2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Online Terapi Nedir? Nasıl Uygulanır?
MAKALE #21633 © Yazan Uzm.Psk.Serap BİLGEN | Yayın Temmuz 2020 | 1,498 Okuyucu
Online Terapi; bilgisayar, tablet ya da telefonunuza yükleyeceğiniz Skype ya da başka bir konuşma programı yardımıyla internet üzerinden yürütülen bir terapi şeklidir.

Modern çağ olarak adlandırdığımız günümüzde, herkes bir koşuşturma, bir şeyleri yetiştirme kaygısı içerisinde. Herkes çok yoğun çalışıyor. Hal böyle olunca, bazı kişiler, sadece zaman yaratamayacağı düşüncesiyle terapiye başlamıyor ya da daha uygun bir zamana erteliyorlar. Bu ‘uygun’ zaman da hiç gelmeyebiliyor.

İş yoğunluğu nedeniyle terapi için zaman yaratamayan kişilere, online terapi, kendi evlerinin konforunda ve dünyanın her neresinde olurlarsa olsunlar, profesyonel desteğe ulaşabilmelerine imkân sağlıyor. Online terapi, son yıllarda yurt dışında oldukça popüler olmasına ve online terapinin etkinliği ile ilgili pek çok araştırma halihazırda yapılmış olmasına rağmen ülkemizde korona salgınıyla beraber, yüz yüze terapinin risk oluşturması nedeniyle gittikçe popülerleşmiş ve günden güne daha çok tercih edilir hale gelmiştir.

Online terapi hizmetinin esnek doğası, hem danışanlara hem de biz terapistlere büyük kolaylıklar sağlar. Online terapi, siz o an neredeyseniz, orada, terapi alabilmenize imkan sağlar. Aynı şey; biz terapistler için de geçerlidir; her nereye gidersek gidelim, bize terapi yapabilme özgürlüğü sunar. Mekan, şehir, ülke sınırlılığını ortadan kaldırır; iş, tatil ya da herhangi bir nedenle başka şehirlerde ve ülkelerde bile sizin terapiye devam edebilmenize imkan sağlar. Yüz yüze terapide bu özgürlüğe sahip değiliz. Online terapi, bu anlamda, hem danışana hem de terapiste özgürlük ve esneklik sağlar. Herhangi bir nedenle, evden çıkamayan ya da çıkmak istemeyen bir bireyin durumu için de çok iyi bir çözümdür.

Online terapi; hayati önem taşıyan ruhsal sağlığı hizmetini, yüz yüze terapiye erişemeyen binlerce kişiye sunmayı olanaklı hale getirecektir.

Online terapi için ihtiyacınız olan tek şey; bilgisayarınızda, tabletinizde ya da akıllı telefonunuzda, görüntülü görüşme yapabilmek için yükleyeceğiniz Skype gibi bir uygulama, internet bağlantısı ve kullanıcı adıdır.

Online Terapinin yüz yüze terapiden farkı nedir?

Yüz yüze terapiden tek farkı terapistle aynı mekanda bulunmamaktır. Online Terapi, terapistle terapi odasında bulunmak yerine internet üzerinden görüntülü görüşme şeklinde gerçekleşir. Yüz yüze terapide kullanılan tüm teknik ve müdahaleler Online terapide benzer şekillerde uygulanır. Terapist, hangi terapi yaklaşımını kullanıyorsa online terapide genellikle o yaklaşımı kullanır.

Yüz yüze terapi ile online terapinin karşılaştırıldığı araştırmalar, terapi başarılarının benzer olduğunu, online terapinin de yüz yüze terapi kadar etkili olduğunu göstermektedir.


Online Terapi gerçekten etkili midir?


Bir çok kişi, kendi evlerinin rahatlığında online terapiye yüz yüze terapiden daha kolay erişim sağlasa da online terapinin riskli olup olmayacağı ya da işe yarayıp yaramayacağı konusunda endişelerini dile getirmektedir.

Çalışmalar, online terapinin yüz yüze terapi gibi etkili bir terapi yöntemi olduğunu göstermektedir.

Online terapi, tipik ofis içi terapiye benzer şekilde işler, tek fark; terapistinize erişimin internet üzerinden olmasıdır. Günümüzde online terapi, anksiyete, fobiler ve depresyon gibi ruh sağlığıyla ilgili hastalıkları da içeren stres, yaşamsal zorluklar ve ilişki sorunları gibi çeşitli psikolojik sorunların tedavisi için çok etkili bir araç olarak kabul edilmektedir. Birçok ruh sağlığı uzmanı, artık danışanlarına online ve ofis içi görüşmelerin bir kombinasyonunu sunmaktadır.


Online terapi almadan önce dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?


Amerikan Psikoloji Derneği'ne (APA) göre, Online terapiyi denemeden önce düşünmeniz gereken birkaç şey var. Bunlar:

Online Terapi, benim ve benim durumum için doğru bir araç mı?

Herkes için işe yarayacak tek bir yol yok. Örneğin, psikoz (en basit anlamıyla gerçeği değerlendirme yetisinin bozulması, halüsinasyon ya da delüzyonun olması), mani (bipolar bozuklukta epizodlardan biri) ya da ciddi majör depresif bozukluğun görüldüğü durumlar için kişinin bir klinisyen tarafından yüz yüze değerlendirilmesi gerekir. Bu gibi durumlar, online terapi için uygun olmayabilir.


Terapistinizin lisansı var mı? Terapistiniz gerçek mi? Eğitimi nedir?


Diploma ve lisanslama sizi korur. Ülkemizde, Ruh Sağlığı Yasası henüz yoktur. Herkes, psikolog ya da terapist olduğunu iddia edebilir ve terapi olarak görülebilecek hizmetler sunabilir. Kanıta dayalı psikoterapi almıyor olabilirsiniz, gerçek bir psikolog ya da terapistle görüşmüyor olabilirsiniz. Terapistinizin kimliğinin doğrulanması önemlidir. Birçok kişi kendisine terapist ya da danışman diyebilir, ancak uygun eğitim ya da lisansa sahip olmayabilir. Bir terapistle çalışmaya başlamadan önce diplomasını, aldığı eğitimleri ve sertifikalarını sorabilir ve görmek isteyebilirsiniz. Böyle bir hakkınız var. Yalnızca, psikoloji ve psikoterapi uygulama konusunda nitelikli kişilerden terapi aldığınızda korunursunuz.

Uygulama ya da web sitesi güvenilir mi? Verdiğiniz bilgiler gizli kalacak mı?

Bazı siteler, terapi sunduklarını iddia edebilirler, ancak bu ifadeler yanıltıcı ya da yanlış olabilir. Örneğin, uygulamaların arkasındaki kişiler, terapi için lisanslı ya da nitelikli olmayabilir. Terapistiniz ya da psikoloğunuz gerçek bir terapist ya da psikolog bile olmayabilir. Herhangi bir Web hizmetine kaydolmadan önce, kiminle çalıştığınızı, diplomasını, diğer psikoterapi eğitimlerinin sertifikalarını öğrenmeniz sizi koruyabilir.

Online Terapi maliyeti nedir?

Yüz yüze terapi, genellikle "seans başına" ücretlendirilir. Online terapide de genellikle yüz yüze terapi ile benzer ücretlendirilirsiniz.

Özetle, Online terapi, aynı yüz yüze terapi gibi etkilidir; online terapi ile kişilerin yaşamı değişir, ruhsal durumu iyileşir, var olan semptomları ortadan kalkar ve tıpkı yüz yüze terapi gibi kişi özgürleşir, yüklerinden arınır. Kişinin yaşam kalitesi artar ve psikolojik sağlığı iyileşir.

Terapinin etkinliği açısından çok önemli iki bileşen vardır. Bunlar; terapist ile danışan arasındaki ilişki ve terapistin yetkinliğidir. Terapistinizle aranızda gelişecek ilişkinin ve terapistinizin yetkinliğinin, terapi başarısı üzerindeki etkisinin çok büyük olması nedeniyle terapist seçiminiz çok önem arz eder.

Terapist seçiminiz; terapiye bakışınızı, terapinin gidişatını ve başarısını belirleyecek ana kriterdir.

Referanslar
https://www.apa.org/topics/online-therapy
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Online Terapi Nedir? Nasıl Uygulanır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Serap BİLGEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Serap BİLGEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serap BİLGEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Serap BİLGEN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Serap BİLGEN'in Yazıları
► Online Terapi Nedir? Psk.Beyza ERGEN
► Online Terapi Nedir? Psk.Dnş.İsmail KOÇ
► Online Terapi Nasıl Yapılır Psk.Serhat ÖNCÜLER
► Online Terapi - Online Emdr Terapisi Psk.Aygün Tuçe ATAŞ
► Online Terapi - Online Emdr Psk.Aslı KIRBAYIR ÖZERENLER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Online Terapi Nedir? Nasıl Uygulanır?' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Başlamak Ağustos 2017
◊ Terkedilme Korkusu Ağustos 2017
◊ Onsuz Nasıl Olur? Ağustos 2017
◊ Mutlu Olmak... Temmuz 2017
◊ Özşefkat... Temmuz 2017
◊ Farkındalık Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:55
Top