2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Online Terapi Nedir? Online Terapinin Faydaları
MAKALE #21270 © Yazan Uzm.Psk.Gülcem YILDIRIM | Yayın Nisan 2020 | 2,783 Okuyucu
Online terapiye olan talep teknolojinin ve internet kullanıcılarının günümüzde hızla artması ile beraber ciddi oranda artış göstermiştir. İnternet kullanımının yaygınlaşması, bütün dünyaya erişimi tek bir tuşa indirgemiştir. Ülkemizde henüz çok yaygın olmasa da, dünyada yaygın olarak kullanılan online terapinin ülkemizde de çok yakın bir gelecekte hızla yaygınlaşacağı kanaatindeyim.


Günümüzde zaman, ulaşım ve yoğun iş şartları nedeniyle pek çok kişi yüz yüze psikoterapi desteği almakta zorlanıyor. Hal böyle olunca psikoterapi desteği almak için online psikoterapiye olan ilgi ve talep gitgide artıyor. Online psikoterapi özellikle; yurt dışında bulunup dil sorunu nedeniyle psikoterapi desteği alamayan kişiler, yoğun iş temposundan dolayı zaman bulamayanlar, içe dönük kişiler, hali hazırda psikoterapi desteği alırken şehir ya da ülke değişikliği yapanlar ve herhangi bir sebepten yüz yüze terapiyi tercih etmeyenler için kurtarıcı bir nitelik taşıyor.

Online Terapi Nasıl Yapılır?

Onilne terapi ; internet üzerinden görüntülü ve sesli olarak gerçekleştirilen bir psikoterapi hizmetidir. Online terapi uygulaması genellikle Skype üzerinden yapılır. Bu psikoterapi seansları için internet bağlantınızın,bilgisayarınızın ya da telefonunuzun olması yeterlidir. Online terapi sırasında sessiz, rahatsız edilmeyeceğiniz bir ortam olması gerekir.
Terapistinizin asistanıyla iletişime geçerek sizin için uygun bir gün ve saat belirlersiniz. Seans ücretini, seans öncesinde belirtilen ödeme yöntemiyle ödersiniz (havale, eft gibi yöntemler). Eğer bir Skype hesabınız yoksa Skype uygulamasını bilgisayarınıza ya da telefonunuza ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Belirlediğiniz gün ve saatte skype uygulamasından terapistinizi görüntülü olarak ararsınız. Seans süresi 50 dakikadır, psikoterapi seanslarındaki tüm kurallar online psikolojik danışmanlık seansları için de geçerlidir. Sorunlarınızdan bahseder ve terapiden ne beklediğinizi anlartırsınız. Ne sıklıkta online terapi yapacağınıza karar verip görüşmeyi sonlandırırsınız. Seans süreniz ve kaç seansa ihtiyacınız olduğu kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Süreçte terapistiniz yüz yüze seansa ihtiyaç duyarsa sizi bu konuda yönlendirecektir. Düzenli olarak online terapiye devam etmeniz terapinin faydasını artıracaktır. Online terapi ücretleri uzmandan uzmana farklılık göstermektedir. Uzmanın klinik tecrübesi, aldığı eğitimler ve mesleki yetkinliği bu ücreti belirleyen en önemli kriterlerdir.

Online Terapi Yöntemleri

Online terapi pek çok psikoterapi ekolünde uygulanabilmektedir. Ben bütüncül psikoterapi tekniğiyle online terapi yapıyorum. Online emdr terapisi ve online eft terapisi de seanslarımda sıklıkla başvurduğum yardımcı yöntemler arasında.

Online Psikolojik Danışmanlık Alabileceğiniz Konular

Bunların başında kaygı bozuklukları, kişilik bozuklukları, fobiler, kayıp ve yas terapisi, depresyon, özgüven eksikliği, travmalar, stres, öfke kontrolü, somatizasyon, obsesif kompulsif bozukluk yer alıyor.

Online Terapinin Faydaları
• Online terapi zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Çağımız teknoloji ve hız çağı, dolayısıyla iş yoğunluğundan dolayı psikoterapistin ofisine gidemeyenler için çok avantajlı bir yöntemdir.
• Online terapi yurt dışında yaşan Türkler için kendi kültürüne uygun bir terapi yöntemi sağlaması açısından çok değerlidir. Terapide en önemli konulardan biri bizim ailemizden getirdiğimiz değerler, inançlar ve duygulardır. Bu değerleri Türk bir terapist daha kolay anlayacak, danışanının sorununun çözümü böylelikle hızlanacaktır.
• Online terapi içedönük kişiler için çok avantajlıdır. Sosyal fobi olarak da isimlendirdiğimiz kişilik örüntüsüne sahip olan kişiler çoğu zaman evden dışarı çıkmak istememekte, bir terapistin kliniğine gitmek bu kişiler için çok zor olabilmektedir. Bu durumda olan kişiler kendini güvende ve emniyette hissettiği ortamlarda terapiye oldukça olumlu yanıt verebilmektedir.
• Online terapi fiziksel olarak engeli bulunan, herhangi bir sebeple ofise gitmek istemeyen herkes için ideal bir terapi yöntemidir.
• Online terapi halihazırda terapisi devam eden fakat farklı bir şehire ya da ülkeye taşınması gereken kişiler için terapi sürecinin sekteye uğramaması açısından oldukça faydalıdır.

Online Terapi Kimlere Yapılmaz

Online terapi ailelere yapılmaz, yani çift terapisi online terapi için uygun değildir. 18 yaşından küçüklere yapılmaz. (Çocuklar için filial terapi yapılabilir.)

Psikoterapist Gülcem Yıldırım
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Online Terapi Nedir? Online Terapinin Faydaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gülcem YILDIRIM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gülcem YILDIRIM'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülcem YILDIRIM Fotoğraf
Uzm.Psk.Gülcem YILDIRIM
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi63 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülcem YILDIRIM'ın Yazıları
► Terapinin Çevrimiçi Hali:Online Terapi Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN
► Online Terapi - Online Emdr Terapisi Psk.Aygün Tuçe ATAŞ
► Online Terapi - Online Emdr Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER
► Online Terapi Nedir? Psk.Beyza ERGEN
► Online Terapi Nedir? Psk.Dnş.İsmail KOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Online Terapi Nedir? Online Terapinin Faydaları' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşırı Yeme İsteği Mart 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:25
Top