2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Online Terapi, Online Terapist ve Canlı Psikolojik Danışma Kavramları
MAKALE #5202 © Yazan Psk.İlhan BOZKURT | Yayın Temmuz 2010 | 9,115 Okuyucu
ONLİNE TERAPİ, ONLİNETERAPİST,CANLI PSİKOLOJİK DANIŞMA KAVRAMLARI

Online terapi, onlineterapist, e-psikoterapi, sanal psikolog, canlı psikolojik destek, canlı psikolojik danışma gibi kavramlar son yıllarda internet ortamında yaygınlaşmaya başlayan kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Psikolojik sorunlarla ilgili yeni bir uygulama sayabileceğimiz online terapi hemen her alanla ilgili hizmet alım imkanı tanıyan internet ortamnda bilinirliği arttıkça gelecek yılarda başvuru sayısı artacak bir uygulamadır.

Çağımızda artık her alanda olduğu gibi sağlık alanında da ülkeler online uygulamalara geçmeye başlamıştır.Hastanelerde en basit örneğiyle doktora randevu alma sistemiyle başlayan internet uygulamaları, e- recete denemelerine kadar ilerlemiştir. Bazı avrupa ülkeleri artık hekime ilk muayeneden sonra ilaç takiplerinin internet bağlantısıyla doktor tarafından hastayla online görüşerek yapılmasına ve e-recete yazmaya imkan vermeye başlamıştır.

Bu uygulama ile hastalara sağlık hizmetlerine kolay ulaşım imkanı sağlandığı gibi hastaneler açısından da iş yükünü azaltıcı ve ekonomik bir hasta takip uygulaması başlatılmış oluyor. Türkiye’de de yakın zamanda bu yönde düzenlemeleri göreceğiz diye düşünüyorum.
ONLİNE TERAPİ, CANLI PSİKOLOJİK DANIŞMANIN AVANTAJLARI

Online terapi nin yani canlı psikolojik danışma ya da maille psikolojik danışmanın yüzyüze daışmaya göre çeşitli avantajları vardır bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
Özellikle yüzyüze danışmadan çekinilen ve kişi için mahrem olan konularda online terapi kolay bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin, cinsel konulardaki sorunlarla ilgili psikolojik danışma, sosyal çekiniklik-sosyal fobi durumlarında sıklıkla bu başvuru yöntemi kullanılmaktadır.

Yine zaman açısından mesai saatleri içinde psikoloğa gitme fırsatı bulamayan kişiler için de bu yöntem kolaylık sağlamaktadır.

Engelli bireyler için online terapi uygulaması büyük kolaylık sağlar. Bedensel engellli bireylerin evinde psikoljik destek alması online terapi uygulamasıyla kolaylık sağlarken yine konuşma ve işitme engellilerin kendilerini yazarak ifade etme, okuyarak psikolojik destek alma imkanlarıda bu yöntemle sağlanabilmektedir.

Ailesi ya da yakınları tararafından psikoloğa gitmeye ikna edilemeyen kişler internet üzerinden psikologla görüşmeyi daha kolay kabul etmektedir.Bu görüşmeden sonra yüzyüze görüşmeyi de kabul oranları yükselmektedir.

Yine bulunduğu yerde istediği psikologla görüşme fırsatı olmayan kişiler için de online terapiler, online terapi kolay ulaşırlık imkanı tanımaktadır. Kişi bulunduğu ildeki psikologla görüşmek istemiyorsa internet aracılığıyla istediği psikoloğu tercih etme imkanını da yakalayabilmektedir.

Online terapi, canlı psikolojik danışma nın diğer bıranşlara göre ilaç gerekmeyen her sorunda internet üzerinden çözüm üretme imkanı bulunması gibi önemli bir avantajı da vardır. Örneğin cerrahi bir konuda genel cerrahi uzamanına danışıldığında cerrahın hastalığa müdahele imkanı internet ortamında yoktur ve tedavi için klıniğe gidilmesi zorunluluktur, oysaki online terapide direk müdahele ve tedavi imkanı internet üzerinden vardır.

ONLİNE TERAPİDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR:

Onlineterapist kavramını bir çok kişi kullanmakla birlikte bu kavramların herhangi bir resmiyeti yoktur. kavramlar sadece internette bulunabilirliği sağlamaya yönelik internet ortamına uygun kavramlardır. Online olarak görüşülen kişinin psikolog olduğuna dikkat etmek ve görüşme öncesi kendisinden bilgi almak veya internet sitesinin güvenirliğinden emin olmak gerekir.

ONLİNE TERAPİ DE DANIŞILABİLECEK DANIŞMA KONULARI

Online terapide danışılabilecek belli başlı konuları şu şekilde sıralayabiliriz:
Evlilik sorunları,evlilik terapisi, evlilik, vajinismus, cinsel sorunlar,depresyon, panik atak, panik bozukluk,panik atak tedavisi, depresyon, depresyon tedavisi,kaygı, kaygı bozukluğu, anksiyete, obsesif kompulsif bozukluk,obsesif kompulsif bozukluk tedavisi,temizlik hastalığı,takıntı,cinsel sorunlar ve tedavisi, dikkat eksikliğ, hiperaktivite,sosyal fobi,aneroxia, fobi, tik,cinsel kimlik bozukluğu,terapi, yaşam koçu, psikoterapi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Online Terapi, Online Terapist ve Canlı Psikolojik Danışma Kavramları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlhan BOZKURT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlhan BOZKURT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlhan BOZKURT Fotoğraf
Psk.İlhan BOZKURT
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlhan BOZKURT'un Makaleleri
► Online Psikolojik Danışma Nedir? Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Online- Çevrimiçi Psikolojik Danışma Esaslar ve Kurallar ÇOK OKUNUYOR Dr.Psk.Dnş.Şebnem GÜNAY
► Online Terapi - Online Emdr Terapisi Psk.Aygün Tuçe ATAŞ
► Online Terapi - Online Emdr Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Online Terapi, Online Terapist ve Canlı Psikolojik Danışma Kavramları' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus ve Tedavisi Eylül 2010
► Kişilik Testleri Eylül 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:45
Top