı ile Mücadele Ağustos 2019
◊ Cübbeli Psikolog Kasım 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:07
Top